Συμφωνία Ελλάδας-Ιαπωνίας για συνεργασία στον τομέα της νανοτεχνολογίας

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
5 Min Read

Ελλάς-Ιαπωνία …συμμαχία στον τομέα της νανοτεχνολογίας, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Αυτόν τον τίτλο θα μπορούσε να έχει η σημερινή τελετή επισημοποίησης της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών (HOPE-A) και του αντίστοιχου ιαπωνικού φορέα (JAPEC), η οποία φέρνει τις ελληνικές επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα σε επαφή με τις πολυεθνικές του κλάδου, που εδρεύουν στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου -τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως στον τομέα της νανοτεχνολογίας και νανοεπιστήμης μετά τις ΗΠΑ.

-Advertisement-

Η συμφωνία επικυρώθηκε το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του επιστημονικού και εκθεσιακού πολυγεγονότος Nanotexnology2016, παρουσία της υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία επισήμανε ότι η κίνηση αυτή “θα προκαλέσει τεράστια οφέλη τόσο στις ελληνικές, όσο και τις ιαπωνικές επιχειρήσεις και θα βάλει την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα παγκοσμίως στις εξελίξεις της νανοτεχνολογίας”. Πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα η ελληνική οικονομία να δρέψει τους καρπούς των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτό το επίπεδο. “Η ελληνική οικονομία έχει να ωφεληθεί τα μάλα από την εξέλιξη της νανοτεχνολογίας και των νανοεπιστημών” κατέληξε η κα Τζάκρη.

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας Χαρίλαος Αλεξόπουλος, επίτιμος γενικός πρόξενος της Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η συμφωνία υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη, που τόσο αξιόλογο έργο έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ δήλωσε την ικανοποίησή του για το ότι οι δύο χώρες αναπτύσσουν συνεργασία σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο, σε ερευνητικό περιβάλλον, με διάχυση και στις επιχειρήσεις.

Ο εκπρόσωπος του JAPEC και υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου της Mitsubishi Ναόκι Ρικίτα, υπενθύμισε από την πλευρά του ότι ο ιαπωνικός σύνδεσμος αριθμεί σήμερα περισσότερα από 90 μέλη, μεταξύ των οποίων ορισμένοι από τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς, που είτε εδρεύουν στην Ιαπωνία είτε όχι. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Sony, Samsung, Hitachi, Toshiba, NEC και Panasonic.

- Advertisement -

Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός, που ο δρ Ρικίτα -τεχνικός διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας MMC Ryotec του ομίλου Mitsubishi-μ επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη για να συζητήσει για νανοτεχνολογία. Στην προηγούμενη επίσκεψή του είχε επισημάνει ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν αποτελεί αντικίνητρο κατά την εξέταση των ερευνητικών “προορισμών” από όπου μπορεί να αντληθεί τεχνογνωσία. «Το τεχνολογικό επίπεδο των μονάδων του Κέντρου (σ.σ. αναφέρεται στο Κέντρο Οργανικών κι Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών του ΑΠΘ στα ανατολικά της πόλης) είναι πολύ υψηλό και υπάρχουν πολλές προοπτικές για συνεργασία», είχε δηλώσει, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο διευθυντής έρευνας του γερμανικού κολοσσού παραγωγής μπαταριών VARTA, δρ Μάρτιν Κρεμπς (Martin Krebs), δίνοντας επίσης ψήφο εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.

“Εταιρείες με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από το ελληνικό ΑΕΠ”

“Κάποιες από τις εταιρείες που μετέχουν στον JAPEC έχουν μπάτζετ μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας” δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. δρ Στέργιος Λογοθετίδης, αναδεικνύοντας τη σημασία που μπορεί να έχει για τις ελληνικές επιχειρήσεις η υπογραφή της συμφωνίας. Οπως είπε, η ελληνική αγορά θα ωφεληθεί από τις ευκαιρίες συνεργασίας που διανοίγονται με ιαπωνικές εταιρείες, ενώ πρόσθεσε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της λειτουργίας του προαναφερθέντος Κέντρου μένει να φανεί στα επόμενα χρόνια, αφού η κανονική παραγωγή δεν μπορεί να ξεκινήσει παρά μόνον αν οι επενδυτές ρίξουν τα λεφτά τους σε αυτό. Αν νέες εταιρείες γίνουν χρήστες των υπηρεσιών και των προϊόντων του Κέντρου, τότε το μέλλον και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για επιστήμονες προδιαγράφεται λαμπρό, αφού μόλις το 1%-2% των προϊόντων που παράγονται εκεί έχει ώς προορισμό την ελληνική αγορά -τα υπόλοιπα προορίζονται για εξαγωγές.

Ήδη, στο πλαίσιο και του επιστημονικού και εκθεσιακού πολυγεγονότος Nanotexnology 2016, που πραγματοποιείται έως τις 9 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι πολλών ξένων επιχειρήσεων εκδήλωσαν ήδη από χτες την επιθυμία να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του Κεντρου, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την υψηλή ποιότητα της παραγόμενης εκεί τεχνολογίας (η οποία δημιουργείται 100% στη Θεσσαλονίκη).

Στη Nanotexnology2016 συμμετέχουν 1000 επιστήμονες, 450 εταιρείες καινοτομίας, ιδρύματα και πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο, καθώς και 30-36 εκθέτες προϊόντων και υπηρεσιών από την Ευρώπη και την Ασία (εξ αυτών 10-15 προέρχονται από την Ελλάδα). Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν περίπου 200 business-to-business συναντήσεις και 750 παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιώνενώ λειτουργούν τέσσερα τμήματα θερινού σχολείου νανοτεχνολογίας και νανοεπιστημών.

Πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *