Tην πρώτη του ομιλία στην 81η ΔΕΘ ως αρχηγός της ΝΔ πραγματοποίησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφωνώντας λόγο προς τους παραγωγικούς φορείς.
Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε από το βήμα της ΔΕΘ σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για μία σειρά από ζητήματα, ενώ παράλληλα παρουσίασε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του φορολογικού συντελεστή , μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το κρασί. Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Δικαιοσύνη, ενώ παρουσιάσε και μία δέσμη προτάσεων από φορολογικά κίνητρα. Η ομιλία του κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με χαρακτηριστική την φράση πως στην Ευρωπαική Ελλάδα δεν χωράνε «Μαδούρο»
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Προέδρου της Ν.Δ
Μείωση φορολογικών συντελεστών
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς σε μία φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές με στοχευμένη μείωση δαπανών. Χαρακτηριστικά είπε:
«Δύο είναι τα πεδία που απαιτείται μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές μας:
-Πρώτον, ο περιορισμός των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3.5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη.
-Και δεύτερον, μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης»
Μειώσεις φόρων
O κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς. Χαρακτηριστικά είπε:
-Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).Θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.
-Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
-Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
-Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ.
Μείωση κράτους για εξοικονόμηση πόρων
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ σε συνέχεια των όσων λέει εδώ και καιρό τόνισε πως θα εφαρμόσει μία στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, εξασφαλίζοντας βελτίωση της αποδοτικότητας και οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία του Κράτους. Συγκεκριμενα θα εξοικονομηθούν :
- 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
- 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
- 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
- 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
- 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
- 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
- 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
- 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
- 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
- 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.
ΣΥΡΙΖΑ ίσον φτώχεια
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό αμετανόητο και προσβλητικό, που συνεχίζει να διχάζει την χώρα. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Συνεχίζει αμετανόητος και προσβλητικός. Εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα με το λόγο και τις πράξεις του. Επιμένει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση. Όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν. Έχει ένα και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει. Ποτέ. Οι πολίτες πια ξέρουν:
ΣΥΡΙΖΑ ίσον:– Φτώχια και κοινωνική ισοπέδωση.– Ελλάδα μειωμένων προσδοκιών, εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια. Διχασμένη, χωρίς αυτοπεποίθηση. Αυτήν την Ελλάδα μας κληροδοτεί ο κ. Τσίπρας»
Παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη
O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον χώρο της Δικαιοσύνης καταγγέλοντας παρεμβάσεις .«Η κατάσταση στη χώρα οδηγείται στα όρια της εκτροπής. Η κυβέρνηση προχωρά σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Υπονομεύει βάναυσα τη διάκριση των εξουσιών. Η επικίνδυνη συμπεριφορά της θέτει ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα συνεχίσει τον επικίνδυνο κατήφορο με ανυπολόγιστες συνέπειες ή θα κάνει ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός. Η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει. Το συντομότερο. Δεν ξεχνάμε το περσινό «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε» που είπε πέρυσι ο κ. Τσίπρας.
Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων
Ο κ. Μητσοτάκης στις εξαγγελίες του συμπεριέλαβε και καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορεών. Χαρακτηριστικά είπε: «Παράλληλα όμως εφαρμόζουμε και μια στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, εξασφαλίζοντας βελτίωση της αποδοτικότητας και οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία του Κράτους»
Στην Ελλάδα «Μαδούρο» δεν χωρούν
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο και για μία Ευρωπαική χώρα στην οποία δεν έχουν χώρο οι «Μαδούρο» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει άλλες εκπτώσεις στην τραυματισμένη πολιτική μας ζωή. Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα «Μαδούρο» δεν χωρούν. Όσο κι αν κάποιοι τους θαυμάζουν.Το κόμμα μας, η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη της κεντροδεξιάς, δεν εγγυάται μόνο την επιστροφή στην «οικονομική κανονικότητας».Είμαστε ταυτόχρονα ανάχωμα δημοκρατίας απέναντι στις δυνάμεις του εθνολαϊκιστικού αυταρχισμού. Και αυτό το ανάχωμα θα αντέξει.
Φορολογικά κίνητρα
O Πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάσε και μία σειρά μέτρων για να γίνουν, όπως είπε, πιο ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις στο διεθνές περιβάλλον. Συγκεκριμένα είπε:
«Πέραν από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, ενισχύουμε με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις. Για παράδειγμα:
- Αυξάνουμε τις αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.
- Μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.
- Στηρίζουμε τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες»
Στο μισό το τέλος για την ΕΡΤ
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ΕΡΤ ως δείγμα οικονομικής εξυγίανσης. «Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος οι «μπαχαλάκηδες»
Αναφερόμενος στο χώρο της παιδείας ο πρόεδρος της Ν.Δ αναφέρθηκε σε όσα έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα. «Όλες οι προσπάθειες ακύρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας από μια ιδεοληπτική κυβέρνηση θα αντιστραφούν. Δεν πρόκειται να ανεχθώ ανεξέλεγκτα φαινόμενα όπως αυτά που πρόσφατα βίωσε η Θεσσαλονίκη όπου αναρχικοί μπαχαλάκηδες διέλυσαν την πόλη. Η ανοχή στην παραβατικότητα με τη δική μου κυβέρνηση σταματά. Και είμαι απόλυτος σε αυτό. Σταματά η κυβερνητική πρακτική που κλείνει το μάτι σε κουκουλοφόρους που πότε εισβάλλουν και βεβηλώνουν εκκλησίες, πότε καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες και πότε μετατρέπουν σε άβατο ολόκληρες γειτονιές»