Η γνωστή Δικηγόρος Νάντια Βασ. Γώγουλου , Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω , PhD(c) , MSc , υπ. Διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου ,MSc Πολιτικής Δικονομίας Νομικής Παν/μίου Αθηνών , Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υπουργείου Δικαιοσύνης, σχολιάζοντας τον Νόμο , αναφέρει ότι πρόκειται για ένα νομοθετικό πλαίσιο εναρμόνισης με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία , το οποίο είναι αρκετά στοχοθετημένο ώστε να προσφέρει μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομική δυστοκία. Καλλιεργεί σίγουρα μία συγκροτημένη κουλτούρα πληρωμών αλλά κυρίως πρέπει να τονισθεί ότι η δόση προσαρμόζεται στα εισοδηματικά κριτήρια και στο οικονομικό – περιουσιακό προφίλ του κάθε οφειλέτη ώστε να προσδώσει μία αληθινή οικονομική ανάσα ειδικά την περίοδο των έκτακτων υγειονομικών και οικονομικών δυσκολιών που διανύουμε και σίγουρα θα προσδώσει ένα θετικό πρόσημο στην γενικότερη διευθέτηση των χρεών.
Συγκεκριμένα , με βάση τον Νόμο ,αρχικώς οι πιστωτές θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονοδιάγραμμα για την ενημέρωση του οφειλέτη και να προτείνουν λύσεις πριν από την αξίωση κάθε απαίτησης. Πρόκειται για το πρώτο και καθοριστικό βήμα (έγκαιρη προειδοποίηση και ενημέρωση). Ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης θεσπίζει διαδικασίες ενημέρωσης και παροχής στήριξης στα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν ή να αναδιαρθρώσουν τις οφειλές τους και έτσι να αποφύγουν διαδικασίες αφερεγγυότητας, ρευστοποίησης ή πτώχευσης.
Δευτερευόντως , λαμβάνει χώρα η ρύθμιση χρεών γίνεται για το σύνολο των οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος οφειλέτης να ρυθμίσει μόνο χρέη προς δάνεια ή προς εφορία. Προβλέπονται ρυθμίσεις έως 240 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, δήμοι, κά) και έως 420 δόσεις για χρέη προς τράπεζες. Για την πρώτη κατοικία, η δόση επιδοτείται κατά 50% από το Δημόσιο. Στη ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνεται “κούρεμα”. Ο αριθμός των δόσεων, το ύψος της δόσης και το κούρεμα προκύπτει μέσα από αυτοματοποιημένες διαδικασίες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Πρόκειται για τη φάση του λεγόμενης εξωδικαστικής διευθέτησης του χρέους.
Η διαδικασία διαρκεί για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο μηνών, εντός των οποίων είτε επιτυγχάνεται ρύθμιση, είτε τερματίζεται η διαδικασία με την τυχόν άρνηση των τραπεζικών ιδρυμάτων να προτείνουν ρύθμιση ή με την άρνηση του οφειλέτη προς την προτεινόμενη ρύθμιση. Εναλλακτικά, εισάγεται ο θεσμός της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης, με σκοπό να βοηθήσει τους οφειλέτες και τους πιστωτές, στην εξεύρεση μιας αμοιβαίως ωφέλιμης, συμβιβαστικής λύσης. Κατά το χρονικό διάστημα των ανωτέρω διαδικασιών, προβλέπεται αναστολή της αναγκαστικής ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη, σε συμφωνία με τους θεσμικούς πιστωτές.
Σε περίπτωση πλήρους αποτυχίας ρύθμισης του χρέους μόνο τότε οδηγεί σε πτώχευση ο δανειολήπτης με ρευστοποίηση περιουσίας. Με τον νέο νόμο μπορούν να πτωχεύσουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Μετά την πτώχευση δίνεται δεύτερη ευκαιρία με απαλλαγή από όλες τις απαιτήσεις (οικονομικές και νομικές) σε φυσικά πρόσωπα, εταίρους, μέλη δ.σ., κλπ. Η διαδικασία για ρύθμιση ή πτώχευση σημαίνει αυτόματα άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου (Ελλάδα και εξωτερικό).
Τα βήματα εξωδικαστική ρύθμιση για φυσικά πρόσωπα είναι σε γενικές γραμμές η σχετική ηλεκτρονική αίτηση, το μετέπειτα στάδιο που περιλαμβάνει την εξέταση του αιτήματός του από πιστωτές και η αξιολόγηση των ρυθμίσεων που μπορούν να λάβουν χώρα δια μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος και διαδικασιών.
Την ίδια ώρα που, με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, κατάσχονται και εκποιούνται οι περιουσίες χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών/οφειλετών, η Νέα Δημοκρατία ΧΡΩΣΤΑΕΙ 343 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ.
Θα πάει στην φυλακή ο Μητσοτάκης και ο Γεωργιάδης; Θα κατασχεθούν οι περιουσίες τους;
Αυτοί που υπόσχονται να νοικοκυρέψουν την ελληνική οικονομία, κουβαλάνε ένα τρισάθλιο κομματικό κατασκεύασμα με χρέη 340 εκατ. ευρώ (μακράν το πιο υπερχρεωμένο κόμμα στην Ε.Ε.), και δεν ντρέπονται; Δεν ντρέπονται να κουνάνε το δάχτυλο στους Έλληνες δανειολήπτες;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ντρέπεται που αύξησε τα χρέη του κομματικού σωλήνα του ΚΑΤΑ 115 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ; (απο 225 εκατ. το 2016 σε 343 εκατ. το 2020).
Με τι εγγυήσεις και ποιοι συνεχίζουν να δανείζουν το χρεωκοπημένο από-κομμα της ΝΔ; Υπάρχει εισαγγελέας για αυτό το σκάνδαλο;
Αίσχος και ντροπή για τους εγκληματίες αυτού του σάπιου κατασκευάσματος που έχει πάρει επάξια την θέση του ΠΑΣΟΚ στην ρεμούλα, στην απάτη και στην υπεξαίρεση.