«Σοκ και δέος» από τον Πούτιν: Προκαλεί «ντόμινο» ακρίβειας – Η Ευρώπη αποφασίζει «αντίμετρα» – Τι σημαίνει για την Ελλάδα η «μαύρη λίστα» του «τσάρου»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Την πρόταση για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ενέργειας στήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και βρήκε ευρεία αποδοχή από χώρες του Νότου αλλά και από τους βόρειους «τσιγκούνηδες».

-Advertisement-

Ο Πούτιν φέρνει πιο μπροστά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την δημιουργία ενός Ταμείου που θα ενισχύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από το ενεργειακό σοκ που επιδεινώνεται ραγδαία από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Εμφανίζεται ανένδοτος και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Επομένως είναι απρόβλεπτο και το εύρος των συνεπειών, στις οποίες πρέπει να δοθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

«Είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του» εκτίμησαν πηγές των Ηλυσίων Πεδίων για τον Ρώσο πρόεδρο, μετά το τελευταίο τηλεφώνημα διάρκειας περίπου δύο ωρών που είχαν με τον Μακρόν. Ζήτησε και πάλι την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας – όπως την αποκαλεί- και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, που όμως αρνούνται οι Ουκρανοί διότι άπτονται της εθνικής κυριαρχίας τους. Τα ίδια επαναλαμβάνει σε όλους τους ξένους ηγέτες με τους οποίους πρόθυμα συνομιλεί όχι για να μεταπειστεί αλλά για να τους δείξει πόσο αποφασισμένος είναι. Το μήνυμα που στέλνει είναι ότι δεν θα υποχωρήσει πριν πάρει αυτά που θέλει, είτε με τα όπλα είτε με την διαπραγμάτευση.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήδη προκαλεί εκτός από ανθρώπινες τραγωδίες και παγκόσμιες αναταράξεις από το ντόμινο των αυξήσεων λόγω του ενεργειακού κόστους με αποτέλεσμα να πλήττονται το οικογενειακό εισόδημα και οι επιχειρήσεις.

Σπριντ!

- Advertisement -

Η σκληρή γραμμή Πούτιν έκανε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τρέξει σπριντ. Την πληροφορία ότι ξεκίνησαν στο εσωτερικό των «27» ευρωπαίων εταίρων συζητήσεις για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο ταμείο ικανό να απορροφήσει το σοκ του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία, την επιβεβαίωσε και η Le Monde. Πιθανόν οι πρώτες ανακοινώσεις να γίνουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την οποία συγκαλεί η γαλλική προεδρία την Πέμπτη και την Παρασκευή, 10-11 Μαρτίου, στο Παρίσι. Το know how υπάρχει από την πανδημία με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την πρόταση για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ενέργειας στήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και βρήκε ευρεία αποδοχή από χώρες του Νότου αλλά και από τους βόρειους «τσιγκούνηδες». Οι «27» έδωσαν εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει τις προτάσεις της. Προηγήθηκε η απόφαση των «27» για την από κοινού χρηματοδότηση της αποστολής αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία.

Υπέρ ενός Ταμείου Ενέργειας τάχθηκε και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέρκελ, είχε εργαστεί για να δημιουργηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, για την πανδημία. Όλα τα κράτη – μέλη έχουν επηρεαστεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ο μέσος όρος της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι περίπου 40% και γύρω στο 39% από το πετρέλαιο. Το ποσοστό ανεβαίνει στις χώρες της Βαλτικής, όπως και στην Γερμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Αυστρία την Βουλγαρία κλπ. Η Γαλλία ή το Βέλγιο έχουν μικρότερο πρόβλημα διότι βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στην πυρηνική ενέργεια. Αλλά το ενεργειακό κόστος και οι κυρώσεις της ΕΕ προς την Ρωσία που βυθίζει τις εξαγωγές και εισαγωγές το πληρώνουν όλοι.

Αντίποινα;

Εάν ο Πούτιν κλείσει την στρόφιγγα το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα παραπέμψει σε συνθήκες άγριου οικονομικού πολέμου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο με τους πόρους του Ταμείου που θα δημιουργηθεί, να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για μαζικές παραγγελίες αλλά και να επιταχυνθεί το πέρασμα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, κυρίως πράσινες.

«Είναι η πιο γρήγορη αντίδραση στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσαν δύο πηγές στην εφημερίδα Le Monde.

