Συστατικό του κρανμπερι στη μάχη κατά των βακτηριακών λοιμώξεων

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
2 Min Read

Ένα συστατικό του κρανμπερι ή ελληνιστί φίγγι, είναι ικανό διαταράξει την επικοινωνία μεταξύ βακτηρίων που ευθύνονται για σοβαρές και διηθητικές λοιμώξεις, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

-Advertisement-

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ και το Ινστιτούτου «Armand-Frappier», με επικεφαλής τους Δρ Ερικ Ντεζιελ και Ναταλι Τουφενκτζι, υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους όχι μόνο παρέχει στοιχεία για τον τρόπο που τα συστατικά του κρανμπερι λειτουργούν, αλλά δημιουργούν και τη βάση για την ανάπτυξη εναλλακτικών προσεγγίσεων για τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη αναδείξει ότι οι προανθοκυανιδίνες (PACs) του αμερικανικού κρανμπερι (Vaccinium macrocarpon L) έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντι-προσκολλητικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Δεδομένων αυτών των στοιχείων, οι καναδοί ειδικοί υπέθεσαν ότι τα κρανμπερι μπορούν επίσης να έχουν αντι-μολυσματικές ιδιότητες. Θέλησαν λοιπόν να δουν αν οι προανθοκυανιδίνες (PACs) μπορούν να συμβάλλουν στην διαχείριση των βακτηριακών λοιμώξεων.

- Advertisement -

Σίτισαν λοιπόν φρουτόμυγες με εκχύλισμα κρανμπερι και διαπίστωσαν ότι ήταν προστατευμένες από μια βακτηριακή λοίμωξη, ενώ έζησαν περισσότερο από την ομάδα ελέγχου. Αλλά το σπουδαιότερο ήταν ότι το εκχύλισμα κρανμπερι μείωσε την σοβαρότητα της βακτηριακής λοίμωξης.

Όπως εξηγεί η Δρ Τουφενκτζι «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κρανμπερι μπορούν να συμπεριληφθούν στα όπλα μας κατά των βακτηριακών λοιμώξεων και ίσως να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτησή μας από τα αντιβιοτικά».

Ο Δρ Ντεζιελ συμπληρώνει ότι «οι PACs διακόπτουν την ικανότητα των βακτηρίων να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να εξαπλωθούν και τελικά να γίνουν απειλητικά για την υγεία μας. Το εκχύλισμα κρανμπερι που χρησιμοποιήσαμε παρεμβαίνει στην αλυσίδα των γεγονότων που σχετίζονται με την εξάπλωση και σοβαρότητα μιας χρόνια βακτηριακής λοίμωξης».

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *