Σκληρό lockdown τριών εβδομάδων και άμεσα ζητούν οι επιστήμονες

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Ο ένας μετά τον άλλον επιστήμονες με σημερινές τους δηλώσεις ζητούν να επιβληθούν σκληρά μέτρα ακόμα και lockdown τριών εβδομάδων προκειμένου να μην ξαναζήσουμε μέρες Νοεμβρίου. Σύψας, Βατόπουλος και Σαρηγιάννης ήταν κατηγορηματικοί.

Από το πρωί είναι εμφανής ο προβληματισμός των επιδημιολόγων και μη για την διασπορά του κορονοϊού στην χώρα μας. Ακόμα και εκείνοι που εμφανίζονταν πιο διαλλακτικοί θεωρούν ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία του κορονοϊού.

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε το σκληρό lockdown ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης, κάνοντας λόγο για σκληρό απαγορευτικό τριών εβδομάδων «που θα μας βγάλει από τη στενωπό».

«Είναι καιρός, όσο καθυστερούμε τόσο εξαπλώνεται ο ιός» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο κ. Πλατανησιώτης.

«Με τα δημοτικά νομίζω ότι δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα, τα γυμνάσια και τα λύκεια μάλλον βιαζόμασταν να τα ανοίξουμε» εκτίμησε δε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

«Είναι μονόδρομος όλοι μαζί μας να σφίξουμε την ψυχή μας και το σώμα μας να πάμε σε σκληρό lockdown τριών εβδομάδων και να κάνουμε μια επανεκκίνηση της ζωής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι εκθετική ακόμα η αύξηση των κρουσμάτων, θα είναι εκθετική αρχές –  μέσα  Μαρτίου αν δεν κάνουμε τίποτα. Υπήρξε σταθεροποίηση λόγω καλοκαιρίας την προηγούμενη εβδομάδα, και αυτή την έβδομα θα έχουμε και μικρή μείωση» δήλωσε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Χρειάζεται η εφαρμογή μέτρων όπως η τηλεργασία τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σύψας: Το lockdown του Μαρτίου ήταν το μόνο που δούλεψε

Μονόδρομος φαίνεται να είναι η λήψη σκληρών μέτρων αν κρίνει κανείς από τα λεγόμενα του καθηγητή Νικόλαου Σύψα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».

«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», είπε σχολιάζοντας και τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Συρροές κρουσμάτων σε σχολεία

Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά». «Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.

Γιατί δεν αποφασίστηκε νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας

Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο κ.Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία  από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».

Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».

Ενώ σχετικά με τη λογική του «ακορντεόν», ξεκαθάρισε πως «το έχουμε εξηγήσει: όλο το χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν», γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός.

Μπερδεύουν τους πολίτες

Αναφορικά με τον μη εμβολιασμό των πολιτών άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής έκανε λόγο για «απόρροια ενός ακόμα ευρωπαϊκού λάθους», αφού όπως είπε, «από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την ΕΜΑ,  δεν μπορεί να βγαίνει η κάθε κυβέρνηση και να λέει δεν το κάνω, μπερδεύεται ο πολίτης».

Ενώ όσο αφορά στο ρωσικό εμβόλιο, εξήγησε πως το μέχρι τώρα πρόβλημα δεν είχε να κάνει με το ποιόν του, αλλά με το γεγονός ότι δεν είχε δοθεί καμία μελέτη για το εμβόλιο και ξαφνικά υπήρξε μία πολύ καλή δημοσίευση στο Lancet.

newsit.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *