Τρομοκρατικό χτύπημα εντός Νοεμβρίου ή εντός Δεκεμβρίου φοβάται η ΕΛ.ΑΣ., ως «απάντηση» στις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τις εκκενώσεις υπό κατάληψη κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, για τις αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου στα πανεπιστήμια αλλά και για την πιο «δραστήρια» παρουσία αστυνομικών στα Εξάρχεια.
Οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται, ούτως ή άλλως, τους επόμενους δύο μήνες σε «παρατεταμένη επιφυλακή», καθώς επίκειται η επέτειος του Πολυτεχνείου αλλά και η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη αυξημένα όχι μόνο υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος αλλά και υπό το φόβο καταδρομικών επιθέσεων από κουκουλοφόρους. Οι αστυνομικοί που εκτελούν βάρδια στα Αστυνομικά Τμήματα έχουν πάρει εντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επανεμφάνισης κάποιας από τις «εν υπνώσει» τρομοκρατικές οργανώσεις, θεωρείται πως θα υπάρξει προσπάθεια αιφνιδιασμού των Αρχών. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια από την ΕΛ.ΑΣ. να υπάρχουν κατά τις νυχτερινές ώρες όσο το δυνατόν περισσότεροι αστυνομικοί -φανεροί και κρυφοί- στους δρόμους, προκειμένου να υπάρξει αντίδραση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αστυνομικοί με πολιτικά επιτηρούν κτίρια-στόχους, ελέγχουν ύποπτες κινήσεις και ύποπτα οχήματα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι αρκετές από τις καταλήψεις που εκκενώθηκαν ήταν εμβληματικού χαρακτήρα για ένα πολύ δυναμικό κομμάτι των Εξαρχείων. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται ακόμα «ενεργές» αρκετές καταλήψεις, οι οποίες βρίσκονται υπό διακριτική επιτήρηση, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.
Παράλληλα, υπάρχει και ο «φόβος της ταράτσας». Δηλαδή, η χρησιμοποίηση των ταρατσών πολυκατοικιών στα Εξάρχεια για την εκδήλωση επιθέσεων από αέρος προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο ίδιος φόβος υπήρχε και πέρυσι στην επέτειο του Πολυτεχνείου και στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο νεαροί ανέβηκαν σε ταράτσες και προκάλεσαν επεισόδια, ως «απάντηση» στην επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου στην οδό Μαυρομματαίων.
«Τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης υπήρξε ένα μούδιασμα από την πλευρά των αντιεξουσιαστών. Η Αστυνομία πραγματοποιούσε αλλεπάλληλες επιχειρήσεις στην περιοχή, χωρίς έντονες αντιδράσεις. Σταδιακά το κλίμα αλλάζει και γίνεται πιο έκρυθμο. Παράλληλα, τεταμένο είναι το κλίμα σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο» εξηγεί αστυνομική πηγή.
Έτοιμη η νέα ομάδα Δέλτα
Και μέσα σε αυτό το σκηνικό, τις επόμενες ημέρες θα κάνει «ντεμπούτο» η νέα μηχανοκίνητη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., η οποία δεν θα ονομάζεται τελικά «ομάδα Δέλτα» αλλά δίκυκλη ΟΠΚΕ. Οι 51 μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ. θα κάνουν πρεμιέρα στην επέτειο του Πολυτεχνείου, αν και δοκιμαστικά θα βγουν στους δρόμους λίγες ημέρες νωρίτερα και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σε μέτρα ασφαλείας σε γήπεδα.
Η μηχανοκίνητη μονάδα ταχείας επέμβασης θα υπάγεται στην Ασφάλεια Αττικής και ειδικότερα στην Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ). Η βάση τους θα είναι το κέντρο της Αθήνας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα περιορίζονται στην περιοχή των Εξαρχείων.
Συνολικά θα υπάρχουν πέντε ομάδες δίκυκλης ΟΠΚΕ, οι οποίες θα εκτελούν εξάωρες βάρδιες. Η κάθε μία θα αριθμεί 10 αστυνομικούς και θα έχει επιχειρησιακή «ανεξαρτησία». Δηλαδή, θα επιχειρεί, χωρίς απαραίτητα να βρίσκεται μαζί της κάποιο από τα γνωστά βαρέος τύπου οχήματα της ΟΠΚΕ. Σε κάθε βάρδια θα υπάρχουν τρεις ομάδες, οι οποίες θα παίρνουν εντολές από το επιχειρησιακό κέντρο της ΟΠΚΕ στη ΓΑΔΑ.
Όσον αφορά στην ιεραρχία και στη δομή της νέας δίκυκλης υπηρεσίας, σε κάθε ομάδα θα υπάρχει ένας επικεφαλής, ο οποίος θα καλείται να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις εντολές του επιχειρησιακού κέντρου.
ethnos