Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε χθες Πέμπτη νέο νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για τα δημοσιονομικά που θα επέτρεπε στη θεωρία να αποφευχθεί παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, οδυνηρή αποτυχία που εντείνει την αβεβαιότητα στις ΗΠΑ καθώς πλησιάζει γοργά η προθεσμία, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (τοπική ώρα).
Οι Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί, που έχουν οριακή πλειοψηφία στην αμερικανική κάτω Βουλή, έθεσαν σε ψηφοφορία τη νέα πρόταση μια μέρα αφού ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ίλον Μασκ τορπίλισαν συμφωνία που είχαν διαπραγματευτεί με τους Δημοκρατικούς ώστε να αποφευχθεί το περιβόητο shutdown πριν από τις γιορτές του τέλους της χρονιάς. Ο εκλεγμένος πρόεδρος έδωσε την ευλογία του στο νέο κείμενο, «πολύ καλή συμφωνία για τον αμερικανικό λαό», κατ’ αυτόν.
Αλλά πριν από την ψηφοφορία, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Χακίμ Τζέφρις, ξεκαθάρισε πως η παράταξή του εναντιώνεται στο νομοσχέδιο, που χαρακτήρισε «ασόβαρο», «για γέλια». Κι ενώ χρειαζόταν πλειοψηφία δυο τρίτων για να υιοθετηθεί, το κείμενο δεν εξασφάλισε καν απλή πλειοψηφία: 38 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν «όχι», ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς.
Τα επόμενα βήματα μοιάζουν αβέβαια για τον Ρεπουμπλικάνο «speaker», πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον, που πιέζεται από τη μια από τους Δημοκρατικούς να επαναφέρει τη συμφωνία που είχαν διαπραγματευτεί κι από την άλλη από στελέχη της πιο συντηρητικής πτέρυγας της δικής του παράταξης που απορρίπτουν συλλήβδην οποιοδήποτε κείμενο δεν συμπεριλαμβάνει περικοπές δαπανών για να εξισορροπηθούν επιδόματα και πακέτα νέας χρηματοδότησης.
Μετά την ανακοίνωση πως δεν επρόκειτο να γίνει άλλη ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα), ο Μάικ Τζόνσον δήλωσε πως οι κοινοβουλευτικοί επρόκειτο να συνεδριάσουν για να καταλήξουν σε «άλλη λύση».
Οι παρεμβάσεις του Μασκ
Πριν γίνει όμως αυτό, ο Ελον Μασκ, με 150 ξεχωριστές αναρτήσεις στο Χ, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην κοινή συμφωνία για τα δημοσιονομικά στην οποία είχαν καταλήξει τις προηγούμενες ημέρες Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί.
Συγκεκριμένα, ο Μασκ απαίτησε από τους Ρεπουμπλικανούς να απορρίψουν τη διακομματική συμφωνία για τις δαπάνες, κάνοντας παράλληλα λόγο για πολιτική τιμωρία εναντίον οποιουδήποτε ψηφίσει το νομοσχέδιο. Μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις Μασκ, το βράδυ της Τετάρτης, ο Τραμπ προχώρησε σε μια δήλωση με την οποία χαρακτήριζε κι εκείνος το νομοσχέδιο «προδοσία για τη χώρα».
Ο κ. Τραμπ τόνισε πως σκοπός του είναι να αποφύγει με την επιστροφή του στην εξουσία αυτή την «ύπουλη παγίδα» που έστησαν, κατ’ αυτόν, οι «ριζοσπαστικοί αριστεροί» Δημοκρατικοί.
Ο χρόνος πιέζει
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, επικεφαλής εταιρειών όπως η Tesla και η SpaceX, υποστήριξε αντιθέτως τη νέα πρόταση των Ρεπουμπλικάνων, που συμπεριλάμβανε διάταξη που ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ: την αναβολή της προθεσμίας για το όριο του χρέους ως τον Ιανουάριο του 2027. Ο μελλοντικός πρόεδρος εξέφρασε την αντίθεσή του στην αρχική συμφωνία διότι δεν συμπεριλάμβανε αύξηση ή αναστολή του ορίου χρέους.
Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου που προσκρούει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε νομικό πρόβλημα όσον αφορά τη δυνατότητά της να εξασφαλίζει πιστώσεις – το όριο του χρέους, ακριβώς, που πρέπει να αυξάνεται ή να αναστέλλεται με απόφαση του Κογκρέσου.
Η αναστολή, που αποφασίστηκε το 2023, εκπνέει στις αρχές Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αναμένεται να το φθάσουν τον Ιούλιο. Ο κ. Τραμπ τόνισε την Τετάρτη πως σκοπός του είναι να αποφύγει με την επιστροφή του στην εξουσία αυτή την «ύπουλη παγίδα» που έστησαν, κατ’ αυτόν, οι «ριζοσπαστικοί αριστεροί» Δημοκρατικοί. Ο Λευκός Οίκος τάχθηκε κατά του νέου κειμένου πριν από την ψηφοφορία.
«Οι Ρεπουμπλικάνοι εκτελούν τις διαταγές των δισεκατομμυριούχων δωρητών τους σε βάρος των σκληρά εργαζόμενων Αμερικανών», σφυροκόπησε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ. Πολλοί Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί κατήγγειλαν επίσης την επιρροή του πλουσιότερου ανθρώπου στην υφήλιο στις αποφάσεις των Ρεπουμπλικάνων.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έκλιναν το γόνυ μπροστά στον αληθινό εκλεγμένο πρόεδρο, τον Ίλον Μασκ», σχολίασε η νεοϋορκέζα βουλεύτρια Νίντια Βελάσκες.
protothema.gr