Σενάριο για την “κάρτα τροφίμων” κατά της ακρίβειας – Ανακοινώνεται ο μεγαλύτερος πληθωρισμός από το 1996

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Μάρτιος 1996 και η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει μεταβολή 8,8% στον δείκτη τιμών καταναλωτή. Η “είδηση” δεν κάνει καμία μεγάλη εντύπωση δεδομένου ότι έχει προηγηθεί μια εξαιρετικά δύσκολη 5ετία: 19,5% πληθωρισμός το 1991, 15,9% πληθωρισμός το 1992, 14,4% το 1993, 10,9% το 1994 και 8,9% το 1995.

-Advertisement-

Όταν όμως για τον Μάρτιο του 2022 η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει σήμερα μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή της τάξεως του 9% -ήδη ο εναρμονισμένος δείκτης που συνήθως είναι χαμηλότερος έχει ανακοινωθεί στο 8%- το θέμα θα παίζει “πρώτη είδηση”.

Διότι οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία το 2022 δεν είναι αυτές που επικρατούσαν πριν από 26 χρόνια. Η χώρα προσπαθεί να βγει από δύο διαδοχικές κρίσεις –μνημόνια και πανδημία- και πέφτει σε μια πληθωριστική κρίση με τα νοικοκυριά να έχουν υποστεί γενναία μείωση εισοδήματος όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα το κύμα ακρίβειας να προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά ειδικά στα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Είναι προφανές ότι στη λίστα των προϊόντων και των υπηρεσιών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα ξεχωρίζουν το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα καύσιμα και φυσικά η “πηγή του κακού” που είναι το φυσικό αέριο. Όμως, ο κατάλογος, αυτό τον μήνα θα … εμπλουτιστεί και με τα τρόφιμα. Ο επιμέρους κλαδικός δείκτης θα διαμορφωθεί πάνω από το 7% και αυτό συνιστά αυτή τη στιγμή και το νούμερο ένα πρόβλημα.

- Advertisement -

Η κατανάλωση φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης τείνει πλέον προς το μηδέν στις περισσότερες περιοχές της χώρας καθώς οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται. Στις μετακινήσεις με τα οχήματα τα νοικοκυριά μπορούν να βάλουν περιορισμούς (και το κάνουν ήδη όπως προκύπτει από τις δηλώσεις εμπόρων καυσίμων που καταγράφουν μεγάλη μείωση στις ποσότητες που πωλούν) ενώ σχετική οικονομία μπορεί να γίνει και στην ηλεκτρική ενέργεια τουλάχιστον για τους επόμενους 2 μήνες που τα κλιματιστικά δεν θα χρειαστεί να δουλέψουν στο φουλ.

Εκεί που ο περιορισμός της κατανάλωσης είναι εξαιρετικά δύσκολος ως αδύνατος, είναι στα τρόφιμα.

Η έκρηξη τιμών στην διατροφή θα αναθερμάνει τη συζήτηση περί των απαιτούμενων μέτρων στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης. Η μείωση του ΦΠΑ σε επιμέρους προϊόντα όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις παραμένει στο τραπέζι αλλά ακόμη και σήμερα, υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης από παράγοντες που πιστέψουν ότι και να μειωθεί ο ΦΠΑ, δεν θα υπάρξει όφελος ουσιαστικό για τον τελικό καταναλωτή.

Ποιο είναι λοιπόν το εναλλακτικό σενάριο; Μια… κάρτα τροφίμων. Το αντίστοιχο μέτρο με τα καύσιμα. Τα φτωχότερα νοικοκυριά να μπορούν να προμηθεύονται μια ηλεκτρονική κάρτα στο κινητό τους την οποία θα εξαργυρώνουν στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων. Η ιδέα στηρίζεται στο γεγονός ότι πρέπει να στηριχτούν περισσότερο οι φτωχότεροι καθώς αυτοί διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής.

thetoc.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *