Δήλωση αποχής υπέβαλε ο Χ. Ντζούρας ο ένας εκ των βοηθών της Τουλουπάκη, ενώ ο Τσιάρας στέλνει σε Άρειο Πάγο ερώτημα για απομάκρυνσής της
Με ασυνήθιστες για την Δικαιοσύνη ταχύτητες τρέχουν οι εξελίξεις στο εισαγγελικό σκέλος της σκευωρίας Novartis, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ώρες ενεργοποιείται, όπως επιτάσσει ο «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών», ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας. Ειδικότερα, υπέβαλε δήλωση αποχής ο ένας εκ των επικούρων Εισαγγελέων Διαφθοράς, ο Χρήστος Ντζούρας, ενώ σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους αναμένεται να πράξει το ίδιο και ο δεύτερος επίκουρος Εισαγγελέας, ο Στέλιος Μανώλης.
Όπως έλεγαν στο ΘΕΜΑ εισαγγελείς, ο κ. Ντζούρας με την ενέργεια του αυτή, δηλαδή, την υποβολή αποχής από τη θέση που κατέχει, επιδιώκει να διαχωρίσει την θέση του σε σχέση με όσα αποδίδονται στην κυρία Τουλουπάκη και ειδικά μετά τις απόψεις που διατύπωσαν οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, ότι πρέπει να τεθεί η δικογραφία στο αρχείο ως προς τους δύο εν λόγω επίκουρους εισαγγελείς.
Οι ίδιοι εισαγγελείς, εκτιμούν ότι δεν είναι μακριά η ώρα κατά την οποία ο κ. Μανώλης θα υποβάλει με την σειρά του την δική του δήλωση απόχης. Παράλληλα εξέφραζαν την απορία γιατί δεν έχει πράξει το ίδιο η κυρία Τουλουπάκη, αλλά αντίθετα επέλεξε τον δύστροπό και αδιέξοδο δρόμο των δικονομικών ενστάσεων, που οδηγούν κατά κανόνα σε αδιέξοδα.
Κατόπιν των εξελίξεων αυτών ο κ. Τσιάρας θα αποστείλει στο 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου:
1) ερώτημα για να τεθεί ή όχι σε αργία η κατηγορούμενη εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και σε καταφατική περίπτωση να ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασή της και
2) ερώτημα για την αντικατάσταση του επίκουρου εισαγγελέα Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα, μετά την δήλωση αποχής που υπέβαλε.
Πέρα από τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις, ένα νέο κεφάλαιο στις έρευνες για την σκευωρία της Novartis άνοιξε η βαρύτατη ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και η οποία την καθιστά υπόλογη για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα. H δίωξη αφορά στους χειρισμούς της κυρίας Τουλουπάκη στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας και επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής τις καταγγελίες των πολιτικών προσώπων για «στήσιμο» της υπόθεσης, προκειμένου να ωφεληθεί η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοί της.
Η βαρύτατη δίωξη στηρίχθηκε στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Λάμπρο Σοφουλάκη, ερεύνησαν τους χειρισμούς της κυρίας Τουλουπάκη στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Αφορμή για την έναρξη της έρευνας αποτέλεσαν οι αναφορές που είχε καταθέσει εναντίον της εισαγγελέως ο τότε επόπτης της, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση με αποφάσεις της κυρίας Τουλουπάκη. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και τον Ανδρέα Λοβέρδο που έχουν καταθέσει μηνύσεις σε βάρος της εισαγγελέως. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος εκτός από δυο μηνύσεις που έχει υποβάλλει σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη είχε καταθέσει και αίτηση εξαίρεσής της.
Ειδικότερα, με το πόρισμά του ο κ. Ζαχαρής ζήτησε – και έγινε – να ασκηθεί δίωξη σε βάρος της εισαγγελέως για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας αλλά και για σειρά πλημμεληματικών κατηγοριών όπως παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγγελία κακουργηματικής κατηγορίας εις βάρος της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, αφορά στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τους προστατευόμενους μάρτυρες, προκειμένου εκείνοι στις καταθέσεις τους να ενοχοποιήσουν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η δικογραφία διαβιβάστηκε αρχικά στη Βουλή και εν συνεχεία για κάποια εξ αυτών αρχειοθετήθηκε με πράξη της ίδιας της κυρίας Τουλουπάκη. Σε εκκρεμότητα πάντως παραμένει στην εισαγγελία Διαφθοράς το σκέλος εκείνο της δικογραφίας που αφορά στους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Επιπρόσθετα, ο κ. Ζαχαρής ζήτησε νέα έρευνα από την εισαγγελία Πρωτοδικών για κάποιες επιπλέον πράξεις που οι πολιτικοί καταλογίζουν στις μηνύσεις τους. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε και θα διεξαχθεί από εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Εκ διαμέτρου, ωστόσο, αντίθετη άποψη από αυτή του συναδέλφου του, ήτοι του κ. Ζαχαρή διατύπωσε στο δικό του πόρισμα ο κ. Σοφουλάκης. Όχι μόνο εξέφρασε την άποψη ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς ενήργησε σύμφωνα με το νόμο αλλά ζήτησε και τη διενέργεια ποινικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν καταθέσει ως μάρτυρες κατηγορίας εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη ψευδόρκησαν. Μεταξύ των προσώπων αυτών είναι ο κ. Αγγελής ομοιόβαθμος του κ. Σοφουλάκη αλλά και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς εισαγγελέας Ελένη Ράϊκου.
«Το δόγμα του σοκ»
Κάνοντας λόγο για προαναγγελθείσα δίωξη εναντίον της η κυρία Τουλουπάκη αμέσως μετά την απαγγελία σε βάρος της αμέσως γνωστοποίησε ότι θα προσφύγει – όπως και έπραξε- στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να την ακυρώσει. Με προσφυγή που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, η εισαγγελέας Διαφθοράς ζητεί να αναγνωριστεί ακυρότητα της προδικασίας και προβάλλει το επιχείρημα πως το πόρισμα Σοφουλάκη που την απαλλάσσει από κάθε ποινική ευθύνη, προηγήθηκε του πορίσματος του κ. Ζαχαρή. Αφού σημειώνει πως οι δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου είναι οιμοιόβαθμοι και ουδείς είναι επίκουρος του άλλου, η προσφεύγουσα εισαγγελέας αναφέρει μεταξύ άλλων πως «προκύπτει ότι η παραγγελία του κ. Ζαχαρή παραβιάζει τις διατάξεις που καθορίζουν την κίνηση της ποινικής δίωξης και συγκεκριμένα του άρθρο 43 παρ. 6 ΚΠΔ αφού ισοδυναμεί με ανάσυρση από το αρχείο χωρίς της επίκληση κανενός νέου στοιχείου». Σύμφωνα με την προσφυγή «η ακυρότητα της παραγγελίας του Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κου Ζαχαρή καθιστά άκυρη και την απολύτως εξαρτημένη εκτέλεση της ως άνω παραγγελίας από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου (άρθρο 176 παρ. 2)».
Επιπλέον, η κυρία Τουλουπάκη υποστηρίζει πως επειδή «η εισαγγελία είναι μονοπρόσωπο όργανο η ενέργεια ενός εισαγγελέα δεσμεύει το σύνολο της εισαγγελίας εφόσον προηγήθηκε». Ήτοι, όπως υπογραμμίζει η προσφεύγουσα «ο κ. Σοφουλακης είχε αυθύπαρκτη και αυτόνομη συμμετοχή στην έρευνα αυτή και για το λόγο αυτό δεν υπέβαλε το πόρισμά του προς τον κ. Ζαχαρή και να κρίνει τελικώς εκείνος αλλά εξέδωσε οριστική κρίση!».
Επιπλέον, με τη δήλωσή της η κυρία Τουλουπάκη αφήνει όμως και αιχμές σε βάρος προσώπων που δεν κατονομάζει και τα οποία, όπως λέει, υπηρέτησαν το δόγμα του σοκ στη Δικαιοσύνη! «Η Εισαγγελία Διαφθοράς ως άλλος Διγενής έδωσε τη μάχη της κόντρα στο ψέμα και στη λήθη με μόνο γνώμονα το συμφέρον του πολύπαθου ελληνικού λαού. Το δόγμα του σοκ στη Δικαιοσύνη δε θα περάσει και γρήγορα όσοι το υπηρετήσαν θα λάβουν το μισθό τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το ερώτημα, όμως, που πλανάται από την ημέρα άσκησης της δίωξης και το οποίο η εισαγγελέας επέλεξε να μην απαντήσει με τη δήλωση της, είναι εάν θα προχωρήσει σε αποχή – παραίτηση από το δικαστικό σώμα. Διαφαίνεται, ωστόσο, από τις έως τώρα ενέργειές της πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί των καθηκόντων της. Πάντως έχει ήδη κοινοποιηθεί στην πολιτική και φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης η δίωξη που της ασκήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας μπορεί να αποστείλει, όπως και αναμένεται να κάνει άμεσα, βάση του Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων, ερώτημα στο 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για να τεθεί ή όχι σε αργία η κατηγορούμενη εισαγγελέας. Παράλληλα, βέβαιο είναι ότι θα ξεκινήσει και η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη. Είθισται, πάντως η πειθαρχική διαδικασία να ασκείται αυτεπάγγελτα από στον προϊστάμενο της επιθεώρησης δικαστών, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Γεώργιος Χοϊμές.
Σε περίπτωση πάντως που η κυρία Τουλουπάκη τεθεί σε αργία– διαδικασία που αναμένεται να είναι χρονοβόρα – ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιός εισαγγελικός λειτουργός θα αναλάβει τα ηνία της εισαγγελίας Διαφθοράς, όπου εκκρεμούν, πλην της Novartis, πολλές σοβαρές υποθέσεις με κάποιες μάλιστα εξ’ αυτών να έχουν και πολιτικές προεκτάσεις. Τον αντικαταστάτη πάντως της κυρίας Τουλουπάκη εφόσον τεθεί σε προσωρινή αργία θα ορίσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Τέλος κατηγορίες δεν απαγγέλθηκαν στους δυο επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, για τους οποίους η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο, όπως ζητούσαν τόσο ο κ. Ζαχαρής όσο και ο κ. Σοφουλάκης.
Πηγή: protothema. gr