Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στο δικαστήριο Λευκωσίας ο 35χρονος ίλαρχος Νίκος Μεταξάς για ανανέωση του διατάγματος κράτησής του.
Και σήμερα εκπρσωπεί μόνoς τον εαυτό του αφού ο δικηγόρος του, Ηλίας Στεφάνου είχε αποσυρθεί μετά τις πρώτες ομολογίες του serial killer. O Ίλαρχος ανέκφραστος, βλοσυρός και ψύχραιμος στάθηκε στο εδώλιο ακούγοντας ανέκφραστος την μαρτυρία του ανακριτή Ιωάννη Γιωρκάτζη.
Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν στο δικαστήριο ο 35χρονος προχθές ζήτησε από τους ανακριτές της υπόθεσης να τον μεταφέρουν σε συγκεκριμένα σημεία. Οι ανακριτές τον οδήγησαν στην Κόκκινη Λίμνη όπου υπέδειξε ότι εκεί υπήρχαν τρία θύματα. Μετά τον οδήγησαν στο πεδίο βολής στην Ορούντα στο οποίο υπέδειξε το πηγάδι. Μετά ζήτησε στυλό και χαρτί και έγραψε τα ονόματα όλων των γυναικών που δολοφόνησε λέγοντας πως είναι συνολικά επτά και δεν υπαρχουν άλλες.
Σε ό,τι αφορά το πτώμα γυναίκας που βρέθηκε σε πηγάδι στο πεδίο Βολής Ορούντας μάλλον πρόκειται για γυναίκα από το Νεπάλ με το όνομα Κάτχα Ανουά.
Οι ανθρωπολόγοι καταβάλλουν προσπάθειες να συναρμολογήσουν τα οστά για να συνεχίσουν τις εξετάσεις και την ταυτοποίηση. Το δικασήριο ρώτησε τον 35χρονο αν έχει κάποια ένσταση όσον αφορά την ανανέωση της κράτησης του, με τον 35χρονο να απαντά με ένα ξερό και κοφτό: «όχι».
Κρύβει κι άλλα «μυστικά»
Στην Κύπρο εφαρμόζονται οι αρχές του αγγλοσαξωνικού δικαίου και σε περιπτώσεις πολλαπλών αδικημάτων ή εγκλημάτων, οι συλληφθέντες, «επανασυλλαμβάνονται» με νέα εντάλματα έστω και αν είναι κρατούμενοι. Τα διατάγματα που εκδίδει το δικαστήριο για σκοπούς ανάκρισής τους έχουν μέγιστη χρονική ισχύ οκτώ ημέρες και ανανεώνονται μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης. Στη συνέχεια απαγγέλλονται κατηγορίες και το δικαστήριο, αναλόγως της περίπτωσης διατάσσει ή όχι την κράτηση τους μέχρι την διεξαγωγή της δίκης.
Ο Νίκος Μεταξάς θα ανακριθεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς οι ανακριτές πιστεύουν ότι κρύβει ακόμα μυστικά τα οποία έχει αποφασίσει να αποκαλύπτει λίγα – λίγα και δεν δέχονται ως δεδομένο ότι τα θύματα είναι αυτά για τα οποία ομολόγησε έως τώρα.
Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο πώς και για ποιο λόγο αποφάσισε να δολοφονήσει τις γυναίκες και τα δύο παιδιά.
Στην «Κόκκινη Λίμνη» ακόμα και σήμερα η ρομποτική κάμερα – «Αντέχει» το τοξικό νερό
Χθες, από νωρίς το πρωί συνεργείο της Κυπριακής Πυροσβεστικής μετέβη στην «Κόκκινη Λίμνη» για να μελετήσει το σχέδιο που θα ακολουθήσει ώστε να γίνει η έρευνα για εντοπισμό των σορών της 29χρονης Maricar Valdez Arquiola, της 36χρονης Livia Florentina Bunea και της 8χρονης κόρης της Elena Natalia Bunea.
Ο λοχαγός Νίκος Μεταξάς μεταφέρθηκε στον χώρο και υπέδειξε το σημείο όπου πέταξε τα πτώματα των δύο γυναικών και του παιδιού, έχοντας ομολογήσει τη δολοφονία τους, που έγινε το 2016 και το 2018.
Το νερό της λίμνης είναι ιδιαιτέρως τοξικό και για αυτόν τον λόγο λήφθηκε δείγμα για να αναλυθεί και να διαπιστωθεί αν μπορούν να επιχειρήσουν δύτες με ασφάλεια.
Ερωτήματα υπήρχαν και για το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ρομποτική κάμερα καθώς η τοξικότητα του νερού αλλά και τα χημικά στοιχεία που περιέχονται σε αυτό, ενδεχομένως να την επηρέαζαν ή και να την κατέστρεφαν. Η κατασκευάστρια εταιρεία άναψε το πράσινο φως και η έρευνα ίσως ξεκινήσει και σήμερα με την κάμερα.
Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και, όπως είπε ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας, η λίμνη είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο θα ερευνηθεί.
Χθες χρησιμοποιήθηκε και drone για να καταγράψει από ψηλά τα χαρακτηριστικά της λίμνης, ώστε να βοηθηθεί ο σχεδιασμός της επιχείρησης και να εντοπιστούν τα κρίσιμα σημεία.
limni-kokkini-epa
Η Κόκκινη Λίμνη, όπου ο Νίκος Μεταξάς υποστηρίζει ότι πέταξε τα πτώματα τριών θυμάτων του
Χωρίς ίχνος της 6χρονης Sierra
Χθες συνεχίστηκε για ακόμη μία ημέρα και η έρευνα στο φράγμα Ξυλιάτου για εντοπισμό της σορού της 6χρονης Sierra, κόρης της 38χρονης Marry Rose, το πτώμα της οποίας είχε εντοπιστεί στις 14 Απριλίου στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού.
Χθες δύτες με σκάφανδρα, οι οποίοι εναλλάσσονταν, άρχισαν να ερευνούν συγκεκριμένα σημεία του πυθμένα της λίμνης, στα οποία δεν είχε μπορέσει να προσεγγίσει η ρομποτική κάμερα.
Οι δύτες, με κάμερες που έφεραν στο σκάφανδρο, έστελναν εικόνα κατευθείαν στην επιφάνεια ώστε να καταγραφεί και σε βίντεο η προσπάθεια, για να γίνει πιο αναλυτική μελέτη.
Και οι χθεσινές προσπάθειες ήταν άκαρπες και θα συνεχιστούν και σήμερα και για όσο χρόνο απαιτηθεί, ώστε να βρεθεί η σορός ή να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να βρίσκεται στο φράγμα
Πηγή: protothema.gr