Υπό τη στενή παρακολούθηση του Μαξίμου βρίσκονται οι αγορές ομολόγων καθώς, παρά τα «προσγειωτικά» μηνύματα Ντράγκι τη Δευτέρα σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση, το κυβερνητικό επιτελείο δεν φαίνεται να εγκαταλείπει τον στόχο μιας δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές (ενδεχομένως αμέσως μετά το καλοκαίρι), προκειμένου να σταλεί το σήμα της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και να «κλειδώσει» η προοπτική της εξόδου απ’ το μνημόνιο το 2018.
Προς το παρόν στο τραπέζι υπάρχει η δέσμευση του Εurogroup για έξοδο στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, η οποία όμως είναι πολιτική. Για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την πορεία των ομολόγων και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας αναμένεται να μιλήσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του «Εconomist» στην Αθήνα, το οποίο έδωσε την ευκαιρία για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση χθες στο Μαξίμου με τον επικεφαλής του ΕSΜ Κλάους Ρέγκλιγκ.
Αμέσως μετά τη συμφωνία στο Εurogroup και παρά τα πρώτα μηνύματα της ΕΚΤ που δεν φάνηκε να προϊδεάζουν για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, το Μαξίμου εξακολούθησε να εκπέμπει το μήνυμα ότι ο στόχος αυτός δεν έχει ναυαγήσει και πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει τι θα πράξει ως ανεξάρτητος θεσμός της ευρωζώνης. Την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα προέτρεψε να μην προτρέχουν όσοι βιάζονται να προβλέψουν το οριστικό ναυάγιο αυτής της κυβερνητικής επιδίωξης και σημείωσε χαρακτηριστικά πως η ποσοτική χαλάρωση «είναι υπόθεση της ΕΚΤ και όχι του Εurogroup».
Τη Δευτέρα, απαντώντας στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή στο ευρωκοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι διέψευσε τις κυβερνητικές ελπίδες καθώς αποσαφήνισε περαιτέρω την εκτίμηση της ΕΚΤ ως εξής:
«Ο βαθμός λεπτομέρειας όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος που αναφέρονται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 15ης Ιουνίου 2017 εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέος σύμφωνα με διάφορα σενάρια. Κατά συνέπεια, έως ότου δοθούν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα που αφορούν το χρέος, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Παρά ταύτα η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τρόπους δοκιμαστικής εξόδου, χωρίς το QΕ στην παρούσα φάση, όχι επειδή το αποκλείει, αλλά πλέον το τοποθετεί αργότερα, τους «επόμενους μήνες», πιθανότατα ως το τέλος του χρόνου. Προς το παρόν και για τις επόμενες εβδομάδες θέτει στο μικροσκόπιο την κίνηση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές που έχουν στα υπόψη μόνο τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου, προκειμένου να δουν αν και πότε διαμορφώνονται ενθαρρυντικές συνθήκες για μια πρώτη δοκιμαστική έξοδο αμέσως μετά το καλοκαίρι. Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε από τα λεγόμενα Χουλιαράκη στο συνέδριο του «Economist» («το QΕ δεν είναι πανάκεια για την έξοδο στις αγορές»), ενώ δεν το απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών.
Όπως είπε, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το ΥΠΟΙΚ έχουν δηλώσει ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνικών ομολόγων και των δευτερογενών αγορών και στη βάση των συμπερασμάτων, που καθημερινά εξάγουμε, θα επιλέξουμε τον καταλληλότερο χρόνο για έξοδο στις αγορές». Ωστόσο, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες και να προσδιορίσει τον χρόνο που θα επιχειρηθεί μια τέτοια κίνηση: «Είναι προφανές» είπε «ότι μια τέτοια έξοδος δεν μπορεί να προεξοφληθεί, ούτε να προανακοινωθεί, γιατί σχετίζεται με πολύ συγκεκριμένες τεχνικές μελέτες που πρέπει να γίνουν, αλλά και με μια σειρά από διαδικαστικές ενέργειες προπαρασκευαστικές της συγκεκριμένης εξόδου». Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι η έξοδος δεν θα γίνει βιαστικά, αλλά αντιθέτως θα γίνει με τέτοιους όρους, ώστε να μην αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά να ακολουθήσουν και άλλες έξοδοι, οι οποίες θα προετοιμάσουν τελικά το έδαφος για την οριστική επανάκτηση της πρόσβασής μας στις αγορές στο τέλος του προγράμματος».
Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
Πάντως, ο προαναφερθείς Κλάους Ρέκλινγκ κατά το διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες, ερωτηθείς σχετικά με την έξοδο στις αγορές, την τοποθέτησε στο τέλος του προγράμματος ή ενδεχομένως και «αργότερα φέτος». Έθεσε βέβαια ως προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κανονικά.
Γενικότερα, το βάρος των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των θεσμών κατά την πρώτη μέρα του εν λόγω συνεδρίου έπεσε στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων ως όρο εξόδου από το πρόγραμμα και επανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές.
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1975 στις 29-6-2017