Σε μια σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό να ανοίξει μία «χαραμάδα» αισιοδοξίας αυτή τη δύσκολη περίοδο που διάγουμε, αλλά και να δοθεί δημιουργική διέξοδος σε καλλιτέχνες στο νησί, θα προχωρήσουν ο δήμος Ρόδου και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, «Δίοδος», που ανακοίνωσαν ότι θα υλοποιήσουν δράση που θα ονομάζεται «η πόλη μας μετατρέπεται σε υπαίθρια γκαλερί» και η οποία ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για μία δράση που απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινότητα και που είναι αρκετά στοχευμένη στις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας για τους συμπολίτες μας αλλά και για όλο τον κόσμο, τόνισε σε δηλώσεις της, η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου κ. Ιωάννα Μαρίνου.
Σύμφωνα με την ίδια, έχει αποδειχθεί ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας αλλά και της πανδημίας γενικότερα, πολλά ψυχοκοινωνικά θέματα αναδύθηκαν στους ανθρώπους γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η προβολή και η προαγωγή θετικών στάσεων ζωής στην καθημερινότητά μας.
Έτσι, λοιπόν, η «Δίοδος», ως ένα Κέντρο που ένας από τους στόχους του είναι η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, αποφάσισαν, μετά και την άμεση ανταπόκριση του δήμου Ρόδου, να προβούν στην καινούργια δράση που έχει τίτλο «η πόλη μας μετατρέπεται σε υπαίθρια γκαλερί».
Όπως εξήγησε η ίδια, ουσιαστικά πρόκειται για μία έκθεση φωτογραφιών από συμπολίτες μας, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν φωτογραφίες τους σε κεντρικά σημεία της πόλης μας και οι οποίες θα προάγουν μία θετική στάση ζωής, ένα θετικό μήνυμα. Μέσα από αυτή τη δράση, ευελπιστούν ότι οι συμπολίτες μας θα έχουν και κάποια ευχάριστα ερεθίσματα μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο που έχει αναπτυχθεί. Ακόμη, η δράση αυτή εντάσσεται και στο πλαίσιο του κινήματος “ support art workers”, της υποστήριξης δηλαδή των καλλιτεχνών οι οποίοι έχουν πληγεί όπως όλοι ξέρουμε από την πανδημία και αυτό που ακολούθησε.
Όπως τόνισε η κ. Μαρίνου, εκείνο που θέλουν είναι να προσκαλέσουν όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη δράση με μία φωτογραφία, σε μία επόμενη συνάντηση στον κήπο της «Διόδου», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 7:00 το απόγευμα, γιατί θεωρούν ότι η δική τους η συμβολή-εφόσον ασχολούνται και με τη φωτογραφία-θα είναι πολύ σημαντική στην οργάνωση αυτής της δράσης.
«Ευελπιστούμε ότι θα είναι μία δράση που θα κρατήσει για αρκετό διάστημα», είπε ακόμη και ανέφερε ότι οι φωτογραφίες θα εναλλάσσονται στα ταμπλό και στα ειδικά stand, ενώ θέλουν να πιστεύουν ότι, αν αναπτυχθεί, θα μπορούν αργότερα να εκθέσουν και έργα άλλου είδους τεχνών, όπως γλυπτά, ζωγραφική κτλ.
Σχετικά με τη συγκεκριμένη δράση, ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Τριάντος είπε: «Θέλουμε, μέσα από αυτή την κίνηση, να καταγράψουμε μία μορφή της πόλης, μία αίσθηση που έχει ο πολίτης για την πόλη και για τη ζωή γενικά και να τη συγκρίνουμε, να βγάλουμε συμπεράσματα και αυτά τα συμπεράσματα να βγουν παραέξω, πώς ήταν η ζωή μας πριν και πώς διαμορφώνεται μετά».
Για παράδειγμα, ανέφερε δύο φωτογραφίες ενός συγκεκριμένου δρόμου ή τοπίου μπορούν να δείξουν την αίσθηση του κόσμου για αυτά σε διαφορετικές εποχές.
Επίσης, πιστεύουν ότι, μέσα από αυτή την προσπάθεια θα δώσουν μία δημιουργική διέξοδο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αισθάνονται μία ανησυχία, καθώς παρατηρούν ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι δημοσιεύσεις με τοπία της Ρόδου, κάτι που δεν είναι ανεξάρτητο από τη διάθεση και τη συναισθηματική φόρτιση που νιώθει ο καθένας.
Παράλληλα, μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα ή και διδάγματα απ’ όλη αυτή την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν θα αποκλείσουν καμία φωτογραφία και ο κάθε καλλιτέχνης ή ερασιτέχνης φωτογράφος θα έχει μία εκπροσώπηση της δουλειάς του, αφού δεν θα υπάρχει επιτροπή και η αξιολόγηση θα γίνεται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες για τη δουλειά τους.
Επιδίωξή τους είναι, αυτές οι φωτογραφίες, να μπουν σε μέρη της Ρόδου που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, αν είναι δυνατόν ακόμη και στα λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης ΡΟΔΑ, ώστε να είναι μία περιφερόμενη διαφήμιση της πόλης, ενώ μετά μπορούν όλο αυτό το υλικό να το συγκεντρώσουν σε μία έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή και να το διαδώσουν προς τα έξω, ώστε να μπορέσουν να αποκομίσουν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς θα μπορέσουν να βοηθήσουν στον τομέα της ψυχοκοινωνικής έρευνας, της πρόληψης ώστε να αποφορτιστεί το κλίμα που επικρατεί για να δούμε μία «χαραμάδα», ένα φως αισιοδοξίας.
Τέλος, εκείνο που τόνισε η κ. Μαρίνου είναι ότι θα ζητήσουν οι φωτογραφίες να είναι τραβηγμένες στον τόπο μας αφού στόχος είναι να αναδείξουμε το νησί μας.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