Ένα επιτελικό βέρτιγκο το οποίο, όπως φαίνεται, προκλήθηκε από ένα έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, βίωσαν το τελευταίο διάστημα μόνιμα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που είδαν να αφαιρείται από τη μισθοδοσία τους ποσό 30 ευρώ ως ετήσια έκτακτη εισφορά, που αφορούσε σε σύμβαση που συνάφθηκε μεταξύ της Ομοσπονδίας τους με ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο. Το in απευθύνθηκε στο υπουργείο θέτοντας ερωτήματα, γραπτή απάντηση δεν λάβαμε και οι απορίες παραμένουν.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από λίγο καιρό, ένας εκ των δύο συνδικαλιστικών φορέων που δραστηριοποιείται στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΠΟΜΕΝΣ) ανακοίνωσε στα μέλη της ότι μπορεί να τους παρέχει νομική κάλυψη σε σειρά υπηρεσιακών ζητημάτων μέσω μεγάλου δικηγορικού γραφείου της Αθήνας.
Η σύμβαση αυτή προέβλεπε την εισφορά του ποσού των 30 ευρώ σε ετήσια βάση από τα μέλη. Εάν κάποιο μέλος δεν επιθυμούσε την κάλυψη, όφειλε να στείλει ενημερωτικό μέιλ και να το δηλώσει. «Η συνδρομή είναι ετήσια και εντάσσεται στη μισθοδοσία του Ιανουαρίου ή του Φεβρουαρίου», ανέφερε το σχετικό μέιλ που έφτασε στα μέλη της Ομοσπονδίας, ελάχιστες μέρες πριν λήξει η προθεσμία για όποιον δεν ήθελε να συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα.
Το έγγραφο της ΓΔΟΣΥ για την παρακράτηση των 30 ευρώ
Εν συνεχεία και όπως αποδεικνύεται από τα σχετικά έγγραφα η ΠΟΜΕΝΣ έστειλε στην ΓΔΟΣΥ λίστες με τα φερόμενα ως μέλη της ανά την επικράτεια (γίνεται λόγος για περίπου 20.000 μέλη χωρίς να είναι πλήρως εξακριβωμένος ο αριθμός), η οποία συνοδευόταν από το σχετικό αίτημα παρακράτησης. Πιο συγκεκριμένα η ΠΟΜΕΝΣ ζητούσε:
«1. Μηνιαία συνδρομή ποσού 1,5 ευρώ ως ίσχυε στο σύνολο των μελών των πρωτοβάθμιων ενώσεων για τα οποία σας έχουν ήδη αποσταλεί ανάλογες καταστάσεις.
2. Έκτακτη εφάπαξ ετήσια συνδρομή ύψους 30 ευρώ στη μισθοδοσία μηνός Φεβρουαρίου 2024, για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα παροχής νομικών υπηρεσιών αποκλειστικά για τα μέλη που θα περιλαμβάνονται σε καταλόγους ανά επιτελείο και οι οποίοι θα σας αποσταλλούν στις αρχές του μηνός Ιανουαρίου 2024.
3. Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε για τη διενέργεια παρακράτησης σύμφωνα με τα ανωτέρω».
Στις αρχές του χρόνου η ΓΔΟΣΥ κάνει δεκτό το αίτημα της ΠΟΜΕΝΣ και ενημερώνει σχετικά τις οικονομικές υπηρεσίες των επιτελείων προκειμένου να προχωρήσουν στις κρατήσεις. Κάπου εκεί άρχισαν και οι αντιδράσεις, όταν στρατιωτικοί είδαν τους μισθούς τους μείον τριάντα ευρώ, χωρίς όπως φαίνεται, να έχουν συναινέσει όλοι σε κάτι τέτοιο. Οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ μελών των ενόπλων δυνάμεων και στελεχών της ΠΟΜΕΝΣ είναι αποκαλυπτικοί και καταγεγραμμένοι.
Χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Πώς πήραν λεφτά από τον λογαριασμό μου;», ρωτούσε κάποιος, «μήπως να κινηθούμε κι εμείς νομικά για τα λεφτά που πήραν χωρίς έγκριση από τον καθένα μας», αναρωτιόταν κάποιος άλλος, «είδα τα μέιλ μου ένα προς ένα, δεν μου εστάλη τίποτε», ανέφερε ένας τρίτος.
«Οι κύριοι συνδικαλιστές αποφάσισαν να κρατήσουν 30 ευρώ για νομική προστασία χωρίς καν να ρωτήσουν, με ποιο δικαίωμα κύριοι βάζετε χέρι στη μισθοδοσία κάθε συναδέλφου;» έγραφε έτερο στέλεχος, αν και το ερώτημα θα έπρεπε να απευθύνεται στην ΓΔΟΣΥ που ήταν υπεύθυνη για τη μισθοδοσία.
Την ίδια ώρα από στρατιωτικούς – μέλη της Ομοσπονδίας με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή μας δηλώθηκε άγνοια για το πλαίσιο της συμφωνίας και σε τι ακριβώς τους καλύπτει.
Επιστροφές
Το πόσο καλά πήγε όλο αυτό αποδείχθηκε πριν από δύο εβδομάδες όταν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι θα επιστρέψει -με την μισθοδοσία Απριλίου- το ποσό των 30 ευρώ σε όποιον «δεν είναι πλέον μέλος της Ομοσπονδίας».
Εδώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν προηγηθεί αποχωρήσεις από την ΠΟΜΕΝΣ το προηγούμενο διάστημα, χώρια τις καταγγελίες, ενώ άλλες πληροφορίες λένε πως οι καταστάσεις που είχε στείλει αρχικά η ΠΟΜΕΝΣ δεν ήταν εκατό τοις εκατό ακριβείς ως προς το ποιοι είναι μέλη και ποιοι δεν είναι.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα εδώ δεν είναι τι έκανε η ΠΟΜΕΝΣ αλλά οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία.
Τα ερωτήματα
Υπό αυτό το πρίσμα στείλαμε τα κάτωθι ερωτήματα στο υπουργείο:
1. Βάσει ποιας νομοθεσίας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λειτουργεί ως εισπράκτορας για λογαριασμό τρίτου και μάλιστα ιδιώτη;
2. Βάσει ποιας νομοθεσίας η ΓΔΟΣΥ παρακρατεί τα χρήματα των μελών μιας ομοσπονδίας οριζόντια χωρίς να τα ενημερώσει; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν μέλη της ΠΟΜΕΝΣ που δεν επιθυμούσαν τη σχετική νομική κάλυψη και τα οποία δεν είχαν συναινέσει στο να τους παρακρατηθούν χρήματα;
3. Είναι εν γνώση του υπουργού κ. Δένδια τα ανωτέρω; Συμφωνεί με αυτά;
Η παρακράτηση σε χαρτί μισθοδοσίας
Στο σχετικό e mail ζητούσαμε γραπτές απαντήσεις τις οποίες ουδέποτε λάβαμε. Αντιθέτως, επικοινώνησαν μαζί μας από το γραφείο Τύπου για να μας ενημερώσουν ότι οι εν λόγω κρατήσεις βασίζονται στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82.
Αναζητώντας τον εν λόγω νόμο και πηγαίνοντας στο άρθρο 12 διαβάζουμε ότι «οι συνδρομές των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων, το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 4, στις οποίες ανήκουν τα εν λόγω σωματεία, παρακρατούνται από τη μισθοδοσία αυτών, μέσω των οικείων οικονομικών μισθοδοτικών φορέων των Γενικών Επιτελείων, στους οποίους διαβιβάζονται, με μέριμνα του Διοικητικού Συμβουλίου της οικείας δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, ονομαστικές καταστάσεις των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων, που ανήκουν σε αυτές».
Επισημάναμε ότι το εν λόγω άρθρο αναφέρεται στις ετήσιες συνδρομές των μελών του κάθε συνδικαλιστικού φορέα και ότι από πουθενά δεν προκύπτει πως καλύπτει και τις περιπτώσεις που ο φορέας αυτός έχει υπογράψει σύμβαση με κάποιον τρίτο. Επιμείναμε πως αν αυτή είναι τελικά η απάντηση του υπουργείου, να μας σταλεί γραπτώς, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Ουδέποτε μάθαμε επίσης αν για όλα αυτά είναι ενήμερος ο υπουργός κ. Δένδιας.
Η απάντηση της ΠΟΜΕΝΣ
Απευθυνθήκαμε με ερωτήματα και στην ΠΟΜΕΝΣ από την οποία μας απάντησαν μεταξύ άλλων ότι:
-«οι κρατήσεις έγιναν με βάση τον νόμο 1264/82 σε συνδυασμό με το καταστατικό της Ομοσπονδίας το οποίο αναφέρει ότι «μπορεί να επιβληθεί έκτακτη υποχρεωτική ή εθελοντική προσφορά στα μέλη για την εξασφάλιση οικονομικών προϋποθέσεων για την επίτευξη των σκοπών της Ομοσπονδίας».
Εδώ υπάρχει ένα θέμα καθώς μέλη της Ομοσπονδίας δεν είναι φυσικά πρόσωπα (οι στρατιωτικοί εν προκειμένω), αλλά οι κατά τόπους πρωτοβάθμιες ενώσεις οι οποίες έχουν εγγραφεί ως μέλη στην ΠΟΜΕΝΣ. Ως προς αυτό λοιπόν χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις για το πώς ακριβώς χρεώθηκαν με τα 30 ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και όχι οι ενώσεις οι οποίες, σύμφωνα με το καταστατικό της Ομοσπονδίας (άρθρο 4) αποτελούν και τα μέλη της.
-«Ενόψει της για πρώτη φορά εφαρμογής της εν λόγω πρόβλεψης, δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη που δεν επιθυμούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα νομικής αρωγής, να ζητήσουν την εξαίρεσή τους» και «ο χρόνος που δόθηκε θεωρούμε ότι ήταν επαρκής, λαμβάνοντας υπόψη ότι όποιος δεν επιθυμούσε την σχετική παρακράτηση, μπορούσε με μια απλή διαδικασία (email) να ζητήσει την εξαίρεσή του. Η όλη διαδικασία λειτούργησε ομαλά, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις παραπόνων, η Ομοσπονδία μας τις διαχειρίστηκε άμεσα».
Εδώ, οι ημερομηνίες είναι αποκαλυπτικές ως προς τον χρόνο που δόθηκε στα μέλη, καθώς η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΜΕΝΣ με την οποία ανακοίνωνε το πρόγραμμα δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου και η δινόταν ως καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής η 28η του ίδιου μήνα. Το γεγονός επίσης ότι πριν λίγες μόλις μέρες το ΓΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους δείχνει ότι η Ομοσπονδία δεν διαχειρίστηκε τις εν λόγω υποθέσεις τόσο άμεσα.
«Όσον αφορά το έγγραφο του ΓΕΑ για την επιστροφή της παρακράτησης των 30 ευρώ, αυτό αναφέρεται σε ένα μικρό αριθμό συναδέλφων, που ήταν διαγραμμένοι από την Ομοσπονδία και τους έγινε εκ παραδρομής η εν λόγω κράτηση».
Οι δικές μας πληροφορίες λένε πως η παραδρομή δεν αφορά μόνο το ΓΕΑ αλλά και άλλους κλάδους για τους οποίους υπάρχουν σχετικές διαμαρτυρίες για την παρακράτηση των χρημάτων τους.
Ολόκληρη η επιστολή
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που απευθυνθήκατε στην Ομοσπονδία μας ώστε να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα και να σταματήσουν οι κακόβουλες ανακρίβειες που έχουν κατακλύσει κάποια sites στρατιωτικού ενδιαφέροντος, αγγίζοντας πλέον τα όρια της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, κανένα από αυτά τα sites δεν απευθύνθηκε στην ΠΟΜΕΝΣ πριν δημοσιοποιήσει τις πλείστες ανακρίβειες σε σχέση με μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων.
»Η δεοντολογική συμπεριφορά σας να ζητήσετε την γνώμη της Ομοσπονδίας μας, για αυτήν την πρωτοβουλία που γράφει ιστορία στις ΕΔ προς όφελος χιλιάδων συναδέλφων μας, επιβεβαιώνει ότι τιμάτε τη δημοσιογραφική δεοντολογία και θα φιλοξενήσετε στο άρθρο σας τις απαντήσεις μας.
Επί των ερωτημάτων
»Επί των ερωτημάτων σας, επισημαίνουμε αρχικά ότι σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 30Γ του Ν.1264/1982 η παρακράτηση των συνδρομών των μελών της ΠΟΜΕΝΣ και των πρωτοβάθμιων Ενώσεών της γίνεται από την μισθοδοσία, ενώ το ύψος τους καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Εξάλλου, σύμφωνα με το εγκεκριμένο καταστατικό της Ομοσπονδίας μας, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μπορεί να επιβληθεί έκτακτη υποχρεωτική ή εθελοντική προσφορά στα μέλη για την εξασφάλιση οικονομικών προϋποθέσεων για την επίτευξη των σκοπών της Ομοσπονδίας. Μεταξύ των εν λόγω σκοπών της Ομοσπονδίας περιλαμβάνεται και η νομική αρωγή των συναδέλφων στρατιωτικών. Αντίστοιχες προβλέψεις περιέχονται και στα καταστατικά των πρωτοβάθμιων Ενώσεων ενώ, παράλληλα, τα μέλη που εγγράφονται στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις της ΠΟΜΕΝΣ αποδέχονται το καταστατικό της Ένωσης και της Ομοσπονδίας.
Στην παρούσα περίπτωση, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΜΕΝΣ και προς υλοποίηση της καταστατικής πρόβλεψης, περιεχόμενης τόσο στο Καταστατικό της Ομοσπονδίας όσο και στα Καταστατικά των πρωτοβάθμιων Ενώσεων, περί παροχής νομικής αρωγής προς τους στρατιωτικούς και βοήθειας προς τα φυσικά πρόσωπα – μέλη των Ενώσεων της ΠΟΜΕΝΣ, αποφασίσθηκε η πρόβλεψη εφάπαξ ετήσιας συνδρομής ποσού 30€ ανά φυσικό πρόσωπο, για την χρηματοδότηση της υλοποίησης του εν λόγω καταστατικού σκοπού. Ενόψει της για πρώτη φορά εφαρμογής της εν λόγω πρόβλεψης, δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη που δεν επιθυμούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα νομικής αρωγής, να ζητήσουν την εξαίρεσή τους. Η σχετική επικοινωνία υλοποιήθηκε, με μέριμνα των πρωτοβαθμίων Ενώσεων, στα στοιχεία επικοινωνίας που έχουν δηλώσει τα μέλη στις κατά τόπους Ενώσεις τους.
Επαρκής χρόνος
»Ο χρόνος που δόθηκε θεωρούμε ότι ήταν επαρκής, λαμβάνοντας υπόψη ότι όποιος δεν επιθυμούσε την σχετική παρακράτηση, μπορούσε με μια απλή διαδικασία (email) να ζητήσει την εξαίρεσή του. Η όλη διαδικασία λειτούργησε ομαλά, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις παραπόνων, η Ομοσπονδία μας τις διαχειρίστηκε άμεσα.
Η Ομοσπονδία μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα σε συχνή και αγαστή επικοινωνία με τα Γενικά Επιτελεία για οποιοδήποτε θέμα προκύπτει, αφού και στις οικονομικές διευθύνσεις αυτών, υπηρετούν συνάδελφοι μας που έχουν επιφορτιστεί επιπλέον όγκο εργασίας λόγω της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών (μηνιαίες κρατήσεις, διαγραφές – εγγραφές μελών, έκτακτες συνδρομές κ.α.).
Με τόσες θεσμικές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν η Ομοσπονδία μας, οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της και τα μέλη αυτών, να κοινωνήσουν αυτήν την ιστορική πρωτοβουλία ώστε κάθε συνάδελφος μας να έχει με μόλις 2,5 ευρώ το μήνα, νομική θωράκιση, αποκλείεται να υπάρχει ένας συνάδελφός μας που να μην γνώριζε για ποιον λόγο του παρακρατήθηκε το ποσό των 30 ευρώ.
Όσον αφορά το έγγραφο του ΓΕΑ για την επιστροφή της παρακράτησης των 30 ευρώ, αυτό αναφέρεται σε ένα μικρό αριθμό συναδέλφων, που ήταν διαγραμμένοι από την Ομοσπονδία και τους έγινε εκ παραδρομής η εν λόγω κράτηση. Επίσης στους φακέλους μισθοδοσίας, αναγραφόταν η αιτιολογία της παρακράτησης των 30 ευρώ, όπως φαίνεται και σε φάκελο μισθοδοσίας που σας αποστέλλουμε συνημμένα.
Κλείνοντας αγαπητέ κ. Τερζή είμαστε πεπεισμένοι ότι μετά από αυτήν την ξεκάθαρη και διαυγέστατη ενημέρωση σας, να σας βρίσκουμε τουλάχιστον σύμφωνο ότι όλοι οι εκπρόσωποι εργαζομένων φρόνιμο είναι να επιδιώκουν και να βρίσκουν την καλύτερη δυνατή τιμή για να θωρακίζουν τους συναδέλφους τους, σε μια σειρά από υπηρεσιακά ζητήματα που τους απασχολούν καθημερινά. Να μην ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια, οι συνάδελφοί μας πλήρωναν πολύ μεγαλύτερα ποσά για υπηρεσίες μικρότερου εύρους, σε ασφαλιστικές εταιρίες, εργατολόγους κλπ. σε ατομικό επίπεδο και όχι μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων.
Σας ευχαριστούμε και πάλι για την ευκαιρία που μας δώσατε να ενημερώσουμε μέσω υμών την πρωτοβουλία μας που συμβαίνει για πρώτη φορά στις Ένοπλες Δυνάμεις».
in.gr