Τουλάχιστον 21 βρέφη έχασαν αναίτια τη ζωή τους καθώς μεταφέρθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικά στην Τουρκία, καθώς μια συμμορία 47 ατόμων προσπάθησε να βγάλει κέρδος από τη νοσηλεία των βρεφών σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Η συμμορία που αποτελούνταν από γιατρούς και νοσηλευτές της Τουρκίας κανόνιζε και μετέφερε υγιή νεογέννητα βρέφη σε παιδικές μονάδες εντατικής θεραπείας που υπήρχαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Στη συνέχεια η «συμμορία των βρεφών» κρατούσε τα μωρά για εβδομάδες στις ειδικές ΜΕΘ με αποτέλεσμα να πεθαίνουν είτε από την παρατεταμένη παραμονή στις ΜΕΘ, είτε από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Τουλάχιστον 11 ιδιωτικά νοσοκομεία σφραγίστηκαν το Σαββατοκύριακο, ενώ όπως έγινε γνωστό ο πρώην υπουργός υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κότζα, είναι ιδιοκτήτης ενός εκ των νοσοκομείων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
Η συμμορία δρούσε στην πόλη Τσορλού στην Κωνσταντινούπολη και στη Ραιδεστό στην Ανατολική Θράκη.
Σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, τα μωρά νοσηλεύονταν χωρίς λόγο στις μονάδες εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών νοσοκομείων. Στη συνέχεια κρατούσαν τα μωρά για πολλές εβδομάδες για να πληρώνονται από το κράτος.
Στο βαρύ κατηγορητήριο αναφέρεται πως: «Οι ύποπτοι παρέτειναν τη νοσηλεία των βρεφών προκειμένου να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (SGK), παρουσίαζαν με πλαστά έγγραφα την κατάσταση χειρότερη από ό,τι ήταν πραγματικά, σε συνεργασία με εργαζομένους στον τομέα Υγείας και ότι ζήτησαν και πήραν χρήματα από συγγενείς των βρεφών, υποσχόμενοι καλύτερη προσοχή προς τα βρέφη έναντι άλλων».
Ο εισαγγελέας σε τρεις περιπτώσεις πρότεινε καταδίκες πάνω από 500 χρόνια.
Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν φόβοι για τον θάνατο εκατοντάδων βρεφών από τη δράση της σπείρας.
Τραγικές φιγούρες οι μανάδες που έχασαν τα μωρά τους: «Εγώ ήμουν έτοιμη να δώσω τα πάντα. Ας μην μας έκλεβαν το χαμόγελο μας. Πήραν την ψυχή ενός μωρού που δεν έβλαπτε κανέναν. Έφυγε η ψυχή μου. Μου πήραν μια ζωή. Αυτό δεν μπορεί να επουλωθεί. Μετά έμαθα πως εσκεμμένα το είχαν συνδεδεμένο με το μηχάνημα, αρκεί να λειτουργεί η καρδιά του και να έρχονται τα χρήματα και να γεμίζει το ταμείο τους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα κλάματα εκείνων των μωρών».
newsit.gr