Τα συμπεράσματα έρευνας του παραρτήματος Γαλλίας της οργάνωσης σχετικά με τις συνθήκες γύρω από τον θάνατο του Γκαετάν Μούτου εγείρουν ερωτήματα ως προς τη βοήθεια που παρέχει στο προσωπικό της η Διεθνής Αμνηστία. Μια ξεχωριστή έρευνα από τις γαλλικές αρχές συνδέει τον θάνατο του Μούτου με την εργασία του, σύμφωνα με την Guardian.
Τελευταίο σημείωμα πριν την αυτοκτονία – Ευθύνες στη Διεθνή Αμνηστία
Ο 65χρονος Μούτου, ερευνητής της οργάνωσης για τη δυτική Αφρική και αναγνωρισμένος υπάλληλός της για περισσότερα από 30 χρόνια, αυτοκτόνησε στο γραφείο του στο Παρίσι στις 26 Μαΐου. Άφησε ένα σημείωμα στο οποίο εκφράζει παράπονα για εργασιακή πίεση και έλλειψη υποστήριξης από την διοίκηση.
Πέντε εβδομάδες μετά τον θάνατό του, σε ένα διαφορετικό περιστατικό, η 28χρονη Ροζ ΜακΓκρέγκορ, μια έμμισθη μαθητευόμενη στην οργάνωση, από το Λέδερχεντ στο Σάρεϊ, βρέθηκε νεκρή. Η οικογένειά της εξέφρασε ανησυχία επειδή η Διεθνής Αμνηστία δεν την στήριξε αρκετά όταν εμφάνισε «αγχώδη διαταραχή» στη διάρκεια των πέντε μηνών που εργαζόταν στο γραφείο της οργάνωσης στη Γενεύη.
Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία έχει ξεκινήσει ανεξάρτητες έρευνες για τις αυτοκτονίες του Μούτου και της ΜακΓκρέγκορ, δήλωσε ότι έχει συνεργαστεί πλήρως με τις γαλλικές αρχές και αποδέχεται την απόφασή τους.
Εμπιστευτικά έγγραφα από την έρευνα της οργάνωσης στη Γαλλία, τα οποία είδε ο δημοσιογράφος της Guardian, συμπεραίνουν ότι η Διεθνής Αμνηστία, δηλαδή οι εργοδότες του Μούτου, δεν «ήταν αρκετά υποστηρικτικοί».
Ένας συνάδελφός του, τον οποίο επικαλείται η έκθεση, υποστήριξε ότι «αναζητούσε έναν τρόπο να βρει κάποια βοήθεια στο Παρίσι. Ένιωθε ότι τον είχαν αφήσει αβοήθητο και περιθωριοποιημένο. Είχε πει πολλές φορές ότι υπέφερε από αυτό. Του ήταν πολύ δύσκολο να είναι ολομόναχος. Δεν παραπονιόταν ποτέ για τη δουλειά, ΠΟΤΕ, αλλά πάντα για την έλλειψη υποστήριξης».
Ο συνάδελφος τόνισε ότι τελευταία φορά που μίλησε με τον Μούτου ήταν ένα μήνα πριν αυτοκτονήσει. Τότε ο Μούτου του είχε πει ότι «ξεπέρασε τα όριά του και δεν άντεχε άλλο».
Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστείας Γαλλίας διαπίστωσε «αλλαγές στον τρόπο εργασίας του, φόρτο εργασίας και αλλαγές στον εργασιακό του χώρο», περιλαμβανομένου του επιπέδου δυσκολίας της εργασίας, που «τον ανησυχούσαν όλο και περισσότερο».
Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση απαντάει: «Το κίνημα της Διεθνούς Αμνηστείας θλίβεται βαθιά από τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου μας Γκαετάν Μούτου, ερευνητή για την δυτική Αφρική, ο οποίος εργαζόταν για περισσότερα από 30 χρόνια στην οργάνωση. Ο θάνατός του ήταν ισχυρό σοκ για εμάς και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους στενούς συνεργάτες του».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ (The Guardian)