«Σφάζονται» ιδιοκτήτες και ενοικιαστές για τα… κοινόχρηστα λόγω της εκτόξευσης των τιμών για πετρέλαιο – φυσικό αέριο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Πολλοί ενοικιαστές αδυνατούν να πληρώσουν λόγω αυξημένου κόστους για αέριο – πετρέλαιο και πετούν στο «μπαλάκι» στους ιδιοκτήτες. Τι προβλέπει ο νόμος

-Advertisement-

Με το επιχείρημα ότι «μου είχες πει ότι τα κοινόχρηστα είναι λίγα όταν υπογράφαμε το συμβόλαιο» πολλοί ενοικιαστές αρνούνται να καταβάλουν τη δαπάνη (προφανώς λόγω οικονομικής αδυναμίας) πετώντας το «μπαλάκι» στους ιδιοκτήτες τους.

Οι εκμισθωτές από την πλευρά τους προσπαθούν να εξηγήσουν ότι το κόστος θέρμανσης και ηλεκτροδότησης έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιανουάριο ο στατιστικός δείκτης του πληθωρισμού κατέγραψε αύξηση 154,8% στο φυσικό αέριο, 36% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 56% στον ηλεκτρισμό!

- Advertisement -

Τα νούμερα αυτά βέβαια δεν πείθουν πάντα τους ενοικιαστές και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος φέρει την τελική ευθύνη για τα κοινόχρηστα;

Βάσει του συμφωνητικού εκμίσθωσης τα κοινόχρηστα που αφορούν τη χρήση καταβάλλονται από τον ενοικιαστή, ενώ οι κατασκευές και δαπάνες που αφορούν την υποδομή της κατοικίας και της πολυκατοικίας καταβάλλονται από τον ιδιοκτήτη.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ενοικιαστής δεν καταβάλει τα κοινόχρηστα; Η διαχείριση της πολυκατοικίας είθισται να τα απαιτεί από τον ιδιοκτήτη με το επιχείρημα ότι έχει μειωθεί το αποθεματικό και δεν μπορούν να προχωρήσουν πληρωμές. Άλλωστε και ο κανονισμός της πολυκατοικίας προβλέπει –συνήθως- ότι κάθε απλήρωτη οφειλή του ενοικιαστή καταλήγει στον ιδιόκτητη.

-Advertisement-
=Advertisement=

Η λύση είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την έκδοση διαταγής πληρωμής.

Σύμφωνα με την Πολιτική Δικονομία, οι διαφορές συνιδιοκτητών μεταξύ τους ή με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας επιλύονται από τα κατά τόπους αρμόδια Μονομελή Πρωτοδικεία, μετά από αγωγή των ενδιαφερομένων. Στις διαφορές αυτές κατατάσσονται συνήθως αμφισβητήσεις για τις θέσεις στάθμευσης, τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, τη συμμετοχή στις κοινόχρηστες δαπάνες, τη λογοδοσία διαχειριστή κλπ.

Όμως, μετά από πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που έγινε δεκτή, ειδικά οι διαφορές για μη καταβολή κοινοχρήστων για ποσά ύψους έως και 20.000 ευρώ επιλύονται από τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία. Αυτό καθιστά τη διαδικασία διεκδίκησης των οφειλομένων από τους διαχειριστές πολυκατοικιών ταχύτερη και οικονομικότερη.

Οι αξιώσεις των διαχειριστών για μη καταβληθέντα κοινόχρηστα παραγράφονται στην πενταετία. Οι διαχειριστές όμως έχουν την ευχέρεια της έκδοσης και διαταγής πληρωμής εναντίον των κακοπληρωτών συνιδιοκτητών, εφόσον όμως προσκομίσουν τις μηχανογραφικές ειδοποιήσεις των οφειλομένων κοινοχρήστων καθώς και φωτοτυπίες από όλα τα δικαιολογητικά δαπανών των οποίων η πληρωμή καθυστερείται.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι αναγκαίο να έχει προηγηθεί σύγκληση γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών με θέμα τη λήψη μέτρων εναντίον όσων αρνούνται να πληρώσουν και ρητή εντολή προς το διαχειριστή να προβεί σε δικαστικές ενέργειες εναντίον τους.

Για την ενεργητική νομιμοποίηση του διαχειριστή απαιτείται πάντοτε πρακτικό νόμιμης εκλογής του από τη γενική συνέλευση των συνιδιοκτητών.

newmoney.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *