Το self test θα το παραδώσουν την Παρασκευή – Ανοδική τροχιά στα κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών -Τι θα γίνεται αν ένας μαθητής διαγνωσθεί θετικός
Στις φυσικές τους τάξεις επέστρεψαν περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές με αυξημένα μέτρα προστασίας, φορώντας τη μάσκα τους και με τα αρνητικά αυτοδιαγνωστικά τεστ ανά χείρας. Την ίδια ώρα, 25.000 θετικά self test τις δυο πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων, δημιουργώντας ανησυχία σε γονείς και επιστημονική κοινότητα. Σήμερα δεν προσέρχονται με τεστ, το οποίο θα κάνουν ωστόσο μαθητές και καθηγητές θα το κάνουν το απόγευμα αύριο το πρωί καθώς με βάση το πρωτόκολλο το τρίτο σελφ τεστ θα το παραδώσουν την Παρασκευή στα σχολεία.
Η ανάλυση των στοιχείων καταδεικνύει ότι σχεδόν ένα στα πέντε κρούσματα σήμερα είναι ηλικίας κάτω των 17 ετών. Ειδικότερα, από τα 24.246 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα 5.737 ανήκουν στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα. Εως αργά χθες το βράδυ η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας περιελάμβανε τμήματα από δύο σχολεία της χώρας κλειστά. Η ανοδική τάση των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες και υπό υπό το πρίσμα της υπερμεταδοτικότητας της Ομικρον το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι αν χρειαστεί και εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία, δηλαδή δεν θα ισχύσει το 50% συν 1 για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος.
«Πονοκέφαλο» φαίνεται να προκαλεί σε γονείς και ειδικούς και ο μεγάλος αριθμός θετικών αποτελεσμάτων που έδειξαν τα self test για την πρόληψη της διασποράς πριν το άνοιγμα τον σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας σε 9.688 ανήλθαν την Τρίτη τα θετικά σελφ τεστ εκπαιδευτικών και μαθητών. Τη Δευτέρα πρώτη ημέρα επιστροφής στα σχολεία, το πρώτο σέλφ τεστ εντόπισε 16.000 κρούσματα, εκ των οποίων 2.300 εκπαιδευτικών θετικών στον ιό ενώ ήδη υπήρχαν 4000 εκπαιδευτικοί θετικοί στον ιό.
Το υπουργείο Παιδείας λέει ότι «όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του σελφ τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στην σχολική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.
Νωρίς για συμπεράσματα για τα σχολεία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας χθες στο MEGA είπε ότι νωρίς οι τρεις μέρες « για να δούμε αν το άνοιγμα των σχολείων λειτούργησε θετικά ή αρνητικά ως προς την πανδημία, ωστόσο, λόγω των τεστ που έκαναν μαθητές και εκπαιδευτικοί «εντοπίστηκαν κρούσματα που αλλιώς δεν θα εντοπίζονταν».
Την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι στις θέσεις τους οι περίπου 4.000 αναπληρωτές που θα καλύψουν τα κενά των νοσούντων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει ότι οι σχολικές μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν «με αυστηρό πρωτόκολλο και με βάση το σχέδιο με το οποίο άνοιξαν».
Ανοδική τροχιά στα κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών
Τα στοιχεία στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η καθοδική πορεία που κατέγραφαν τα παιδικά κρούσματα από τις 20 Δεκεμβρίου, οπότε το ποσοστό τους επί των συνολικών κρουσμάτων είχε μειωθεί από το 27% στο 22% και στο 16% την αμέσως επόμενη (27/12-02/01) πλέον ανακόπτεται και εισέρχεται ξανά σε ανοδική τροχιά, με τα 43.386 κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών την εβδομάδα 3 -9 Ιανουαρίου να αποτελούν το 18%.
Τι ισχύει για τα self test στα σχολεία
Ειδικότερα για αυτήν, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων , έως την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου προβλέπεται η διεξαγωγή τριών self test, και από την ερχόμενη εβδομάδα στις 17 Ιανουαρίου τα απαραίτητα self test θα είναι δύο ανά εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, την Τρίτη και την Παρασκευή. Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι είναι υπόχρεοι σε 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.
Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος
Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες. Για την αναστολή λειτουργίας τμήματος απαιτείται το 50%+1.
Τι θα γίνεται αν ένας μαθητής διαγνωσθεί θετικός
Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.
Στα Πανεπιστήμια
«Η δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων, αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσχέρειες», λέει η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνεδρίασε χθες για την εξεταστική χειμερινού εξαμήνου στα Πανεπιστήμια . Σε ανακοίνωση τονίζεται ότι «το ΥΠΑΙΘ και τα συναρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ οφείλουν να προσφέρουν τη δυνατότητα για τον έλεγχο, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα». Από το υπουργείο τονίστηκε ότι αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας να δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητές που νοσούν, να εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο ενώ θα συζητηθεί με τη Σύνοδο οποιαδήποτε ρύθμιση χρειαστεί για την ενδεχόμενη επέκταση της εξεταστικής περιόδου ή του εξαμήνου, πέραν των δυνατοτήτων του υφιστάμενου πλαισίου.