Ήταν τρελός, γι’ αυτό και του ‘πρεπε η δόξα,
κι αυτοί τον πρόδωσαν με θάνατου φιλί.
Ενός τρελού πάντα μπροστά τραβάει η λόξα,
για να φοβούνται και να κρύβονται οι δειλοί.
Τον είπαν τρελό. Και ποιος ήρωας δεν ήταν «τρελός». Ποια λογική μπορεί να σπρώξει ένα παιδί 26 ετών σε έναν ιστό, ενώ τον σημαδεύουν δεκάδες όπλα; Ο Σολωμός Σολωμού, στις 14 Αυγούστου 1996, μετά τη κηδεία του Τάσου Ισαάκ έκλεισε τα αυτιά του στις φωνές για αυτοσυγκράτηση και «λογική». Τράβηξε δυο τζούρες από το τσιγάρο του και έφυγε.
«Γύρνα πίσω ρε μαλ….» ήταν η φωνή που προσπάθησε να τον φέρει στα λογικά του. Δεν την άκουσε ή μάλλον την αγνόησε. Οι τελευταίες στιγμές της σύντομης ζωής του πάγωσαν τη Κύπρο που ήταν καθηλωμένη στις τηλεοράσεις παρακολουθώντας «ζωντανά» την διαδήλωση στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Η ίδια εικόνα, πάγωσε ολόκληρο τον κόσμο και από τότε μας στοιχειώνει όλους. Γιατί; Την απάντηση μπορούσε να την δώσει μόνο ο ίδιος ο Σολάκης, αλλά προτίμησε να την πάρει μαζί του.
14 Αυγούστου 1996…
Πριν ακόμα προλάβουν να στερέψουν τα δάκρυα για το χαμό του Τάσου Ισαάκ, τρεις μόλις ημέρες μετά, η γη ποτίστηκε ξανά με αίμα, αυτή τη φορά του μαυροφορεμένου Σολωμού Σολωμού που δεν άντεχε να βλέπει την κατοχική σημαία να κυματίζει στα κυπριακά εδάφη.
Πλήθος κόσμου κατευθύνθηκε στο οδόφραγμα της Δερύνειας για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του Τάσου Ισαάκ που ξεψύχησε δίπλα στο συρματόπλεγμα. Τότε, ξέσπασαν νέα επεισόδια, αφού ο θυμός δεν είχε ακόμα κοπάσει.
Ο 26χρονος Σολωμός, δεύτερος ξάδερφος του Τάσου Ισαάκ, εξαγριωμένος για την κατάσταση που για 22 χρόνια μαύριζε τη ψυχή του και που τώρα είχε στοιχίσει τη ζωή του ξαδέρφου του, ξέφυγε από το πλήθος και έτρεξε προς τα κατεχόμενα. “Εγώ θα κατεβάσω τη σημαία” είπε στους φίλους του.
Μέλη της ειρηνευτικής δύναμης προσπάθησαν μάταια να τον εμποδίσουν, αλλά ο Σολωμός ήταν αποφασισμένος να κατεβάσει τη σημαία με όποιο τίμημα.
Πέρασε το συρματόπλεγμα και σκαρφάλωσε με το τσιγάρο στο στόμα στον ιστό. Τότε ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί και ο Σολωμός έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος.
Μια σφαίρα τον πέτυχε στο λαιμό, αυτή του Κενάν Ακίν, ο οποίος το 2004 παραδέχτηκε πως δολοφόνησε τον Σολωμό, και έριξε τις ευθύνες στον τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων Χαλίλ Σαντραζάμ.
Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον πέντε ατόμων για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού:
Κενάν Ακίν, υπουργό Γεωργίας του ψευδοκράτους
Ερντάλ Χατζιαλί Εμανέτ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στα κατεχόμενα
Ατίλα Σαβ, επικεφαλής της αστυνομίας των Κατεχομένων
Χασάν Κουνταξί, υποστράτηγο των κατοχικών δυνάμεων
Μεχμέτ Καρλί, ταξίαρχο των κατοχικών δυνάμεων
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε στις 24 Ιουνίου 2008, ένοχη την Τουρκία για την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.
“Όσοι με τον Χάρο γίναν φίλοι, με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη”
Εικάζεται ότι το τραγούδι έχει γραφτεί για τον Σολωμού Σολωμού που “έγινε με το Χάρο φίλος” και “έφυγε με τσιγάρο στα χείλη”. Ο Αλκαίος, στο δίσκο αφιερώνει στους ήρωες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού το τραγούδι αυτό, ένα βαρύ ζεϊμπέκικο, για τα παλικάρια που έπεσαν για την πατρίδα.
“Ήταν τρελός”
“Ήταν τρελός κι αυτοί χαράμισαν μια σφαίρα” τραγουδά ο Νότης Σφακιανάκης, σε στίχους Χρήστου Κρετσόβαλη και μουσική Βασίλη Δήμα, που “αθάνατος γυρίζει στον αγέρα κι αυτοί οι αθάνατοι δε φεύγουν, πάντα ζουν”.
“Έλληνα μάγκα”
Η θυσία του συγκίνησε και τον Στέλιο Ρόκκο που τον αποκαλεί “Έλληνα, μάγκα, σερνικό”. Με τους στίχους του Νίκου Γρίτση, ο τραγουδιστής αποδίδει φόρο τιμής στο Σολωμό που “μόνο μια σφαίρα τον έκανε να λυγίσει”.
Πορεία μοτοσικλετιστών και εκδήλωση μνήμης για τα 28 χρόνια από τις δολοφονίες Ισαάκ – Σολωμού
Με σύνθημα «Τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στους ώμους τους» η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» πραγματοποίησε και φέτος την πορεία των μοτοσικλετών από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.
Έπειτα από οδοιπορικό στις κορυφές της Κύπρου, πλην του κατεχόμενου Πενταδακτύλου, πραγματοποιήθηκαν πορείες από όλες τις πόλεις οι οποίες κατέληξαν το Σάββατο το βράδυ στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, όπου πραγματοποιήθηκε λιτή εκδήλωση στη μνήμη των Ισαάκ Σολωμού.
Εκεί συναντήθηκαν ξανά τα σύνολα της Πρωτοβουλίας: μοτοσικλετιστές, δρομείς, ποδηλάτες, κολυμβητές οι οποίοι όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «κατέθεσαν την ψυχή τους ενώπιον του Σολή και του Τάσου».
Σήμερα Κυριακή είναι η 28η επέτειος της δολοφονίας του Ισαάκ με την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» να αναφέρει πως «όλα συντελούν στην επαναβεβαίωση της θέλησής του: Απελευθέρωση η μόνη λύση».
Η Πρωτοβουλία αναφέρει πως «προχωρεί στον δρόμο που χάραξε ο Σολωμός και ο Τάσος», και τονίζει πως υπογράφει εκ νέου τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη, της ζωής ενάντια στον θάνατο, της ελευθερίας ενάντια στη σκλαβιά, όλα είναι συνειδητά».
Στο κοιμητήριο τελέστηκε τρισάγιο του οποίου προηγήθηκε λαμπαδηφορία.
Ομιλίες εκφώνησαν οι κόρες των, Τάσου Μάρκου και Τάσου Ισαάκ Άντρη και Αναστασία.
Η Αναστασία Ισαάκ απευθυνόμενη στον πατέρα της ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ξημερώνει 11 Αυγούστου. Για άλλους είναι πολλά και για άλλους είναι λίγα αυτά τα 28χρονια από την ημέρα της δολοφονίας σου. Για εμάς εδώ είναι σαν να συμβαίνουν αυτή την στιγμή τα γεγονότα. Η πορεία. Η ματαίωση. Η οργή, αλλά και η απόφαση για ολοκλήρωση του τάματος. Εμείς εδώ ακούμε απόψε το μαρσάρισμα της μοτοσικλέτας σου”.
“Αισθανόμαστε την έγνοια σου για τους διπλανούς σου. Την αγωνία σου για τον τόπο σου. Κοιτάζουμε ακόμη την μπλούζα σου και σιγοψυθηριζουμε το μήνυμα της. Απελευθέρωση η μόνη λύση. Καταλαβαίνουμε ότι προχώρησες πολύ για να σταματήσεις. Σαν τον Σολωμού σαν όλους τους ήρωες του Παραλιμνιού και της Κύπρου», ανέφερε.
«Η χώρα εδώ είναι σκοτεινή πατέρα και δύσκολη» είπε η Αναστασία, η οποία τόνισε πως «οι ηγεσίες ξέχασαν επιδεικτικά και ανυπόφορα τις λίστες με τους καταζητούμενους δολοφόνους σας και τα εντάλματα σύλληψης».
Η Άντρη Μάρκου απευθυνόμενη στον πατέρα της ανέφερε μεταξύ άλλων πως «πατέρα σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που χάθηκες. Η δράση σου πολύπλευρη και συνυφασμένη μα την ιστορία του τόπου. Νεαρός εντάχθηκες στην ΕΟΚΑ. Και όταν λόγω των ενεργειών σου οι αγγλικές αρχές σε καταζήτησαν βρήκες καταφύγιο μετά από εντολές ανωτέρων σου στην Αθήνα όπου και πέτυχες να ενταχθείς στην Σχολή του Γένους. Την στρατιωτική σχολή Ευελπίδων όπως άλλωστε επιθυμούσες από παιδί”.
“Διακόπτεις προσωρινά τις σπουδές σου και επανεντάσεσαι κατόπιν εντολής του αρχηγού μυστικά στον αγώνα. Αυτή τη φορά ως τομεάρχης Κυθρέας. Στην τουρκοανταρσία του 1963-1964 εσύ και οι άντρες σου υπήρξατε το ανάχωμα της Λευκωσίας. Τάχθηκες στη σωστή μεριά της ιστορίας την περίοδο πριν και κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος. Το 1974 δεν λιγοψύχησες απέναντι στις πάνοπλες ορδές του Αττιλα. Εσύ και λίγοι εκλεκτοί μείνατε μόνοι σε μια άνιση εκ των πραγμάτων μάχη να διαφυλάσσεται τις προδομένος θερμοπυλες εκεί στα Αγία χώματα της Μιας Μηλιάς χάθηκαν και τα δικά σου ίχνη», πρόσθεσε.
«Η αντριοσύνη, η αυταπάρνηση, η αφοσίωση και η πίστη στα ιδανικά αποτελούν το προνόμιο λίγων και εκλεκτών συνεχιστών του μεγαλείου της ελληνικής ψυχής» είπε η κ.. Μάρκου.
Το οδόφραγμα Δερύνειας έκλεισε απο τις 20:30 μέχρι τις 22:30 για λόγους ασφαλείας.
Στο οδόφραγμα Δερύνειας εντός της νεκρής ζώνης υπήρξε αυξημένη παρουσία μελών των Ηνωμένων Εθνών τα οποία πραγματοποιούν περιπολίες.
Στο σημείο του οδοφράγματος Δερύνειας στις ελεύθερες περιοχές ήταν αυξημένη η παρουσία μελών της Αστυνομιας ενώ στις κατεχόμενες περιοχές του οδοφράγματος ήταν αυξημένη παρουσία μελών της “αστυνομίας” του ψευδοκράτους.
Οι μοτοσικλετιστές μετά την εκδήλωση στο κοιμητήριο κατευθύνθηκαν στο οδόφραγμα Δερύνειας όπου ανάρτησαν πανό και άναψαν πυρσούς.