Συναγερμός για χτύπημα τζιχαντιστών στο Βέλγιο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Το επίπεδο του συναγερμού αυξήθηκε από 2 σε 3, την ύψιστη βαθμίδα, για τα γεγονότα στα οποία μετέχει μεγάλο πλήθος ανθρώπων, όπως οι αθλητικές συναντήσεις ή οι επίσημες εκδηλώσεις, όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί ο στρατός σε ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η βελγική κυβέρνηση.

«Για τα μεγάλα γεγονότα, το επίπεδο αυξάνεται στο 3, το οποίο σημαίνει μια αξιόπιστη και δυνάμει επικείμενη απειλή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντρίκ Κοντερλιέ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, έπειτα από τη σύνοδο που πραγματοποίησε το βελγικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, την ώρα που τα πρώτα αποτελέσματα των αστυνομικών ερευνών δείχνουν να υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι και το Βέλγιο.

«Η ανάλυση όσον αφορά τις εκδηλώσεις αυτές θα γίνεται κατά περίπτωση για την αύξηση του επιπέδου της ασφάλειας, τους ελέγχους και τις επιπρόσθετες περιπολίες», συμπεριλαμβανομένων επομένως και στρατιωτικών, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, τον οποίο επικαλέστηκε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

«Θα παραμείνουμε σε κατάσταση συναγερμού, ώρα την ώρα, μαζί με τις διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας που γνωστοποιούν την πρόοδο των αναλύσεών τους», σημείωσε επίσης ο Σαρλ Μισέλ.

- Advertisement -

Πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν εξάλλου χθες –τρεις σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης– σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας σε φτωχή συνοικία των Βρυξελλών, η οποία συνδέεται με τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς που συνελήφθησαν στην συνοικία Μολενμπέκ πιστεύεται ότι είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ στο Παρίσι, όπου δύο αυτοκίνητα με βελγικές πινακίδες κατασχέθηκαν κοντά στις περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι προχθεσινές αιματηρές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και η αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν.

«Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας θα συνεχιστούν», δήλωσε παράλληλα ο Μισέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, την ώρα που τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις σχετικά με την συνεχιζόμενη δράση των δυνάμεων ασφαλείας καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Μολενμπέκ, δυτικά του κέντρου των Βρυξελλών, στην οποία ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, κυρίως οικογένειες που προέρχονται από το Μαρόκο και την Τουρκία.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν δήλωσε χθες ότι ένα αυτοκίνητο που νοικιάστηκε στο Βέλγιο συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι και πρόσθεσε ότι αυτό το είχε νοικιάσει ένας Γάλλος που ζει στις Βρυξέλλες και ότι οι αρχές το σταμάτησαν νωρίς χθες στα σύνορα με το Βέλγιο.

Ο Γάλλος αυτός «αποτέλεσε το αντικείμενο οδικού ελέγχου σήμερα (Σάββατο) το πρωί μαζί με δύο άλλους που επέβαιναν σε ένα άλλο όχημα”, σημείωσε ο Μολέν, προσθέτοντας ότι αυτοί οι τρεις συνελήφθησαν από την βελγική αστυνομία και ότι “δεν ήταν γνωστοί στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Στο Παρίσι πολλές μαρτυρίες κάνουν λόγο για την άφιξη των βομβιστών με ένα αυτοκίνητο που είχε βελγικές πινακίδες.

Οι συλλήψεις αυτές «μπορούν να εξεταστούν σε σχέση με ένα αυτοκίνητο Polo που είχε νοικιαστεί στο Βέλγιο και βρέθηκε μπροστά στην (αίθουσα συναυλιών του) Μπατακλάν», όπου τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή το βράδυ, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κόεν Γκενς στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό RTBF.

«Αυτός που νοίκιασε το αυτοκίνητο ήταν ένας Βέλγος. Τον γνωρίζουμε από τον αδελφό του», πρόσθεσε ωστόσο ο ίδιος από την πλευρά του, ενώ νωρίτερα ο εισαγγελέας του Παρισιού είχε δηλώσει ότι ένας Γάλλος νοίκιασε το αυτοκίνητο.

Η συνοικία Μολενμπέκ συνδέθηκε φέτος με δύο επιθέσεις που έγιναν στην Γαλλία. Αξιωματούχοι της ασφάλειας δήλωσαν ότι οι ισλαμιστές που σκότωσαν ανθρώπους σε εβραϊκό παντοπωλείο τον Ιανουάριο στο Παρίσι παράλληλα με την επίθεση στο περιοδικό “Σαρλί Εμπντό” είχαν πάρει τα όπλα τους από την περιοχή. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον δράστη της επίθεσης που απετράπη στο τρένο Thalys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, τον περασμένο Αύγουστο.

«Το Βέλγιο είναι κατά κάποιον τρόπο η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης», δήλωσε στο Ρόιτερς ένας ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας, ενώ ένας άλλος, ο Ραφαέλο Παντούτσι, του Royal United Services Institut του Λονδίνου σημείωσε: «Τα δίκτυα μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου έχουν πολύ στενούς δεσμούς εδώ και κάποιον καιρό».

Ο πρωθυπουργός Μισέλ δήλωσε: «Το Βέλγιο έχει μια κεντρική θέση στην καρδιά της Ευρώπης, μια μικρή χώρα που η τοποθεσία της ευνοεί την μετακίνηση ανθρώπων με εχθρικές προθέσεις».

Ωστόσο ο ίδιος επέμεινε ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός του, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για έναν χρόνο, αντιμετωπίζει το θέμα.

Το πρόβλημα με την ριζοσπαστικοποίηση των νέων και με την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον χειρισμό αυτόματων όπλων παραμένει παραδέχθηκε ωστόσο ο 39χρονος Μισέλ, λέγοντας: «Είναι πάντα δυνατό να ξεφύγει κανείς απ’το δίχτυ».

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *