Σε θέση ισχύος ο Μαρκ Ρούτε, νικητής των ολλανδικών εκλογών, επιλέγει τους εταίρους του για να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ολλανδία την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν πως οι διαβουλεύσεις μπορεί να διαρκέσουν μήνες.
Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, αν και είχε συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, πρώτα τείνει χείρα φιλίας στους Χριστιανοδημοκράτες και το Δημοκρατικό κόμμα D66.
Ακόμη όμως κι αν συμμαχήσει με τα δύο αυτά κόμματα, δεν αποκτά το μαγικό αριθμό των 76 εδρών που απαιτούνται για να κυβερνήσει.
Ο τέταρτος εταίρος πιθανότατα να είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών (εκτός από τον Ρούτε), η «Αριστερά των Πρασίνων», με ηγέτη τον «Τριντό της Ολλανδίας», Γέσε Κλαβέρ.
Εκτός από το οικολογικό κόμμα του Κλαβέρ, πολλά ολλανδικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες ώρες ακούγεται και το κεντροδεξιό κόμμα “Χριστιανική Ένωση” ως πιθανός εταίρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2012, οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης διήρκεσαν 54 ημέρες και μάλιστα τότε μόνο δύο κόμματα κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: οι Φιλελεύθεροι και το Εργατικό Κόμμα από τους κόλπους του οποίου προέρχεται ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Από μακριά, ο σταρ της ακροδεξιάς, Γκέερτ Βίλντερς, που βρήκε δεύτερος στις εκλογές, προσπαθεί να χωνέψει ότι θα μείνει εκτός κυβέρνησης αφού όλα τα κόμματα του έχουν γυρίσει την πλάτη.
Οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε διαθέτουν 33 από τις συνολικά 76 απαιτούμενες έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πέντε έως επτά μήνες.
Η κατάρρευση των συγκυβερνώντων Εργατικών, από τους οποίους προέρχεται ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δημιουργεί και εύλογα ερωτήματα για το μέλλον του ως επικεφαλής του Eurogroup. Κι αυτό όχι γιατί δεν υπάρχει νομική φόρμουλα για την παραμονή του, ακόμη και αν αποχωρήσει από το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών.
Αλλά κυρίως επειδή πιθανόν να τεθεί ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης του σε μια τόσο κομβική θέση.Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ, το θέμα θα εξεταστεί μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία, δηλαδή μετά από μήνες, ενώ η θητεία του στην προεδρία του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο του 2018.