Σκωτία και Λονδίνο θέλουν να μείνουν στην ΕΕ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία που κατέγραψαν την επιθυμία 17.500.000 πολιτών να μην αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο διχασμός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εμφανής.

-Advertisement-

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον διαχώρισε και επισήμως τη θέση της από τη στάση της Βρετανίας, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά αμέσως συζητήσεις με τα μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Στάρτζον από την πρώτη κιόλας στιγμή κατέστησε σαφές βλέπει το μέλλον του Εδιμβούργου στους κόλπους της ΕΕ, γι’ αυτό και εξέφρασε την απόφασή της να προστατεύσει τη θέση της χώρας στην Ένωση.

Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχουν σκέψης για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υιοθετηθεί η απαραίτητη νομοθεσία. Επιπλέον δήλωσε ότι θα συγκροτήσει μια ομάδα ειδικών που θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στο πώς μια χώρα μπορεί να διαχειριστεί τη σχέση της με την ΕΕ στο μέλλον.

- Advertisement -

Παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο πρώην ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Αποτελεί «δημοκρατική επιταγή» η βρετανική κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, δήλωσε την Παρασκευή και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες.

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί μια δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα», δήλωσε ο ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

«Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί. Οι συνέπειες για όλους μας στη νήσο της Ιρλανδίας είναι απόλυτα βαριές. Αυτό μπορεί να έχει πολύ βαθιές συνέπειες για την οικονομία μας» στη Βόρεια Ιρλανδία, σημείωσε.

Και το Λονδίνο θέλει… ανεξαρτησία και ΕΕ

Την ίδια στιγμή, η online εκστρατεία που ξεκίνησε χθες ο δημοσιογράφος Τζέιμς Ο’Μάλι και η οποία διεκδικεί την ανακήρυξη της βρετανικής πρωτεύουσας σε «ανεξάρτητη πόλη-κράτος» που θα έχει δικαίωμα να παραμείνει στην ΕΕ, έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 100.000 υπογραφές, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην διαδικτυακή αίτηση του Βρετανού δημοσιογράφου (με τον εύγλωττο τίτλο «Londependence») η οποία απευθύνει έκκληση στον Δήμαρχο της πόλης, Σαντίκ Καν να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το Λονδίνο να αποφύγει το Brexit, με το επιχείρημα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του ψήφισε Bremain!

Συγκεκριμένα 2.263.519 Λονδρέζοι ψήφισαν να παραμείνει η χώρα τους στην ΕΕ, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο βρέθηκαν 1.513.232 συμπολίτες τους. Τα νούμερα αυτά αρκούν για να εξηγήσουν το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την συγκεκριμένη αίτηση, το οποίο έχει εκπλήξει ακόμα και τον δημιουργό της.

Όπως δηλώνει ο Τζέιμς ο’Μάλι, όταν έφτιαξε τη σχετική σελίδα στον ιστότοπο change.org, περίμενε πως θα «μάζευε» περί τις 200 υπογραφές και η ενθουσιώδης ανταπόκριση των Λονδρέζων τον έχει αφήσει άφωνο.

Πηγή: Protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *