Συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια με τους κατοίκους να ανησυχούν για την πορεία της φωτιάς και να απευθύνουν έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων. Αεροπλάνα επιχειρούν πάνω από κρίσιμα μέτωπα, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.
Απελπισία, οργή, αγανάκτηση, πανικός και φόβος. Αυτά είναι κάποια από τα συναισθήματα των κατοίκων της Εύβοιας, όπου η φωτιά καίει για τέταρτη ημέρα, καθώς -όπως υποστηρίζουν- οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν επαρκούν για την κατάσβεση.
Μιλώντας στο OPEN γυναίκα από το χωριό Πευκί, καταγγέλλει πως δεν έχουν εμφανιστεί εδώ και ώρες εναέρια μέσα. «Σας παρακαλώ στείλτε εναέρια βοήθεια. Δεν μπορώ να μιλήσω έχω και τα παιδιά. (…) Έχει φτάσει μέχρι εδώ η φωτιά, θα καούμε! Είμαστε στο Πευκί, θα το κάψει όλο το Πευκί, θα τους κάψει όλους εκεί. Είναι δύο μέτωπα. Δεν θα προλάβουμε, είναι συνωστισμός με τα αυτοκίνητα. Σας παρακαλώ κάντε κάτι! Μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού να καούμε. Είναι δύο μέτωπα, αν έρθουν δύο αεροπλάνα θα τη σβήσουν τη φωτιά. Θα καούμε! Είμαστε στο δήμο Ιστιαίας, το βλέπουμε, έρχεται! Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα γιατί είναι όλοι πυρόπληκτοι εδώ. Έχουν έρθει από Μαντούδι, Αγία Άννα. Καιγόμαστε και λένε ότι είμαστε εντάξει», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν στον αέρα του Open ότι τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν στην περιοχή.
«Μείναμε να σώσουμε τα σπίτια μας. Οι εναέριες δυνάμεις δεν ήρθαν ποτέ. Είναι η τέταρτη ημέρα και μόνο ένα αεροπλάνο προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά», είπε στην ΕΡΤ κάτοικος της Λίμνης Ευβοίας. Και συνέχισε: «Δεν περιμέναμε ότι το 2021 και σε ένα παραθαλάσσιο μέρος θα γίνει κάτι τέτοιο. Ευτυχώς ήταν άμεση η ανταπόκριση του Λιμενικού. Το θέμα είναι ότι αυτές τις ημέρες παλεύουν εθελοντές και διασώστες του ΕΚΑΒ. Πυροσβεστικά μηχανήματα ποτέ δεν είδαμε».
Συγκλονιστικές ήταν και οι εικόνες που καταγράφηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Λίμνη Ευβοίας καθώς άνθρωποι έτρεχαν προς τη θάλασσα για να γλιτώσουν από την φωτιά. Από τη Λίμνη Ευβοίας και την παραλία Κοχύλι έχουν απομακρυνθεί συνολικά 1.130 άνθρωποι. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, μετά τους 650, ακόμη 480 άτομα επιβιβάστηκαν από το λιμάνι της Λίμνης στο φέρι μποτ «ΠΑΡΑΛΟΣ» και μεταφέρθηκαν ασφαλείς στο λιμάνι της Αιδηψού. Σημειώνεται ότι στο λιμάνι της Λίμνης Ευβοίας παραμένει το φέρι μποτ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ» για να συνδράμει στην απομάκρυνση τυχόν άλλων πολιτών.
Τα μέτωπα
Η νυχτερινή μάχη στο Σπαθάρι, τα Καλύβια, και τον Κάκαβο πήρε πριν λίγο μία εντελώς διαφορετική τροπή όταν το ρωσικό Β 200 και τα ελικόπτερα έφτασαν πάνω από τα χωριά και έριξαν νερό. Οι φλόγες δεν πρόλαβαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και κατοίκους που βρίσκονταν μέσα στα χωριά για να τα υπερασπιστούν και οι οποίοι δεν έφυγαν από κει παρά τις εκκλήσεις που γινόταν όλη τη νύχτα και το απόγευμα της Παρασκευής.
Αυτή την ώρα το μέτωπο που κινείται προς τη νότια πλευρά είναι έξω από τα χωριά, ενώ νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε και στις Ροβιές. Την ίδια στιγμή διάφορες εστίες στην Κοκκινομηλιά, το Μαρούλι, τις Μηλιές, τον Κρυονερίτη και τις Αγδίνες αναζωπυρώθηκαν δημιούργησαν νέα μέτωπα και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων μαζί με πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μία πραγματική μάχη με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων.
Στο δυτικό μέτωπο, δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και πήρε κατεύθυνση προς την Ιστιαία ,το ξημέρωμα οι πυροσβέστες, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τις αντιπυρικές ζώνες δίνουν πραγματική μάχη να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια που το έχουν κυκλώσει οι φλόγες, ενώ παράλληλα άρχισαν εκεί να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.
«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα»
«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια» τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Σπανός και συνεχίζει «χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες».
Δήμαρχος Μαντουδίου: Ό,τι είχε μείνει άκαυτο καίγεται
Νωρίτερα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Μαντουδίου έλεγε ότι η φωτιά επιστρέφει σε περιοχές από τις οποίες ήδη είχε περάσει, για να κάψει ό,τι απέμεινε. Συγκεκριμένα είπε:
«Καίγονται τα πάντα. Έχουμε ενεργά μέτωπα. Πάει η φωτιά να κάψει ό,τι έχει απομείνει. Έχουν καεί πάνω από 1.000 σπίτια! Κάθε χωριό… Δε μιλάμε μόνο για το δάσος, αλλά και για επιχειρήσεις… Έχουμε ένα μεγάλο μέτωπο αλλά έχουμε και πολλές αναζωπυρώσεις παντού. Ό,τι είχε μείνει άκαυτο καίγεται»!
Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, OPEN και ΑΠΕ-ΜΠΕ