Συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

lamianow
By lamianow Add a Comment
7 Min Read

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε στη Βουλή μασώντας τα λόγια του απέναντι στις πραγματικές του προθέσεις και στον χώρο της Παιδείας αλλά σταθερός στην γραμμή της προσπάθειας υπονόμευσης και αποδόμησης του κυβερνητικού έργου, με έναν επιθετικό αρνητισμό και πλήρη ισοπέδωση οποιασδήποτε πολιτικής πρακτικής.

-Advertisement-

Επιχειρώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα στην εκπαίδευση, που καραδοκεί να πάρει το αίμα του πίσω, και στον δημόσιο τομέα, που αφορά μεγάλα κοινωνικά τμήματα των ψηφοφόρων.

Το μείγμα της πολιτικής που επιχειρεί να παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. παλινωδεί ανάμεσα στην παράδοση των κλειδιών του κράτους στους ιδιώτες και την απόκρυψη της βαθύτερης πολιτικής ατζέντας, ώστε να μην ενοχληθούν οι κοινωνικά περιθωριοποιημένοι λόγω κρίσης νοικοκυραίοι στους οποίους στοχεύει εκλογικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή να εμφανιστεί ως ένας πολιτικός που δεν ξεφεύγει από τη θεματολογία και την ατζέντα, για αυτό και αρνήθηκε – παρ’ ότι προκλήθηκε δις από τον πρωθυπουργό – να σχολιάσει τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας. 

- Advertisement -

Μάλιστα εξερχόμενος της Ολομέλειας, μετά την πρωτολογία του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με ικανοποίηση θα «σηκώσει το γάντι» αν η κυβέρνηση καταθέσει πρόταση για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης για τη διαπλοκή. Εντός της αιθούσης τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν έρχεστε σε αυτήν την αίθουσα ως κατήγορος. Απολογούμενος είστε, κ. Τσίπρα, για τα ζητήματα της διαφάνειας και της διαπλοκής. Αν θέλετε να συζητήσουμε τα θέματα αυτά, μην παίρνετε πολύτιμο χρόνο από μία συζήτηση για την Παιδεία. Ελάτε αύριο το πρωί, σε προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση, να μιλήσουμε για τα θέματα διαπλοκής. Εάν θυμάμαι καλά, την τελευταία φορά που προκαλέσατε μια τέτοια συζήτηση, δεν σας είχε πάει πάρα πολύ καλά. Η κοινωνία, η οποία μας ακούει σήμερα, ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το πώς θα αποκτήσουμε καλύτερα σχολεία και πολύ λιγότερο το πώς εσείς θα ελέγξετε το τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Γι’ αυτά θα σας μιλήσω σήμερα και δεν θα μπω στον πειρασμό να αποπροσανατολίσω τη συζήτηση».

Έτσι, εμφανίστηκε έτοιμος στην πρόκληση Τσίπρα για συζήτηση, εδώ και τώρα, δίνοντας μάλιστα και το στίγμα της κριτικής που αναμένεται να εξαπολύσει, και αφορά κυρίως τον πρώην υπερθεματιστή Καλογρίτσα, τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής και την off-shore που μετέχει με μικρό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αυγής».

Στην Πειραιώς άλλωστε θεωρούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ισοφαρίσει στην κοινή γνώμη τις όποιες αλγεινές εντυπώσεις για τα ζητήματα διαπλοκής, εμμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει πια το ηθικό πλεονέκτημα και δεν μπορεί να «κουνάει το δάχτυλο» σε κανέναν. 

