Σαρωτικές αλλαγές σε φόρους και συντάξεις φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr
5 Min Read

Aλλαγές στo καθεστώς ΦΠΑ, αύξηση της φορολογίας στο 29%, από 26%, για όλες τις επιχειρήσεις, με αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, αλλά και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης προβλέπει το πρώτο πολυνομοσχέδιο μέτρων που κατατέθηκε πριν από λίγο προς ψήφιση στη βουλή.

-Advertisement-

Στην πρώτη δέσμη μέτρων περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση του φόρου πολυτελείας, αλλά και η επιβολή ορίου 70 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά στα μεγάλα νησιά.

Αναλυτικά, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:

– Τρεις συντελεστές ΦΠΑ στο 23%, 13% και 6%.

– Στον υψηλό συντελεστή 23% υπάγονται η εστίαση και όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα καθώς και τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

– Στον μεσαίο συντελεστή 13% υπάγονται όλα τα μη συσκευασμένα νωπά τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το νερό, τα ξενοδοχεία, γραφεία τελετών, παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας, παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

– Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% παραμένουν φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

– Όπως ορίζεται σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, στα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε 70 ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με δημόσιο φορέα.

– Το ποσό που ΦΠΑ που αναλογεί στις συναλλαγές που διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής  ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.

– Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή.

– Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα ρυθμιστεί η διαδικασία εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικά με την απόδοση και την επιστροφή ΦΠΑ.

– Ο φορολογικός συντελεστής για τα επιχειρηματικά κέρδη αυξάνεται στο 29% για κέρδη έως 50.000 ευρώ και στο 33% για κέρδη άνω των 50.000 ευρώ.

– Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου  κυβισμού, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης   καθώς και δεξαμενών κολύμβησης.

– Φόρος πολυτελείας επιβάλλεται κλιμακωτά και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, άνω των 5 μέτρων. Έως και 7 μέτρα ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%. Από 8 έως και 9 μέτρα 10%. Μεγαλύτερων των 10 μέτρων 13%.Από το φόρο εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται ως εξής:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 0,7% επί ολόκληρου του ποσού.

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1,4%.

γ) Από 30.001 έως και 50.000, 2%.

δ) Από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, 4% επί ολόκληρου του ποσού.

ε) Από 100.001 ευρώ έως και 500.000 ευρώ, 6%.

στ) Από 500.001 και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 8% επί ολόκληρου του ποσού.

ζ) Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων κλπ, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί ολόκληρου του ποσού.

Στο μέτωπο των συντάξεων το πολυνομοσχέδιο ορίζει:

– Ρυθμίσεις για τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 01.07.2015 έως το έτος 2022.

– Ενταξη όλων των Ταμείων και των τομέων επικουρικής Ασφάλισης στο ΕΤΕΑ.

– Αύξηση εισφορών υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6%.

– Επιβολή κράτησης 6% στις επικουρικές.

– Διατήρηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2021 στα επίπεδα 2015 σε ονομαστικούς όρους.

– Νομοθετική εξουσιοδότηση στον αρμόδιο Υπουργό για την κοινωνική ασφάλιση, να ρυθμίζει θέματα αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ, με υπουργικές αποφάσεις.

Περισσότερα: Συμφωνία
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.