Σεισμολόγος ΑΠΘ για τη σεισμική δραστηριότητα σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

«Μεγάλα ερωτηματικά» που θα ζητήσουν απαντήσεις από την Πολιτεία, αναμένεται να δημιουργήσουν τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αναφορικά με την αντι-σεισμική πολιτική της Ελλάδας. Με αφορμή σχετική συνέντευξη του Καθηγητή Σεισμολογίας ΑΠΘ, Μανώλη Σκορδίλη στο zougla.gr, «κάποιος» από τους κυβερνώντες θα πρέπει να εξηγήσει το κατά πόσο κι εάν τα ερευνητικά αποτελέσματα της «μεσοπρόθεσμης πρόβλεψης» των ερευνητών σεισμολόγων, θα πρέπει να αξιοποιούνται ή όχι από την Πολιτεία.

-Advertisement-

Η σημαντική κι ενδιαφέρουσα παρακάτω συζήτηση με τον κ. Σκορδίλη, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η σεισμική δραστηριότητα σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη

Καθησυχαστικός για την σεισμική δραστηριότητα που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δυτικά του Κιλκίς καθώς και για το σεισμό της Παρασκευής 25ης Νοεμβρίου, κοντά στην Νέα Απολλωνία, νότια της Λίμνης Βόλβης, εμφανίστηκε ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. Μανώλης Σκορδίλης, ερμηνεύοντας το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας των τελευταίων ημερών, που σημειώνονται στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα όπως επισημαίνει, ο κ. Σκορδίλης, «ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε ήταν της τάξεως των 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, δυτικά του Κιλκίς. Η περιοχή του Κιλκίς είναι ένας χώρος που έχει διεγερθεί εδώ και δύο εβδομάδες καταγράφοντας σεισμικές δονήσεις των 4,4 – 4,1 και 4,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. «Ο συγκεκριμένος χώρος είναι «μικρός» και δεν ξεπερνάει τα 4 χλμ οπότε και δε δικαιολογεί ανησυχία για κάποια πιθανή επερχόμενη δόνηση».

- Advertisement -

Αναφορικά με το σεισμό στη Λίμνη Βόλβη των 3,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, παρατήρησε: «Είναι ένας μικρός σεισμός. Δεν έχουμε κάποια σεισμική ακολουθία και ταυτόχρονα δεν έχουμε κάποια έντονη διέγερση. Τέτοιου είδους γεγονότα συμβαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα. Κάποια από αυτά τυχαίνει να σημειώνονται σε κατοικημένες περιοχές και να γίνονται αισθητά από τους πολίτες».

Ταυτόχρονα ο κ. Σκορδίλης απάντησε ειδικά για την περιοχή της Βόλβης, στο ποια είναι κι αν υπάρχουν ενδεχόμενα ενεργοποίησης του ρήγματος μετά από τα σχεδόν 40 χρόνια του μεγάλου σεισμού στη Θεσσαλονίκη το 1978. Χαρακτηριστικά είπε: «Το κομμάτι του ρήγματος που έδωσε το σεισμό του 1978 είναι ένα ρήγμα – ένα κομμάτι, το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί τόσο σύντομα. Θα ενεργοποιηθεί μετά από εκατοντάδες χρόνια. Γειτονικά ρήγματα θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και να δώσουν σεισμούς, αλλά μέχρι στιγμή δεν υπάρχει καμία διέγερση σε κανένα από αυτά τα ρήγματα». Ταυτόχρονα όπως εξήγησε τα ρήγματα αυτά είναι στα Βόρεια κοντά στην Άσσηρο, στα νότια των λιμνών Μικρή και Μεγάλη Βόλβη– δηλαδή, εκεί που έγινε ο σεισμός το 1978 και λίγο δυτικότερα. Επίσης, βορειότερα κοντά στα σύνορα αλλά και ανατολικότερα στην περιοχή της Ιερισσού, το χώρο της Γουμένισσας που σημειώθηκε ο σεισμός του 1990».

Οι προβλέψεις των σεισμολόγων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Σκορδίλης και σε ερώτηση για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος «κάποιας» έξαρσης του φαινομένου, είπε: «Θα απαντήσω ειλικρινά και ρεαλιστικά. Αν σας πω, πως αποκλείεται η περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού, σημαίνει πως μπορώ να κάνω «βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη» κάτι το οποίο, δεν μπορώ το να κάνω, αλλά ούτε και κανένας επιστήμονας στον κόσμο. Από κει και πέρα μιλάμε με βάση αυτά τα οποία ξέρουμε, επίσης, με βάση τις πιθανότητες που μπορούμε «να επικοινωνήσουμε» καθώς κι από την προ-σεισμική δραστηριότητα μιας περιοχής αλλά κι από την παρούσα σεισμική δραστηριότητα. Και, γενικότερα από κάποιες μελέτες που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις για την περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Το μεγάλο ερωτηματικό

Στην συνέντευξη του κ. Σκορδίλη συνεχίσαμε το ερώτημά μας «για το αν υπάρχουν ενδείξεις εκδήλωσης κάποιου μεγάλου σεισμού στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο».

Ο διάλογος είναι ιδιαίτερα σημαντικός και ίσως και αποκαλυπτικός:

Μ.Σ.:«Μελέτες γίνονται, έρευνες γίνονται. Δουλεύουμε στο θέμα της μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε αυτά είναι καθαρά ερευνητικά αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν. Δεν είναι πράγματα τα οποία πιστεύουμε να ανακοινώσουμε στον κόσμο. Στο πλαίσιο της έρευνας μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιθανές προγνώσεις. Μπορεί να πετυχαίνουμε μπορεί ν’ αποτυγχάνουμε, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι στον τομέα της έρευνας. Δεν είμαστε στη φάση εφαρμογής, επομένως, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Και να σας πω και κάτι παραπέρα; Και να μπορούσαμε να κάνουμε, δεν ήταν ο δικός μας ρόλος το να το ανακοινώσουμε στον κόσμο. Ο δικός ρόλος, θα ήτανε να ενημερώσουμε την πολιτεία, γιατί η διαχείριση μιας τέτοιας πληροφορίας, είναι διαχείριση πολιτική. Αυτή τη διαχείριση την κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Επομένως μπορούμε να πούμε ότι, ο ρόλος ο δικός μας είναι το να προσπαθούμε να κάνουμε κατά το δυνατόν μία –όσο γίνεται- πιο υψηλού επιπέδου έρευνα. Να προσεγγίσουμε όσο γίνεται τα θέματα της πρόγνωσης, όσο μπορούμε – είναι διεθνώς γνωστά τα μεγάλα προβλήματα της πρόγνωσης – και από κει πέρα αν έχουμε «κάτι» να το ανακοινώσουμε στην πολιτεία.

Zougla: Πάντως κ. Σκορδίλη και αποκωδικοποιώντας αυτά που λέτε, αντιλαμβανόμαστε δύο πράγματα: Ή έχετε, με βάση τις έρευνες, εντοπίσει και πιθανότατα καταλήξει ό,τι μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός στη χώρα και το έχετε πει στην πολιτεία και εκείνη δεν το διαχειρίζεται όπως πρέπει Ή δεν έχετε καλή σχέση με την πολιτεία ώστε να μεταφέρετε την πληροφορία, για να την επικοινωνήσει στον κόσμο.
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Μ.Σ.: Εγώ τι πρέπει να πω τώρα;

Zougla.: Μάλλον επιβεβαιωνόμαστε σ’ ένα από τα δύο

Μ.Σ. Εγώ δεν μπορώ να σας πω τίποτα πάνω σ’ αυτό το θέμα. Το μόνον που μπορώ να πω είναι ό,τι προσπαθούμε πάρα πολύ κι έχουμε κάνει πολύ σοβαρές προσπάθειες, ιδιαίτερα από το 2000 και μετά, πάνω στο θέμα της «μεσοπρόθεσμης πρόβλεψης». Έχουμε προχωρήσει αρκετά.

Πιστεύουμε πως είμαστε «κοντά» στο να έχουμε κάποια αποτελέσματα που ίσως θα μπορούσαν ν’ αξιοποιηθούν. Από κει και πέρα, δεν είναι κάτι – όπως σας είπα και πριν- για να το διαχειριστούμε εμείς μέσω των Μέσων Ενημέρωσης για να το κοινοποιήσουμε στον κόσμο. Αυτά είναι θέματα που θ’΄αφορούσαν την Πολιτεία, πως γενικά θα σχεδιάσουν την αντισεισμική πολιτική της χώρας.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *