Περίπου έξι μήνες μετά το φιάσκο με το αμετάφραστο βούλευμα στην υπόθεση της Siemens, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα εκτός νέου απροόπτου, η δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο διακίνησης «μαύρου» χρήματος ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Η υπόθεση είχε φτάσει το περασμένο καλοκαίρι στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου αλλά τότε τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχαν αποφασίσει την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης, καθώς δεν είχε μεταφραστεί το βούλευμα στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων!
Το δικαστήριο είχε λάβει τότε την απόφαση για επ’ αόριστον αναβολή, κάνοντας δεκτές τις ενστάσεις των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοεβλετού κατηγορούμενου, Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, για μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική τους γλώσσα.
Πλέον, με τις παραγραφές επιμέρους αδικημάτων δωροδοκίας να «τρέχουν», το πολυσέλιδο βούλευμα μεταφράστηκε στα γερμανικά και τα γαλλικά και η δίκη προσδιορίστηκε να αρχίσει ξανά από την αρχή σήμερα.
Στο εδώλιο κάθονται 64 συνολικά κατηγορούμενοι με τον σημαντικότερο όμως εξ αυτών -τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκο-να έχει διαφύγει στο εξωτερικό από την εποχή που η υπόθεση βρίσκονταν στο στάδιο της ανακριτικής διερεύνησης.
Ακόμη, μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων.
Υπόλογος επίσης είναι ο επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.α όπως και ο καταζητούμενος Χρήστο Καραβέλας.
Επίσης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.ά. Οι ιδιώτες χρηματιστές επιχειρηματίες κ.λπ. Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κ.ά. Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ.
Αναλυτικότερα, από τους συνολικά 64 κατηγορούμενους, οι 19 θα δικαστούν για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, οι 14 πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, 8 υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία, 14 για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, 8 για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος μια κατηγορούμενη -σύζυγος του καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα- για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη για περισσότερο από μία δεκαετία. Η συγκεκριμένη δικογραφία στην σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και την Siemens καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.