Σε 18 πόλεις επεκτείνονται τα δίκτυα φυσικού αερίου

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Σε 18 πόλεις, περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά και 11.000 επιχειρήσεις, επεκτείνονται τα δίκτυα φυσικού αερίου, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της νεοσύστατης Εταιρίας Διανομής (ΕΔΑ) Λοιπής Ελλάδας, θυγατρικής της ΔΕΠΑ.

-Advertisement-

Η εταιρία δημιουργήθηκε σε εφαρμογή της νομικής υποχρέωσης για νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής από τις λοιπές δραστηριότητές της ΔΕΠΑ έως την 1η Ιανουαρίου 2017 και «κληρονόμησε» από αυτήν, δίκτυα διανομής και βιομηχανικές περιοχές σε 12 πόλεις στην Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Το δίκτυο έχει μήκος 500 χιλιομέτρων και τροφοδοτεί 170 εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ (Δίκτυα Εταιρίας Διανομής Αερίου), όπως παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Θόδωρο Τερζόπουλο σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό του δικτύου, με την κατασκευή άνω των 1000 χλμ. μέσης και χαμηλής πίεσης που θα διευρύνει το πελατολόγιο.

Αναλυτικά, προβλέπεται η επέκταση των δικτύων στις εξής πόλεις:

- Advertisement -

– Κεντρική Ελλάδα: Χαλκίδα, Καρπενήσι, ‘Αμφισσα, Λαμία, Λειβαδιά, Θήβα. Οι νέες συνδέσεις υπολογίζονται σε 38.000 νοικοκυριά και 5.000 επιχειρήσεις.

– Κεντρική Μακεδονία: Αλεξάνδρεια, Βέροια, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Σέρρες (25.000 νοικοκυριά και 4.000 επιχειρήσεις).

– Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Ορεστιάδα, Καβάλα (45.000 νοικοκυριά και 2.000 επιχειρήσεις).

Στις πόλεις που βρίσκονται σχετικά μακριά από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως η Λειβαδιά, το Καρπενήσι, η Ορεστιάδα και η ‘Αμφισσα προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) για τη μεταφορά του στα σημεία κατανάλωσης. Το επιχειρησιακό σχέδιο εκτείνεται σε βάθος 20ετίας. Κατά την πενταετία 2018-2023 που είναι η πρώτη φάση κατασκευής των δικτύων προβλέπεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1600 νέες θέσεις εργασίας ενώ σε 700 υπολογίζονται οι νέες μόνιμες θέσεις κατά την περίοδο της λειτουργίας.

Συνολικά, η κατανάλωση φυσικού αερίου στις νέες περιοχές υπολογίζεται σε 700 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως και θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50.000 τον. το χρόνο. Συγκριτικά η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2015 ήταν 3 δις. κυβικά, πέρυσι αυξήθηκε σε 4 δις. και το 2017 προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στα 5 δις. με κινητήριο δύναμη την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

Εκτός αυτού, η ΔΕΠΑ υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ, με αντικείμενο την τροφοδοσία με φυσικό αέριο νησιωτικών και άλλων περιοχών/καταναλωτών απομακρυσμένων από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Κύριος στόχος είναι η τροφοδοσία της Δυτικής και της Νησιωτικής Ελλάδας που δεν διαθέτουν δίκτυα με φυσικό αέριο σε υγροποιημένη ή / και συμπιεσμένη μορφή ενώ από πλευράς ΔΕΗ το φυσικό αέριο εξετάζεται ως εναλλακτικό καύσιμο για τα νη διασυνδεδεμένα νησιά.

Επιπλέον, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, θα λειτουργήσει στα Ιωάννινα το πρώτο πρατήριο φυσικού αερίου για οχήματα επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης που θα τροφοδοτείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, το οποίο θα μεταφέρεται οδικώς. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν πρόσφατα η ΔΕΠΑ με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με σκοπό ο στόλος λεωφορείων του νομού να κινείται με φυσικό αέριο.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *