Η μέτρηση έγινε με τεχνολογία GNSS – Δείτε τον σεισμικό χάρτη
Την ώρα που οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν ζωντανούς πολίτες κάτω από τα συντρίμμια, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να συγκεντρώσει όλο και περισσότερα δεδομένα για τους διπλούς φονικούς σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ, που χτύπησαν ξημερώματα Δευτέρας την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Αθανάσιο Γκανά η μετατόπιση των πλακών Ανατολίας- Αραβίας αγγίζει τα 80 εκατοστά, όπως εξηγεί στο protothema.gr με τον αντίστοιχο σεισμικό χάρτη.
«Η σεισμική μετατόπιση των πλακών Ανατολίας και Αραβίας από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου 2023 μετρήθηκε με χρήση της τεχνολογίας GNSS στα 80 εκατοστά. Οι σεισμικές μετατοπίσεις φαίνονται πάνω στον χάρτη με ανύσματα, όπου το βέλος δείχνει τη φορά κίνησης με διάστημα εμπιστοσύνης 67%.
Οι μετατοπίσεις είναι μόνιμες και προκύπτουν από το άθροισμα των κινήσεων των μόνιμων γεωδαιτικών σταθμών στο Γκαζιαντέπ (40 εκατοστά, κωδικός ΑΝΤΕ) προς βορειο-ανατολικά και του σταθμού στο Εκιζονού (41 εκατοστά, κωδικός ΕΚΖ1) προς νοτιο-δυτικά. Επίσης, ο σταθμός στην πόλη Οσμανίγιε (κωδικός ΟΝΙΕ) κινήθηκε 30 εκατοστά προς νοτιο-δυτικά.
Η παραμόρφωση μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε από το επίκεντρο. Η ενέργεια του σεισμού ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε την μετατόπιση του σταθμού TVA2 στην λίμνη Βαν (500 km μακριά από το επίκεντρο). Το επίκεντρο των 7,8 Ρίχτερ φαίνεται με κίτρινο αστεράκι και οι μετασεισμοί του πρώτου 24αώρου με κόκκινους κύκλους. Τα δεδομένα GPS τα έδωσε για επιστημονική χρήση το Κτηματολόγιο της Τουρκίας».
Δείτε τον χάρτη:
protothema.gr