Σήμερα ο ανασχηματισμός

Δημήτρης Λάιος
By Δημήτρης Λάιος Add a Comment
6 Min Read

Μπορεί οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την πολιτική καταιγίδα με το περιβόητο «επίδομα ενοικίου», πολύ λάμβαναν μία σειρά από υπουργοί του και οδήγησε την έξωση του ζεύγους Ράνιας Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου, να είναι μάλλον περιορισμένες, ωστόσο η πολιτική σημασία της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού είναι πολύ μεγαλύτερη από το εύρος του ανασχηματισμού.

-Advertisement-

Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει για πρώτη φορά μία τόσο μεγάλη κρίση αξιοπιστίας προς την κυβέρνησή του, καθώς αρχίζει να διαμορφώνεται μία εικόνα ότι υπουργοί και στελέχη της, κινούνται με βάση μία συντεχνιακή λογική εξασφάλισης προνομίων, που δεν συνάδουν με την αυστηρή πολιτική των μέτρων λιτότητας που επέβαλλε την τελευταία τριετία στους Έλληνες πολίτες. Ο κίνδυνος να φανεί η σημερινή κυβέρνηση ότι άλλα λέει για τη διαφθορά και την κάθαρση και άλλα κάνει στην πράξη, όταν διαχειρίζεται την εξουσία πίσω από τις κλειστές πόρτες και με αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις, είναι ορατός και δοκιμάζει τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα κοινωνικά στρώματα που θέλει να εκπροσωπεί και τα οποία αποδέχονταν μέχρι τώρα την κυβερνητική ρητορική περί «άσπιλης και αμόλυντης» διακυβέρνησης.

Το γεγονός μάλιστα ότι πέραν του ζεύγους Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου, τουλάχιστον άλλοι τρεις υπουργοί έκαναν αίτηση ή ελάμβαναν το επίδομα ενοικίου, δημιούργησε μία βαριά ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση.

Ήδη από χθες, αλλά και με το μήνυμα του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και να στείλει ένα μήνυμα ότι η κυβέρνησή του διαφέρει από τις προηγούμενες και χαρακτηρίζεται από ευθιξία και ευαισθησία για το κοινό αίσθημα. Κάπως έτσι άλλωστε παρουσιάζει την παραίτηση-απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου, που αποκαλύφθηκε ότι ελάμβανε καίτοι ζάμπλουτη το επίδομα ενοικίου των 1000 ευρώ μηνιαίως, αλλά και του συζύγου της Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Από την Τρίπολη χθες βράδυ, όπου μίλησε στο περιφερειακό συνέδριο της Πελοποννήσου, ο πρωθυπουργός έδειξε να κάνει μία έμμεση αυτοκριτική για το περιβόητο επίδομα ενοικίου, που θέσπισε η δική του κυβέρνηση το 2015, λέγοντας πως «ό,τι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες». Επέμεινε πάντως ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικοί από τους προηγούμενους. «Άλλοι έχουν την ευθιξία να παραιτούνται για 23.000 και άλλοι να εξαφανίζονται για 23 δισ. διότι τόσο κόστισε το πάρτι στην Υγεία», είπε χαρακτηριστικά.

Τα ονόματα για το μπες-βγες

Ο ανασχηματισμός είναι η πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού για σήμερα και ενδεχομένως οι σχετικές αποφάσεις να ανακοινωθούν ακόμη και μέχρι το μεσημέρι, ώστε να μην σέρνεται διαρκώς το θέμα.

Το κουβάρι των αλλαγών θα αρχίσει να ξετυλίγεται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τον αναπληρωτή υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα και τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση να είναι υποψήφιοι για τη θέση του υπουργού, που άφησε κενή ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Μόνο ως έκπληξη της τελευταίας στιγμής, που θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες συνολικά στο κυβερνητικό σχήμα, θεωρείται η ανάληψη του χαρτοφυλακίου αυτού από τον Νίκο Παππά – ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται, αναφέρουν πληροφορίες, καθώς όλα εξαρτώνται από τις τελικές διαθέσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με το πολιτικό μήνυμα που θέλει να στείλει προς κάθε κατεύθυνση.

Τη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου διεκδικούν πολλοί, αλλά δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί κάποιος από την ιεραρχία του υπουργείου Εργασίας, που διαχειρίζεται σχετικά θέματα με το χαρτοφυλάκιο της παραιτηθείσας υπουργού.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να είναι το τρίτο υπουργείο, στο οποίο θα γίνουν αλλαγές, αφού η απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα είναι για πρώτη φορά τόσο πιθανή, σχεδόν βέβαιη.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό διεκδικεί ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας, εκτός κι αν γίνει τελικά η μετακίνηση του Δημήτρη Βίτσα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το άλλο υπουργείο, όπου θα γίνουν αλλαγές είναι το Παιδείας, το οποίο στην πραγματικότητα είναι όλο στον αέρα! Αφενός πρέπει να αντικατασταθεί ο Κώστας Ζουράρης, που έχει αποχωρήσει εδώ και ένα μήνα – πιθανότατα με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, που ανήκει στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι «δικαιούνται» ένα κυβερνητικό πόστο, λόγω ποσόστωσης στην κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα τώρα είναι εάν την υπόθεση με το επίδομα ενοικίου θα την πληρώσει και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης. Όπως αποκαλύφθηκε χθες, ο συγκεκριμένος υπουργός έκανε αίτηση για το επίδομα, εγκρίθηκαν 7000 ευρώ, αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι δεν τα εισέπραξε ποτέ γιατί δεν είχε τελικά πρόβλημα στέγασης στην Αθήνα. Με συνεχείς δηλώσεις του χθες προσπαθεί να αποποιηθεί οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης, ώστε να μείνει αλώβητος στον επικείμενο ανασχηματισμό!

Θέμα υπάρχει κατά πολλούς και για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, μετά από σωρεία λαθών που έκανε το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρείται μάλλον δύσκολο να αλλάξει κι αυτόν ο κ. Τσίπρας σε τούτο τον ανασχηματισμό.

Αντιθέτως δεν πρέπει να αισθάνεται καθόλου άνετα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, το όνομα της οποίας συνδέθηκε αρνητικά με την επένδυση στο Ελληνικό και επιπλέον συγκεντρώνει αρνητικές κρίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γενικώς. Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης είναι τα ονόματα των επικρατέστερων για να την αντικαταστήσουν.

Για κάποιους παίζει και ενδεχόμενο αλλαγής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Βαγγέλη Αποστόλου να τίθεται σε αμφισβήτηση. Δύσκολο είναι μάλλον να υπάρξει αλλαγή στο υπουργείο Ναυτιλίας, παρά τον θόρυβο που υπάρχει για τον Πάνο Κουρουμπλή, ο οποίος πάντως ακόμη κι αν φύγει από το συγκεκριμένο πόστο, είναι πιθανόν να βρεθεί σε άλλο υπουργείο.

Πηγή: Protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *