Hσταθεροποίηση των κρουσμάτων, μετά και το άνοιγμα των καταστημάτων, θα δώσει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία, όπως δείχνουν οι ειδικοί, προσδιορίζεται για τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας θα λάβει την οριστική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, ώστε να έχουν περάσει αρκετές ημέρες από το άνοιγμα των καταστημάτων και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα από τον κορονοϊό να δώσει τη συγκαταθεσή της στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων ταυτόχρονα, αφού η λύση να λειτουργήσει μόνο η Γ΄ Λυκείου δεν ήταν εφικτή.
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι τώρα να ανοίξουν και τα σχολεία, καθώς οι μαθητές βρίσκονται σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων ενώ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι έχουν μπροστά τους τον δύσκολο αγώνα των πανελλαδικών εξετάσεων. Προϋπόθεση, όμως, για να ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευση των μαθητών είναι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Η θέση αυτή κατατέθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Tαραντίλη, ο οποίος τόνισε ότι «οι ειδικοί δεν έχουν στα χέρια τους ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία για να πάρουν μία τέτοια απόφαση. Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα δημοτικά σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄ αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων».
Να ανοίξουν τα σχολεία το πολύ σε δύο εβδομάδες
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι είναι σημαντικό και το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά. «Το να μένουν τα σχολεία κλειστά, είναι σοβαρό θέμα. Οι συνέπειες για το μέλλον της κοινωνίας και των παιδιών είναι σοβαρές. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια με την τηλεκπαίδευση, όμως δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη δια ζώσης. Θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να ανοίξουν». Οπως τόνισε και η κυρία Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων «εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν χειροτερεύουν θα πρέπει σε μία με δύο εβδομάδες να ανοίξουν τα σχολεία» και υπογράμμισε: «Δεν ξέρω αν αυτή την Παρασκευή θα βγάλουμε συμπεράσματα αλλά έχουν προτεραιότητα τα σχολεία». Για το άνοιγμα των σχολείων ρωτήθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους καθηγητές (ΟΛΜΕ) αλλά, όπως είπαν οι συνδικαλιστές, δεν έλαβαν απάντηση, αφού – όπως τους τονίστηκε – δεν υπάρχει ακόμη θετική εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους.
Οι καθηγητές επανέλαβαν τα αιτήματά τους για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, όπως μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, άνοιγμα κλειστών αιθουσών στις σχολικές μονάδες και μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, χωρίς όμως, όπως οι ίδιοι λένε, να πάρουν κάποια σαφή απάντηση από την υφυπουργό, η οποία μάλιστα ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει προθυμία από τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τεστ. Απαντώντας σε αυτό, οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι αυτό είναι ανυπόστατο, διότι έχουν καταθέσει τις σχετικές αιτήσεις δεκάδες καθηγητές αλλά δεν έχουν λάβει ενημέρωση σχετικά με τον χρόνο που θα μπορούσαν να κάνουν τα τεστ.
Ενημέρωση της Προέδρου Της Δημοκρατίας για τα σχολεία
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέχτηκε την Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία την ενημέρωσε για το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Βασικός σκοπός της υπουργού Παιδείας ήταν να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το νέο νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση και σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο περιέχει πολύ σοβαρές διατάξεις τόσο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, το χρονικό όριο σπουδών των φοιτητών και την προστασία των ιδρυμάτων από ειδικό σώμα φύλαξης, το οποίο θα εκπαιδευτεί για το σκοπό αυτό.
Τον Ιούνιο οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών
Τον Ιούνιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι μόνιμοι διορισμοί, σύμφωνα με ενημέρωση της ΔΟΕ που μεταφέρει η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (ΠΕΑΝ).Οι πίνακες της 1ΓΕ/2019 θα ανακοινωθούν αρχές Μαρτίου. Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για την κατανομή ειδικοτήτων. Η ώρα αναχώρησης του Νηπιαγωγείου στις 13.10 ισχύει μόνο για την περίοδο του κορονοϊού. Οι τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών θα συνεχίσουν μόνο όσες καλύπτουν ανάγκες covid-19». Πάντως όσον αφορά στους μόνιμους διορισμούς και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει δηλώσει ότι οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών «σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναμένονται μέσα στο 2021 και εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου».
πηγή ethnos.gr