Ανακοίνωση της ΓΓ για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε σχέση με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων
Σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων καταγράφει το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την OLAF, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, υπογραμμίζεται η συμβολή της υπηρεσίας μας στις επιχειρήσεις εντοπισμού και κατάσχεσης των λαθραίων τσιγάρων καθώς το Αιγαίο ήταν ο στόχος των δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της OLAF αυτή τη σεζόν. Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση : «Χάρη στη στενή συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ελληνικό AFCOS), ελληνικά και κυπριακά τελωνεία κατέσχεσαν, 33 εκατομμύρια τσιγάρα στα τέλη του Ιανουαρίου. Μία επιπλέον κατάσχεση σχεδόν 21 εκατομμυρίων τσιγάρων είχε ήδη λάβει χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατασχεθέντων τσιγάρων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτών των δύο πρόσφατων ερευνών σε πάνω από 55 εκατομμύρια».
Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση της OLAF μεταφρασμένη στα ελληνικά:
«Ένα μακρύ ταξίδι έφτασε στο τέλος του τον πρώτο μήνα του 2016: Ευρωπαϊκά τσιγάρα που είχαν αποπλεύσει νόμιμα προς την Ασία κατέληξαν να βρίσκουν το δρόμο της επιστροφής για την Ευρώπη, αυτή τη φορά, παράνομα. Κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που διήρκεσε αρκετούς μήνες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συνεργάστηκε στενά με τις ελληνικές και κυπριακές αρχές προκειμένου να εντοπίσουν και να κατασχέσουν πάνω από 33 εκατομμύρια τσιγάρα στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη από τις πέντε επιχειρήσεις κατά τις οποίες κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 75 εκατομμύρια τσιγάρα στην Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Ισπανία από τον Δεκέμβριο του 2015 και Ιανουάριο του 2016.
Το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της OLAF κατά το νέο έτος στηρίζεται στα αξιόλογα αποτελέσματα που πέτυχε η υπηρεσία το 2015, όταν κατασχέθηκαν πάνω από 600 εκατομμύρια τσιγάρα.
“Για άλλη μια φορά, οι αριθμοί δείχνουν την εξαιρετική δουλειά και την επιμονή των ερευνητών μας, καθώς και την αδιαμφισβήτητη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα αυτόν», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Giovanni Kessler. Η OLAF αποτελεί προστιθέμενη αξία καθώς παρέχοντας στους εταίρους της σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και οι προσπάθειες αυτές δείχνουν σαφή αποτελέσματα “, πρόσθεσε.
Όλα τα τσιγάρα που κατασχέθηκαν σε αυτές τις επιχειρήσεις ήταν τα λεγόμενα «φθηνά-λευκά». Ήταν κυρίως Richman, Βασιλικό, RGD και ο Jim, καθώς και νέες μάρκες, όπως το εμπορικό σήμα Βιετνάμ Άρωμα.
Φτηνά λευκά: μακριά από το σπίτι
Λαθραία τσιγάρα διασχίζουν τα σύνορα, μερικές φορές ηπείρους, και συχνά περνούν μέσα από διαφορετικές θύρες πριν να βρουν το δρόμο τους για την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτή ήταν η περίπτωση για περισσότερα από 8 εκατομμύρια τσιγάρα Βιετνάμ Άρωμα που ήρθαν από την Ασία στο λιμάνι της Βαρκελώνης.
Το Αιγαίο ήταν ο στόχος των δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της OLAF αυτή τη σεζόν. Χάρη στη στενή συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ελληνικό AFCOS), ελληνικά και κυπριακά τελωνεία κατέσχεσαν, 33 εκατομμύρια τσιγάρα στα τέλη του Ιανουαρίου. Μία επιπλέον κατάσχεση σχεδόν 21 εκατομμυρίων τσιγάρων είχε ήδη λάβει χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατασχεθέντων τσιγάρων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτών των δύο πρόσφατων ερευνών σε πάνω από 55 εκατομμύρια.
Περίπου 10 εκατομμύρια τσιγάρα, επίσης κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Αμβούργου τον περασμένο μήνα και ακόμα 3 εκατομμύρια κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Ρωσία, αφού ταξίδεψαν μέσω του Ρότερνταμ και της Ρίγα.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα τσιγάρα δεν είχαν δηλωθεί ως τέτοια και, όπως συμβαίνει συχνά, ήταν κρυμμένα μεταξύ άλλων εισαγόμενων προϊόντων, όπως κουβέρτες, γυαλιά ηλίου και κεραμικά.
Αν και οι περισσότερες κατασχέσεις αυτού του μήνα έλαβαν χώρα στα λιμάνια, οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν διαφορετικές διαδρομές για τις παράνομες δραστηριότητές τους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, άλλη μυστική υπηρεσία της OLAF οδήγησε στην κατάσχεση περισσότερων από 150,000 φτηνών λευκών στα αεροδρόμια της Μαδρίτης και του Λονδίνου. Ταξιδεύοντας από την Ουκρανία, οι λαθρέμποροι συνελήφθησαν κατά την άφιξη. Για άλλη μια φορά, η OLAF φρόντισε ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες διαδρομές, όταν πρόκειται για λαθρεμπόριο τσιγάρων.
Ιστορικό:
Λόγω του λαθρεμπορίου τσιγάρων τα Κράτη – Μέλη και η ΕΕ έχουν τεράστιες απώλειες ετησίως από διαφυγόντες δασμούς και φόρους. Στα λαθραία καπνικά δεν τηρούνται κανενός είδους κανόνες και αποτελούν κίνδυνο τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για το εμπόριο. Υπονομεύουν τις αντικαπνιστικές εκστρατείες και τις εκστρατείες δημόσιας υγείας και παραβιάζουν τους αυστηρούς κανόνες που θέτουν η ΕΕ και τα κράτη – μέλη όσον αφορά την παραγωγή, τη διανομή και την πώληση. Η OLAF ερευνά υποθέσεις απάτης στα τελωνεία, καθώς προκαλούν ζημιά στους φορολογούμενους της ΕΕ. Η OLAF έχει σαφή εντολή να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στο πλαίσιο της ΕΕ να ελαχιστοποιήσει αυτό το φαινόμενο. Προσφέρει ανάλυση τεχνική υποστήριξη και πληροφορίες που εξασφαλίζει από τα κράτη – μέλη και τρίτες χώρες με τη βοήθεια των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και άλλων πηγών».