Το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία είναι από σήμερα ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Turk Telecom.
Ο γίγαντας της γειτονικής χώρας δεν άντεξε στο καθεστώς να πληρώνεται σε τουρκικές λίρες και να καταβάλει τα χρέη της σε δολάρια μετά την υποτίμηση κατά 70% του τουρκικού νομίσματος από τις αρχές του έτους.
Η ανακοίνωση
Το υπουργείο Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών της Τουρκίας ενέκρινε την Τετάρτη τη μεταφορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του τηλεπικοινωνιακού παρόχου σε κοινοπραξία τριών τραπεζών που έχουν δανείσει την εταιρεία.
Οι τουρκικές τράπεζες Akbank, Garanti and İş Bank παίρνουν το 55% των μετοχών της Türk Telekom αφότου η μητρική εταιρεία Oger Telecom δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει δάνειο ύψους 4,75 δισ. δολαρίων που είχε λάβει το 2013, όπως μετέδωσε η τουρκική Daily Sabah.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Turk Telecom ανέφερε πως «εγκρίθηκε από το υπουργείο Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών η μεταβίβαση του 55% των μετοχών που κατέχει η Oger Telekomunikasyon A.S. (OTAS) στην Turk Telekom από ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) στο οποίο οι πιστώτριες τράπεζες της OTAS θα είναι μέτοχοι».
Η Oger, ιδιοκτησίας της οικογένειας Χαρίρι από το Λίβανο, έλαβε δάνεια από 29 τράπεζες και διεθνείς δανειστές για να αποκτήσει την Turk Telekom, μέσω της τουρκικής κοινοπραξίας OTAS.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet είχε μεταδώσει ότι τρεις τουρκικές τράπεζες θα ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες για να λάβουν μερίδιο της Turk Telekom αφότου ο μεγαλύτερος κάτοχος μετοχών, η Oger Telecom, δεν κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τρεις αποπληρωμές για δάνειο ύψους 4,75 δισ. δολαρίων.
Η εφημερίδα παρέθετε την εξής δήλωση από πηγή, την οποία δεν κατονόμαζε: «Οι τράπεζες κατέχουν μετοχές ως εγγυήσεις για το δάνειο, παίρνοντας όμως τον έλεγχο της OTAS, η οποία έλαβε το δάνειο, φαίνεται ως ο καλύτερος τρόπος επίλυσης της διαφοράς δίχως να προκαλείται οποιοδήποτε πρόβλημα για την Türk Telekom».
Ανατρέχοντας στο ιστορικό, η Hurriyet ανέφερε ότι το 2013 η OTAS έλαβε κοινοπρακτικό δάνειο από 29 τράπεζες. Το μεγαλύτερο μερίδιο είχε η Akbank με 1,5 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από την Garanti Bank με περίπου 1 δισ. και τρίτη ήταν η İş Bank με 500 εκατ. Η OTAS, πρόσθετε η τουρκική εφημερίδα, υποτίθεται ότι θα αποπλήρωνε το χρέος σε δόσεις των 290 εκατ. αρχής γενομένης από το 2016, κάτι που απέτυχε να κάνει.
Zougla.gr