Σχολεία – Κεραμέως: Αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία – Δείτε αναλυτικά όλο το σχέδιο

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
14 Min Read

«Επιλέξαμε ένα πιο μετριοπαθή σχέδιο από αυτό που μας πρότειναν», ανέφερε η υπουργός Παιδείας απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης – Δεν θα γίνουν προαγωγικές εξετάσεις, για να καλυφθεί η ύλη

«Τα παιδιά είναι ίσως η πιο ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα», επισήμανε στο Θέμα 104,6 και τον Γιάννη Πρετεντέρη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως προσθέτοντας πως «πήραμε τόσο νωρίς μέτρα, για να μπορούμε να επανέλθουμε πιο γρήγορα» στην κανονικότητα.

Αναφερθείσα στην εκπαιδευτική διαδικασία με την επανεκκίνηση των σχολείων, η κ. Κεραμέως τη χαρακτήρισε «πάρα πολύ έντονη», τονίζοντας ότι προβλέπεται αναλυτικό πρόγραμμα, πολύ μικρά γκρουπ μαθητών (10-13 άτομα), όπως και γρήγορη εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Άπαξ και έχουμε διασφαλίσει τους όρους πρόληψης και προστασίας, η ζημία που γίνεται στα παιδιά που μένουν τόσο διάστημα εκτός εκπαίδευσης είναι πολύ μεγάλη|” εξήγησε η Υπουργός Παιδείας επικαλούμενη έρευνες ειδικών, ενώ προανήγγειλε ότι “θα υπάρχουν αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία”, μετά από ενέργειες που έχει δρομολογήσει κεντρικά το Υπουργείο Παιδείας.

- Advertisement -

Αναφορικά με τις Πανελλήνιες, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αναλυτικό πρόγραμμα, τοποθετώντας το κλείσιμο του έτους για τη Γ΄ Λυκείου στις 12 Ιουνίου. Παράλληλα, η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές εξετάσεις, αφού δίνεται έμφαση στην κάλυψη της ύλης, ενώ προσδιόρισε τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων στον ένα μήνα.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο λειτουργίας δημοτικών και νηπιαγωγείων, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε πως αν υπάρξει τέτοια απόφαση, αυτή θα ληφθεί στα τέλη Μαΐου και σχολίασε σχετικά ότι “επιλέξαμε ένα πιο μετριοπαθές σχέδιο. Πήγαμε πιο συντηρητικά», αναφερόμενη σε εισηγήσεις που υπήρξαν για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Γιατί και πώς επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία 

Με δύο βάρδιες και πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος κορωνοϊού, επιστρέφουν οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων στα θρανία. Το άνοιγμα των σχολείων που εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, έχει προκαλέσει ωστόσο αντιδράσεις, όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από εκπαιδευτικούς και μικρή μερίδα του επιστημονικού κόσμου.

Το σκεπτικό της επιτροπής είναι -όπως το ανέλυσε ο κ. Τσιόδρας- ότι τα παιδιά τελικώς είναι τα λιγότερα ευάλωτα στον ιό αλλά και αυτά που μπορούν να τον μεταδώσουν λιγότερο.

Οι λοιμώξεις παρατηρούνται λιγότερο συχνά, είπε, λέγοντας ότι τα συμπτώματα είναι ηπιότερα.

Τόνισε ακόμη ότι τα παιδιά με σοβαρή νόσο είναι κάτω από 1% και κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Επισήμανε, δε, ότι τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω και πως η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη -«δεν αποκλείεται ένα παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά δεν αναιρεί τα δεδομένα».«Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, ενώ, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, αλλά είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής το άνοιγμα των σχολείων στην παρούσα φάση προκρίθηκε αντί της απευθείας έναρξης τον Σεπτέμβριο και ως μία δοκιμή των αντοχών του συστήματος δεδομένου ότι τώρα ευνοεί ο καιρός και ότι αν άνοιγαν απευθείας τον Σεπτέμβριο μπορεί τα προβλήματα να ήταν περισσότερα.

Με άλλα λόγια αν παρουσιασθούν τώρα κρούσματα θα ληφθούν τα μέτρα για σταδιακό κλείσιμο των σχολείων, όπως τον Μάρτιο ανά περιοχή, νομό, Περιφέρεια, ενώ αν ήταν το Σεπτέμβριο η έναρξη των σχολείων δεν θα είχαμε προηγούμενη εμπειρία. Επιβεβλημένο βέβαια ήταν να ανοίξει η Γ Λυκείου για να γίνουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις ενώ τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν μόνο αν βεβαιωθούν οι ειδικοί ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.

Η αρχή γίνεται με τους μαθητές της Γ λυκείου που ξεκινούν μαθήματα στις 11 Μαΐου ενώ στις 18 Μαίου επιστρέφουν οι μαθητές της Α και Β λυκείου και οι μαθητές του γυμνασίου, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 για τα ΕΠΑΛ, δηλαδή πολύ κοντά στις περσινές ημερομηνίες.

Η διδασκαλία θα γίνεται εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη-Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο, δηλαδή από τις 20 ημέρες σχολείου, οι μισές θα είναι στον φυσικό χώρο. Τα ολιγομελή τμήματα έως 15 άτομα, θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά ενώ για τους μαθητές που μένουν σπίτι θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο. όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Στο νέο σχολικό «τοπίο», τα σχολεία θα είναι χωρίς κυλικεία, οι μαθητές θα κάθονται σε απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, θα αγορασθούν σαπούνια και αντισηπτικά για τις τουαλέτες , θα είναι προαιρετική η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών , φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα, ενώ οι μαθητές θα βγαίνουν εναλλάξ και στα διαλείμματα. Με δήλωση του γονέα και λόγω ειδικού λόγου , οι απουσίες δεν θα προσμετρώνται ενώ δεν θα γίνουν και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Σε ότι αφορά στο πρωτόκολλο αναμένεται να επανέλθουμε στην κατάσταση του Μαρτίου όσον αφορά στα σχολεία, πράγμα που σημαίνει ότι όπου εμφανίζεται αριθμός κρουσμάτων που κρίνεται σημαντικός θα κλείνουν τα συγκεκριμένα σχολεία της περιοχής και όχι το σύνολο των σχολείων στην Επικράτεια.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο δράσης του υπουργείου Παιδείας για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, έχει ως εξής:

Η λειτουργία των ΣΧΟΛΕΙΩΝ θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις:

o Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου.
o Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Πρώτης & Δευτέρας Λυκείου, και του Γυμνασίου.
o Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.
o Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

o Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
o Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.
o Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:

o Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

o Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

o Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.

o Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

o Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

o Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

o Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

o Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

o Προ της έναρξης, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.

o Θα υπάρχει Ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.

o Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).

o Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

o Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

o Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

o Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

o Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Λειτουργία φροντιστηρίων

o Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.

o Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.

o Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Για τα ειδικά σχολεία και τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού

o Για τα ειδικά σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.

o Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Έναρξη Πανελλαδικών Εξετάσεων

o Ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών ορίζεται η 15η Ιουνίου 2020 για τα Γενικά Λύκεια και η 16η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς.

o Αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.

Επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση

Για τα ΙΕΚ
o Η επανέναρξη της λειτουργίας τους ορίζεται για τις 18 Μαΐου.

o Ισχύει και εδώ ό περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση.

o Προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.

o Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου.

Ημερομηνία επανέναρξης της μαθητείας και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας ορίζεται η 18η Μαΐου.

Για το θεσμό της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

o Η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
o Θα επιστρέψουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με το όριο των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. απόσταση.
o Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας.
o Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Για την Ανώτατη Εκπαίδευση
o Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.
o Από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.
o Επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.
o Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.
o Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

o Δεν προβλέπεται για την ώρα η επαναλειτουργία τους.

Για τους χώρους λατρείας

Ευχαριστούμε θερμά την Εκκλησία της Ελλάδος, για την εξαιρετικά υπεύθυνη στάση που επέδειξε ως προς την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο του Πάσχα. Επίσης, ευχαριστούμε τους εκπροσώπους όλων των θρησκειών και δογμάτων, για την άριστη συνεργασία και τη στήριξή τους στην κοινή μας προσπάθεια.

o Από 4 Μαΐου, οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή.
o Από 17 Μαΐου, οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών.
o Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

o όσο δεν έχουν επαναλειτουργήσει οι εκπαιδευτικές μονάδες
o για μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που για ειδικούς λόγους δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στις εκπαιδευτικές δομές.

 

pp01
pp02
pp03
pp04
pp05
pp06
pp07
pp08
pp09
pp10
pp11
pp12
pp13
pp14
pp15
pp16
pp17
pp18
pp19
pp20
pp21
pp22

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *