Ενα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα μαστροπών της Αθήνας εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής, συλλαμβάνοντας συνολικά 15 άτομα που εμπλέκονται σε εμπορία αλλοδαπών γυναικών, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική τους εκμετάλλευση σε οίκους ανοχής.
Το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το 2015 και χρειάστηκαν πολύμηνες έρευνες από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, προκειμένου να ταιριάξουν τα κομμάτια του παζλ και να φτάσουμε στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στα νεαρά κορίτσια από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που εκμεταλλεύονταν οι μαστροποί ήταν και δύο ανήλικες 16 ετών, οι οποίες εντοπίστηκαν σε οίκο ανοχής στο κέντρο της Αθήνας.
Από τους 15 συλληφθέντες οι 12 είναι αλλοδαποί και οι τρεις Έλληνες. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και σε ένα από τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος, αλβανικής καταγωγής.
«Μπίζνες» με 10 οίκους ανοχής
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση εκμεταλλευόταν γυναίκες σε 10 οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, ενώ είχαν αγοράσει τους τρεις απ’ αυτούς. Κατά την αστυνομική επιχείρηση του Σαββάτου, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 8 απ’ αυτούς -που εκείνη την ώρα λειτουργούσαν- και συνελήφθησαν 8 γυναίκες, ως προσωπικό των οίκων ανοχής. Παράλληλα, προσήχθησαν 10 ακόμα γυναίκες και κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης για 3 εξ’ αυτών. Επίσης, «απελευθερώθηκαν» 6 γυναίκες από τη Μολδαβία ενώ από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. τους παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.
Κάθε κοπέλα εξαναγκάζονταν ακόμη και σε 30-40 ερωτικές συνευρέσεις κάθε ημέρα, ενώ τα κέρδη του κυκλώματος μπορεί να έφταναν και τα 1.000 ευρώ ημερησίως από την κάθε κοπέλα! Οι ίδιες λάμβαναν αμοιβή που έφτανε τις 3.000 ευρώ τον μήνα, ωστόσο, πολλά απ’ αυτά τα χρήματα τους τα παρακρατούσε το κύκλωμα με το πρόσχημα της δήθεν «οφειλής». Από την έρευνα προκύπτει ότι αρκετοί Έλληνες που βρίσκονταν σε άθλια οικονομική κατάσταση προέβαιναν σε εικονικούς γάμους ή σύμφωνα συμβίωσης έναντι του ποσού των 3.000 ευρώ, για να αποκτήσουν οι κοπέλες νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα μας.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εντόπιζαν αλλοδαπές γυναίκες, από την ανατολική Ευρώπη (σ.σ. βασική χώρα «στρατολόγησης» η Μολδαβία) που βρίσκονταν σε ευάλωτη οικονομική και κοινωνική θέση και στη συνέχεια αφού τις μετέφεραν στην Ελλάδα και τις εγκαθιστούσαν σε διάφορες οικίες της περιοχής των Αθηνών, τις εξανάγκαζαν, με τη χρήση διαφόρων μέσων, να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού με «πελάτες» στους οίκους ανοχής που κατείχαν.
Ειδικότερα, προσέγγιζαν πιθανά θύματα που βρίσκονταν σε αδύναμη θέση και με ψευδείς υποσχέσεις, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους προκειμένου να μεταβούν στην Ελλάδα (χώρα «εκμετάλλευσης»), με την πρόφαση της νόμιμης εργασίας. Με την άφιξη τους στη χώρα μας ανακοίνωναν στα θύματα ότι θα εργάζονται για λογαριασμό τους σε οίκους ανοχής. Επίσης, οι δράστες προσπαθούσαν να διατηρούν τον έλεγχο επί των θυμάτων με απειλές, με περιορισμό της ελευθερίας των κινήσεων τους καθώς και με αφαίρεση των μέσων επικοινωνίας και των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.
Τέλος, δημιουργούσαν «δεσμούς χρέους» με τα θύματα, καθώς προφασίζονταν την ύπαρξη υποτιθέμενου υπέρογκου χρέους, που είχε δημιουργηθεί από την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής των αλλοδαπών γυναικών από τη χώρα προέλευσής τους στη χώρα μας, συνέπεια του οποίου ήταν να λαμβάνουν πενιχρές απολαβές. Με τον τρόπο αυτό περιοριζόταν η ελευθερία των κινήσεων των θυμάτων και ελαχιστοποιούνταν ο κίνδυνος διαφυγής τους.
Τα κερδισμένα δελτία
Η εγκληματική οργάνωση είχε διαρκή δράση ενώ τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους, με τα αρχηγικά μέλη (ο Αλβανός και η Μολδαβή σύντροφος του) να διευθύνουν το κύκλωμα με ιδιαίτερη πειθαρχία. Παράλληλα, διαχειρίζονταν τα παράνομα κέρδη και τα νομιμοποιούσαν αρχικά με την «εξαργύρωση» κερδισμένων δελτίων από τυχερά παιχνίδια και στη συνέχεια με την απόκτηση ακινήτων, καταστημάτων (π.χ. εστιατόριο στη Μήλο) ή οχημάτων. Ειδικότερα, είτε μέσω εταιρείας που είχαν συστήσει, είτε ατομικά, επιχειρούσαν διαρκώς τη νομιμοποίηση των εσόδων της οργάνωσης.
Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στα θύματα τους και να ελέγχουν τη δράση των υπόλοιπων μελών, είχαν δημιουργήσει 2 υποομάδες, που δρούσαν ξεχωριστά, αλλά σε πλήρη συμμόρφωση με τις εντολές που δέχονταν.
Τα… ραντεβού
Οι στρατολόγοι εντόπιζαν και προσέγγιζαν με διάφορους τρόπους τις αλλοδαπές γυναίκες και εκμεταλλευόμενοι την αδύναμη οικονομική και κοινωνική τους θέση τις έπειθαν με τη χρήση απατηλών μέσων για την παροχή νόμιμης εργασίας στην Ελλάδα με ικανοποιητικές απολαβές ή με μισθό πολλαπλάσιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο στη χώρα τους. Με αυτό τον τρόπο αποσπούσαν τη συναίνεση τους για τη μεταφορά τους και για την υποτιθέμενη νόμιμή τους εργασία στην Ελλάδα.
Οι οδηγοί μετέφεραν τις αλλοδαπές γυναίκες από τις οικίες τους στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονταν οι οίκοι ανοχής και συνέλλεγαν τα έσοδα της οργάνωσης. Οι φύλακες επιτηρούσαν τα θύματα εμπορίας ανθρώπων τόσο στους οίκους ανοχής όσο και στις οικίες που τις εγκαθιστούσαν. Πολλές φορές, φρόντιζαν να μην ξεφύγουν από τη σφαίρα επιρροής τους, χρησιμοποιώντας και κάμερες που έλεγχαν από τα κινητά τους τηλέφωνα.
Ενδεικτικό του τρόπου εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων γυναικών αποτελεί το γεγονός, ότι πολλές φορές εξαναγκάζονταν να εκδίδονται για περίπου δεκατέσσερις 14 ώρες και να συνευρίσκονται ερωτικά με δεκάδες πελάτες ημερησίως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγείας σε αυτές. Σημειώνεται, ότι για το χρονικό διάστημα από τις 7 Σεπτεμβρίου έως και τις 20 Σεπτεμβρίου, από τη λειτουργία των οίκων ανοχής και τη σεξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων, τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν, παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους τριάντα οκτώ χιλιάδων τετρακοσίων (38.400) ευρώ.
huffpost