Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα συζητήθηκε σε «ιδιωτικές συναντήσεις» μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αξιωματούχων του Βρετανικού Μουσείου.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του SkyNews, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχαν έως και τρεις «ιδιωτικές συναντήσεις» με επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και τον πρόεδρό του, Τζορτζ Όσμπορν, σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Ιδιωτικές συναντήσεις» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η είδηση έρχεται καθώς ο Κ. Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ την Τρίτη – όπου αναμένεται να συζητήσουν για τα Γλυπτά.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό το 2023 και πίστευε ότι τα Γλυπτά θα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Το SkyNews υποστηρίζει πώς ο Στάρμερ είναι πιο θετικός στην επιστροφή των Γλυπτών από τον προκάτοχό του.
Μια πηγή προσκείμενη στον Βρετανό πρωθυπουργό δήλωσε σχετικά στους Financial Times: «Είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε συμφωνηθεί. Είναι σωστό να πούμε ότι δεν υπάρχει επικρατούσα άποψη για το τι πρέπει να συμβεί».
Το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει τις ανεπίσημες συναντήσεις, αλλά δήλωσε ότι συνεχίζει να συζητά με την ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια συμφωνία δανεισμού μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι στα σκαριά, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή στην Ελλάδα ενός από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία στον κόσμο, περισσότερα από 200 χρόνια μετά την απομάκρυνσής του από τη χώρα.
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, καταλήγει, η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει «να δανειστεί ένα αντικείμενο που πιστεύει ότι της ανήκει δικαιωματικά, οπότε οι προκλήσεις παραμένουν».
Μητσοτάκης: Πιστεύω ακράδαντα ότι η στιγμή της επιστροφής των Γλυπτών θα έρθει
Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου από το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα λέγοντας πως «είναι μία διαρκής συζήτηση. Δεν γίνεται, θέλω να τονίσω, με τη Βρετανική Κυβέρνηση, γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο». Τόνισε δε «πιστεύω ότι όταν γυρίσουν, όχι αν γυρίσουν, όταν γυρίσουν τα Γλυπτά, θα είναι μία δικαίωση για τη Μελίνα, η οποία πρώτη ευαισθητοποίησε, όχι την ελληνική αλλά την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη αυτής της επανένωσης.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η στιγμή της επιστροφής των Γλυπτών θα έρθει. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω πότε, ούτε με τι ταχύτητα θα γίνει αυτή η επιστροφή. Διότι δεν νομίζω ότι μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτό θα γίνει από τη μια στιγμή στη άλλη. Αλλά δεν θέλω να μπω σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, παρά μόνο να πω ότι η συζήτηση αυτή με το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ενεργή».
iefimerida.gr