Το ζήτημα πάντως είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε επανειλημμένα από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Νίκο Φίλη και Σία Αναγνωστοπούλου αν συμφωνεί ότι πρέπει να πάψει το μάθημα των Θρησκευτικών να αφορά την ομολογιακή πίστη, αλλά προτίμησε να σιωπήσει εκκωφαντικά. Μάλιστα πέταξε χωρίς δισταγμό την μπάλα στην εξέδρα επιχειρώντας να αξιοποιήσει πολιτικά την έντονα διαφορετική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων μιλώντας γενικά και αδιάφορα για διάλογο με την Εκκλησία. Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. δεν θέλει να προκαλέσει κύματα εσωστρέφειας ανοίγοντας μια συζήτηση μεταξύ των μεταρρυθμιστών – νεοφιλελεύθερων που προκρίνουν τον πλήρη διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας και των βουλευτών που επιβιώνουν χάρη στην προσέγγισή τους με την τοπική Εκκλησία και τους ιεράρχες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε χαρακτηριστικά: «Το μάθημα των Θρησκευτικών ήταν απλά η αφορμή για να δρομολογήσετε άλλη μια σύγκρουση, που αφορά μόνο τον μικρόκοσμο των συνιστωσών σας. Διχάζετε τον λαό και στο ζήτημα της Εκκλησίας», χωρίς όμως να πάρει σαφή θέση για την ταμπακέρα. 

Ο διχασμός αυτός εντός της Ν.Δ. κουκουλώνεται στην παρούσα φάση, με στόχο την κατάληψη της εξουσίας, αλλά αυτές οι αποσιωπήσεις θα καταστούν σοβαρά προβλήματα αν ποτέ έρθει στην εξουσία, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία διάθεση να αναταράξει την εσωκομματική μούχλα, κρύβοντας τα σοβαρά προβλήματα και τις ιδεολογικές και άλλες αγκυλώσεις της Ν.Δ. κάτω από το χαλί, σε μια τεχνητή συγκόλληση και συσπείρωση του κόμματος. Στο πεδίο αυτό επιχειρεί να παρεισφρήσει εσχάτως το Ποτάμι, έχοντας αντιληφθεί την προφανή μεταρρυθμιστική, αλλά και εσωκομματική ατολμία του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να μετακινήσει το κόμμα του στον 21ο αιώνα, και επιθυμεί να παρουσιαστεί ως ο τιμονιέρης του μεταρρυθμιστικού νεοφιλελευθερισμού που έχει κοινωνικές αναφορές και μπορεί να γίνει απαραίτητο κυβερνητικό συμπλήρωμα για να αποκτήσει σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Πάντως όσο προσεκτικός κι αν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πώς έθεσε τα ζητήματα της Παιδείας, ήταν πολύ καθαρός ότι μιλούσε για ιδιωτικά πανεπιστήμια και όχι για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ που θα έχουν κοινωνική αναφορά. Μάλιστα επ’ αυτού ήταν ξεκάθαρος, κλείνοντας το μάτι σε όσους σχολάρχες επιθυμούν να μπουν σε μια τεράστια οικονομική αγορά: «Είναι αποδεκτό, δηλαδή, κάποιος να είναι απόφοιτος ιδιωτικού πανεπιστημίου – κερδοσκοπικού ή μη, αρκεί αυτό να μην είναι ελληνικών συμφερόντων. Για πόσο καιρό θα συνεχίζεται αυτή η αντίφαση; Γιατί να στερήσουμε τη δυνατότητα από τη χώρα μας να μετατραπεί σε ένα περιφερειακό κέντρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις και δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας; Το έκανε η Κύπρος, το έκανε η Τουρκία. Ώς πότε θα παραμένουμε δέσμιοι αγκυλώσεων;» είπε χαρακτηριστικά.

Τέτοιες παραδοχές μάλλον επιβεβαίωσαν την κριτική του Αλέξη Τσίπρα ότι η συζήτηση ανέδειξε μια μάχη δύο ιδεών, αυτής της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος με την κυριαρχία της αγοράς. 

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η χτεσινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με το γεγονός ότι κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για ό,τι ο ίδιος προτίθεται να πράξει. «Ο κ. Τσίπρας θέλει να καταστρέψει όλες τις αλλαγές που έγιναν. Να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων ό,τι θετικό έγινε» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ δεν κρύβει ότι προτίθεται – αν είναι δυνατόν και με ένα άρθρο – να καταργήσει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις και κυβερνητικές πρωτοβουλίες της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Η άρνηση και ο ισοπεδωτικός πολιτικός λόγος εμπεριέχουν τον λαϊκισμό που ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι αντιμάχεται.

 

Πηγή: www.defencenet.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *