Τον κίνδυνο εμφάνισης και στη χώρα μας του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού κινήματος», επιχειρεί να αποτρέψει το Υπουργείο Υγείας, θέτοντας επί τάπητος σενάρια αποθάρρυνσης των γονέων που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, υπό εξέταση βρίσκεται το ενδεχόμενο της καταγραφής της εν λόγω άρνησης εγγράφως, με στόχο την αποθάρρυνση των γονιών.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται η υποχρέωση των γονιών που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους να το υπογράφουν εγγράφως, και το έντυπο αυτό να επισυνάπτεται αρχικά στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και εν συνεχεία στον ηλεκτρονικό του φάκελο, ώστε να είναι σε γνώση των γιατρών του δημόσιου συστήματος και του οικογενειακού παιδιάτρου που βρίσκεται υπό θεσμοθέτηση και να επιλαμβάνονται του θέματος.
Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνει τους γονείς που για διάφορους λόγους γυρνάνε την πλάτη στον εμβολιασμό.
«Πρέπει να πείσουμε τους γονείς ότι κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά είναι ο εμβολιασμός των παιδιών τους», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστα Μπαργιώτα.
Ο ίδιος σημείωσε ότι στην Ελλάδα προς το παρόν το φαινόμενο δεν έχει προσλάβει διαστάσεις κινήματος όπως σε άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, δήλωσε ότι το ζήτημα πρέπει να παρακολουθείται πιο συστηματικά. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τις ενημερωτικές αφίσες που έχει τοποθετήσει σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας ετοιμάζει τηλεοπτικό spot για τα οφέλη του εμβολιασμού.
Ο Κώστας Μπαργιώτας από την πλευρά του, πρότεινε σε πρώτη φάση την υιοθέτηση κινήτρων και αντικινήτρων, που έχουν υιοθετήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου, καθώς όπως τόνισε «αν και όχι μεγάλο» υπάρχει πρόβλημα και στη χώρα μας.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν εγκύκλιοι για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά είναι λίγο σαν το κάπνισμα. Δεν υπάρχει έλεγχος για την εφαρμογή του και ποινές. Πρέπει να το δούμε. Να αλλάξει και ίσως να αυστηροποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Μπαργιώτας.