Συσκέψεις

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ενεργειακό πρόβλημα. Τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Alert έχει σημάνει στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταφορών, Τουρισμού κλπ.

«Εχθρικές χώρες»

Ο Πούτιν μπορεί να συνομιλεί με τον Μακρόν ή τον Σολτς αλλά τις χώρες τους – όπως και την Ελλάδα – τις έχεις βάλει μαζί με τις άλλες 24 της ΕΕ στην μαύρη λίστα λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν στην Ρωσία. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στη λίστα των μη φιλικών κρατών που έχουν προχωρήσει σε εχθρικές ενέργειες προς ρωσικές εταιρείες και Ρώσους πολίτες περιλαμβάνονται:

  • ΗΠΑ
  • Τα κράτη-μέλη της ΕΕ (ανάμεσα τους είναι και η Ελλάδα)
  • Η Μεγάλη Βρετανία
  • Ο Καναδάς
  • Η Ουκρανία
  • Το Μαυροβούνιο
  • Η Ελβετία
  • Η Αλβανία
  • Η Ανδόρα
  • Η Ισλανδία
  • Το Λιχτενστάιν
  • Το Μονακό
  • Η Νορβηγία
  • Το Σαν Μαρίνο
  • Η Βόρεια Μακεδονία
  • Η Ιαπωνία
  • Η Νότια Κορέα
  • Η Αυστραλία
  • Η Νέα Ζηλανδία
  • Η Σιγκαπούρη

Οι ρωσικές πρεσβείες απανταχού βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Στη Νότια Αφρική όμως την …πάτησε η εκεί πρεσβεία. Ανέβασε tweet με το οποίο ευχαριστούσε «μεγάλο αριθμό» νοτιοαφρικανών για τις επιστολές στήριξης προς την Ρωσία που «τώρα, 80 χρόνια μετά πολεμάμε ξανά τον ναζισμό στην Ουκρανία».

Η γερμανική πρεσβεία στη Νότια Αφρική της έδωσε αποστομωτική απάντηση: «Λυπούμαστε, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί σε αυτό, είναι απλώς πολύ κυνικό. Αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι να σφάζει αθώα παιδιά, γυναίκες και άνδρες για δικό της όφελος. Σίγουρα δεν είναι «καταπολέμηση του ναζισμού». Ντροπή σε όποιον πιστεύει κάτι τέτοιο. (Δυστυχώς, είμαστε κάπως ειδικοί στον ναζισμό.)»

Στο ναδίρ οι ελληνορωσικές σχέσεις

Όσον αφορά στην χώρα μας ποτέ δεν ήταν χειρότερες οι σχέσεις με την Ρωσία. Η ταύτιση της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής, τις βαριές κυρώσεις και την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού αιφνιδίασαν αρνητικά το Κρεμλίνο, όπως εκτίμησε διπλωματική πηγή με την οποία συνομίλησε το NEWPOST. Η κατηγορία που απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για τον θάνατο 10 ομογενών που αρνήθηκε η Μόσχα και κατηγόρησε με την σειρά της τις ναζιστικές ομάδες που δρουν στην Ουκρανία, ξεχείλισαν το ποτήρι.

Η προσβλητική ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας που καλούσε τους ιθύνοντες να «συνέλθουν», σε άλλες εποχές θα οδηγούσαν ακόμη και σε απέλαση του πρέσβη. Ακολούθησε δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς. Κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για «ρωσοφοβική υστερία» και προχώρησε σε στοχοποίηση της Ελλάδας. Χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι τα όπλα θα καταλήξουν στα νεοναζιστικά τάγματα και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις της Ουκρανίας και στο τέλος, «τα όπλα θα στραφούν και εναντίον των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων».

Η «Τουρκική Δημοκρατία»

Πριν από την ελληνορωσική κρίση, υπήρξε μεταστροφή της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και σε ό,τι αφορά στο κυπριακό. Ενώ η Μόσχα σταθερά ήταν υπέρ της λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ο υπουργός εξωτερικών Λαβρόφ τις ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, που στην παραβίαζε την κυριαρχία της χώρας, μίλησε για «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μία αυστηρή ανακοίνωση για την Ζαχάροβα, αποφεύγοντας, όμως, να τραβήξει στα άκρα το σχοινί: «Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων. Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες.

»Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινιόταν προς αυτήν την κατεύθυνση

 

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *