“Συνάντηση Μικρασιατών στη Λαμία”

Δημήτρης Πανετάτος
By Δημήτρης Πανετάτος Add a Comment
8 Min Read
Ένας φορέας που τον γέννησε το  1976 η  αγάπη  προς τον πολιτισμό, που έκρυβαν μέσα τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, της Νέας Μαγνησίας Λαμίας.
Υπήρξε πάντα πόλος συσπείρωσης της μικρής κοινωνίας του συνοικισμού.
40  χρόνια παρουσίας στο χώρο του πολιτισμού, 40 χρόνια προσπάθειας να μείνουν άσβεστες στη μνήμη των προσφύγων οι πατρίδες τους, 40 χρόνια αγώνα να μεταλαμπαδευτούν στις νεότερες γενιές ήθη και έθιμα των Ελλήνων που έζησαν κάποτε στην Μικρά Ασία.
Οι εμπνευστές και τα διοικητικά συμβούλια που τον υπηρέτησαν,  δούλεψαν άοκνα, για να παραδώσουν στην πόλη της Λαμίας ένα σύλλογο χρήσιμο, δημιουργικό, καθ΄ όλα καταξιωμένο.
Ο κοινωνικός του χαρακτήρας αναδεικνύεται μέσα από την ποικιλότροπη δραστηριότητα και προσφορά. Δραστηριότητα βέβαια εμπλουτιζόμενη και προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της κάθε εποχής.
Αποτέλεσμα εικόνας για μικρασιατικη καταστροφη
Άλλωστε με αυτό τον τρόπο το δέντρο της παράδοσης με τις βαθιές ρίζες, δίνει καινούργιους κλώνους, που ο ίσκιος τους θα δροσίζει και θα εμπνέει τις επερχόμενες γενιές. 
Ο Σύλλογος  στράφηκε με πάθος   στην ανάδειξη του    αξιόλογου και ιδιαίτερου πολιτισμού που φέρει η συνοικία.
Δεν παραδίδονται    στη λήθη οι  γενιές των μαρτύρων  του 1922, ο ξεριζωμός και προσφυγιά που σημάδεψε τούτη την μικρή γωνιά. Η Νέα Μαγνησία  δέχτηκε τόσο  πόνο, ποτίστηκε από το δάκρυ της νοσταλγίας του πρόσφυγα, άκουσε τόσους βόγκους κι  αναστεναγμούς και ο    Πολιτιστικός της Σύλλογός αισθάνθηκε νωρίς     το χρέος  και την ευθύνη  να συντηρήσει   αυτήν   την ιερή προσπάθεια   για  την Ανάσταση, Συντήρηση και Μεταλαμπάδευση της Μικρασιατικής Ιδέας και Μνήμης.
Με το πέρασμα του χρόνου και   μέσα από σημαντικές κινήσεις,  κατόρθωσε να φωτίσει το σημερινό πρόσωπο του της Νέας Μαγνησίας, με τον Μικρασιατικό πυρήνα της και το ντόπιο ανθρώπινο στοιχείο που πλαισίωσε αυτόν τον πυρήνα και να το γνωστοποιήσει παντού.
Ποιες είναι αυτές οι κινήσεις που άλλαξαν την όψη της Νέας Μαγνησίας και την έκαναν γνωστή για τον πολιτισμό της  και όχι για τα κακώς κείμενα στο χώρο της  που την χαρακτήρίζαν μέχρι τότε;
1992, το μεγάλο αφιέρωμα στα εβδομήντα   χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, 1999, η έκδοση  Λευκώματος με τα πρόσωπα των πρώτων προσφύγων αφιερωμένου στην συμπλήρωση των 70 χρόνων από την γένεσή της Νέας Μαγνησίας, τα «Iωνικά» εκδηλώσεις Μνήμης, ο Νέο- Μαγνησιώτικος Γάμος κάθε  Καθαρά Δευτέρα, ο «  Κλήδωνας », τα  Μικρασιάτικα κάλαντα των Φώτων, η  επικοινωνία με προσφυγικά σωματεία ανά την Ελλάδα και η συνάντηση στη Λαμία κάθε τρία χρόνια,  οι  εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα στην εορτή των Αγίων του Ναού μας Κωνσταντίνου και Ελένης, οι εκδρομές στην Μικρά Ασία και την Ευρώπη.
Χαρακτηριστικοί σταθμοί  πολιτισμού.
Με τις χορευτικές και θεατρικές του ομάδες και την χορωδία, υποστήριξε άριστα το πολιτιστικό του έργο και το παρουσίασε σε πολλά μέρη, μαζί με την  φήμη της συνοικίας μας.
Τιμώντας τα ενενήντα χρόνια από την Μικρασιατική  καταστροφή το 2012, ανέβασε την παράσταση « Οι  Πρόσφυγες »  και την ταξίδεψε ανά την  Ελλάδα. Την ταξιδεύει ακόμα,  μαζί με τη Μνήμη.   
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση.
 Αποτέλεσμα εικόνας για μικρασιατικη καταστροφη
-Advertisement-

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ
ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΛΑΜΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΙΒΡΙΣΣΑΡΙΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ «ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ»
“Οι απλοί άνθρωποι, αυτοί που τα ονόματά τους δεν μπαίνουν σε βιβλία ιστορίας, είναι αυτοί που δημιουργούν την ιστορία”. Νόαμ Τσόμσκι
Απλοί άνθρωποι αποτελούν τους πρωταγωνιστές της Μικρασιατικής Καταστροφής, της προσφυγιάς, του νέου ξεκινήματος. Αυτούς τους απλούς ανθρώπους, που κανένα βιβλίο ιστορίας δεν μνημονεύει, τιμούμε, για να εξασφαλίσουμε ότι η μνήμη τους δεν θα χαθεί!»
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ
ΝΕΑΣ  ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ « ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»
ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 13  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Το πρωί  θα τελεστεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης στη Νέα Μαγνησία Αρτοκλασία για τους Αγίους Ταξιάρχες και Επιμνημόσυνη Δέηση για τους προγόνους από τη Μικρά Ασία που χάθηκαν μαρτυρικά στις Αλησμόνητες Πατρίδες, ή έφτασαν πρόσφυγες και κοιμήθηκαν στη μητέρα Ελλάδα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΩΡΑ 10.30
Παρουσιάζει η καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας δ/δα Μυρσίνη Χάϊλα
Χαιρετισμοί:
Υπεύθυνος Νεολαίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας κ. Χρήστος   Μακρής.
Πρόεδροι :
Αδελφότητας Σιβρισσαρίου Σμύρνης Καισαριανής και Νέας Ερυθραίας  « Οι Ταξιάρχες» κ. Χρήστος Ανδριώτης και κ. Στέλλα Χατζηφωτίου,
Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Βόλου «Το Εγγλεζονήσι » κ. Ουρανία Σταματιάδου.
Πολιτιστικού και εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας κ. Βίκυ Μακρή
  • Θεατρική παράσταση «Το ημερολόγιο της καταστροφής»

Αποτέλεσμα εικόνας για μικρασιατικη καταστροφη

Το θεατρικό είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζηόπως αυτή καταγράφεται στο βιβλίο της «Το χρονικό των 10 ημερών». Την θεατρική μορφή έδωσε η ομάδα «Συναθλούντες».
Την θεατρική προσέγγιση έκανε η κ. Βαγγελίτσα Δημητρούλη, την μουσική επιμέλεια είχε  ο υπεύθυνος των θεατρικών ομάδων του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Χρήστος Μακρής και την ενδυματολογική η κ. Ελένη Κατόπη.
Αποτέλεσμα εικόνας για μικρασιατικη καταστροφη
Ρόλους υποδύονται :
Αγάπη Βενέζη:    Μαρία Αργυροπούλου 
Μητέρα :             Μαγδαλινή Ταξιάρχου 
Ανθίππη:             Ντίνα Σωτηροπούλου
Λένα:                  Παναγιώτα Ντούμα
Διευθύντρια:        Λουίζα Ρουμελιώτη
Δασκάλα:           Λένα Καλογήρου
Ελπινίκη:            Βασιλική Φούντα
Ερμιόνη:             ΕλευθερίαΠουγκακιώτη
Άρτεμις:              Κάτια Παρδάλη
Μαρία:                Άννα Κάτσινου
Την εκδήλωση πλαισιώνει η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου, με Μικρασιάτικα τραγούδια.
Τραγουδούν:
Σούλα Κόχυλα, Ελένη Κατόπη, Κική Τσαντήλα, Κούλα Ζαγκλάρα,  Αθανασία Κόγια, Μαργαρίτα Μπλούκα, Λένα Σταυροπούλου, Ελένη Σεβαστού, Ελένη Κοτρώνη, Αγγέλα Ντούμα, Ολυμπία Καβαλάρη, Μαρία Μπαμπαλή, Λίτσα Καραδήμα, Σταυρούλα Παπαϊωάννου, Νίκος Λαμπρόπουλος, Θεόδωρος  Χανής.
Χορωδιάρχης ο κ. Δημητρίος Γκαραβέλης.
Αποτέλεσμα εικόνας για μικρασιατικη καταστροφη
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 94 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και τον μεγάλο διωγμό. Στην μνήμη. Στους φίλους και αδερφούς  Μικρασιάτες, της Αδελφότητας Σιβρισσαρίου Σμύρνης  « Οι Ταξιάρχες» της  Καισαριανής και  Νέας Ερυθραίας,  που γιορτάζουν τους προστάτες των προσφυγικών  τους σωματείων. Αφιερωμένη  στην επέτειο των  σαράντα χρόνων από την ίδρυση  του  Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας. Αφιερωμένη επίσης στους φίλους της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας και της Νέας Ιωνίας Βόλου,  που μας κάνουν, κάθε τρία χρόνια, την τιμή της συνάντησης  στην πόλη μας την  Λαμία, να γιορτάσουμε και να θυμηθούμε μαζί. Είναι αφιερωμένη επίσης στους Μικρασιάτες και Ρουμελιώτες της Νέας Μαγνησίας Λαμίας, που συμπορεύονται αρμονικά τόσα χρόνια αντιλαμβανόμενοι το χρέος που έχουν ως Έλληνες να κρατούν αναμμένο το λυχνάρι της μνήμης.
ΤΟ Δ.Σ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
 ΝΕΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΛΑΜΙΑΣ
Επίτιμος πρόεδρος                           Γιάννης Ναξιώτης
Πρόεδρος                                        Βίκυ Μακρή
Αντιπρόεδρος                                   Σούλα Δερνίκα
Γραμματέας                                     Γιώργος Πιτσογιάννης
Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων           Νίκος Κατόπης  
Ταμίας                                             Ελένη Κατόπη
Υπεύθυνος θεατρικών τμημάτων         Χρήστος Μακρής
Υπεύθυνη ιματιοθήκης                      Βάσω Νταβίτη
Υπεύθυνη αιμοδοσίας                       Μαρία Φραγκίστα
Υπεύθυνος χορευτικών   Τμημάτων     Γιώργος Ζανιάς
40 ΧΡΟΝΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *