Σαρακιώτης : «Με τη μείωση των αμοιβών των μεταδιδακτόρων θα ανακοπεί το “brain-drain”;»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
2 Min Read

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης με αφορμή την κυβερνητική απόφαση για μείωση των αμοιβών των μεταδιδακτορικών ερευνητών, που υλοποιούν ερευνητικά έργα σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ, ΠΔΕ).

-Advertisement-

Όπως τονίζει ο κ. Σαρακιώτης στην ερώτησή του, την οποία προσυπογράφουν ακόμη 37 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το χαμηλό ύψος των αμοιβών των υψηλής ειδίκευσης επιστημόνων έχει αποτελέσει ένα βασικό αίτιο της φυγής τους στο εξωτερικό και της δραματικής αύξησης του λεγόμενου “brain-drain”. Ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρεται χαρακτηριστικά σε πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία «ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έφυγαν στο εξωτερικό έφθασε στις 500.000, δηλαδή το 4,6% του συνολικού πληθυσμού με το 51,4% να αντιστοιχούν στην ηλικιακή κατηγορία 25-44, και στο 70%, σε απόφοιτους ανώτατης εκπαίδευσης», ενώ στη συνέχεια παραπέμπει και σε άλλη δημοσίευση, η οποία εκτιμά το κόστος του “brain drain” στα 15,3 δισ. ευρώ.

-Advertisement-
=Advertisement=

Σύμφωνα με τους ερωτώντες Βουλευτές είναι αδιανόητο την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να καταβάλλεται μια εθνική προσπάθεια επαναπατρισμού του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. να υπονομεύει με τις αποφάσεις της κάθε τέτοια προοπτική. Γι’ αυτό το λόγο, ζητήθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων να δώσει άμεσες και πειστικές απαντήσεις στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να θεραπεύσει τις συνέπειες της λήψης της ως άνω αναφερόμενης απόφασης περί μειώσεως των μηνιαίων απολαβών των υφισταμένων συμβάσεων των μεταδιδακτορικών ερευνητών;
  2. Ποιες πολιτικές προτίθεται να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το ερωτώμενο Υπουργείο και η Κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι συνέπειες της πανδημίας δε θα επιδράσουν αρνητικά στην εργασιακή ασφάλεια του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και ποιος θεωρεί ότι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αποζημίωσής του;
TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *