Νέα εποχή ξεκινά στον Παναθηναϊκό καθώς ο Ντιέγκο Αλόνσο στην πραγματικότητα μετά την ισοπαλία με τον Ολυμπιακό παρέμενε μέχρι να… φύγει. Η διοίκηση του «τριφυλλιού» δεν ήταν ικανοποιημένη από όσα έβγαζε στο χορτάρι η ομάδα του Ουρουγουανού τεχνικού και αναζητούσε τον αντικαταστάτη του εδώ και αρκετό καιρό. Αρκετά ονόματα έπεσαν στο τραπέζι όπως αυτό του Γκουστάβο Πογιέτ και του Μαρίνου Ουζουνίδη, ωστόσο ο Γιάννης Αλαφούζος έψαχνε κάτι περισσότερο από μια πρόσκαιρη λύση.
Έτσι, κατόπιν δικών του επαφών ο ιδιοκτήτης του Παναθηναίκού έφτασε σε συμφωνία με τον 54χρονο προπονητή Ρούι Βιτόρια για να ηγηθεί ενός νέου πρότζεκτ προσπαθώντας να χτίσει πάνω στις στάχτες του προηγούμενου. Το θετικό για τον Παναθηναϊκό στη συγκεκριμένη φάση είναι πως τίποτα δεν έχει χαθεί από τους μεγάλους στόχους του -λόγω των στραβοπατημάτων και των συνδιεκδικητών του- και ο Πορτογάλος αναλαμβάνει ένα ρόστερ με μπόλικη ποιότητα, αλλά και με αρκετά προβλήματα που αναζητούν λύση άμεσα.
Ο Βιτόρια αναμένεται τις επόμενες ώρες στην Αθήνα για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο, αποτελώντας επιλογή του τεχνικού διευθυντή, Γιάννη Παπαδημητρίου. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο 54χρονος κόουτς αναμένεται να κάνει την πρώτη του προπόνηση το απόγευμα της Πέμπτης και να κάνει ντεμπούτο στο ματς της Κυριακής στο Πανθεσσαλικό με αντίπαλο τον Βόλο.
Δίχως αμφιβολία είναι ένας προπονητής που βλέπει ως «πρότζεκτ» κάθε ομάδα που αναλαμβάνει και έχει φιλοδοξίες να την μεγαλώσει είτε με μεγάλες πορείες στην Ευρώπη, είτε με την ανάδειξη παικτών καθώς στο παλμαρέ του έχει αρκετά «γαλόνια» και στις δύο αυτές κατηγορίες.
Η ιστορία του Ρούι Βιτόρια
Ο Βιτόρια γεννήθηκε το 1970 έξω από τη Λισαβόνα στην περιοχή Βίλα Φράνκα ντε Σίρα και είχε μιια μέτρια καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Επαιξε ως μέσος για πέντε συλλόγους, δεν αγωνίστηκε ποτέ σε υψηλότερη κατηγορία από την τρίτη (τέσσερις σεζόν), περνώντας επίσης έντεκα χρόνια στην τέταρτη κατηγορία. Εκπροσώπησε κυρίως την Βιλαφράκενς, στην περιοχή της Λισαβόνας. Εν τέλει αποσύρθηκε από τα γήπεδα το 2003 σε ηλικία 32 ετών.
Ως προπονητής ξεκίνησε στην ομάδα με την οποία πέρασε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του, την Βιλαφράκενς και το 2004 μετακόμισε στην Μπενφίκα, περνώντας δύο σεζόν με την ομάδα Νέων της. Το 2006, ο Βιτόρια υπέγραψε για τη Φάτιμα, βοηθώντας τον σύλλογο να ανέβει στην δεύτερη κατηγορία στην πρώτη του σεζόν, αλλά την επόμενη σεζόν υποβιβάστηκε ξανά. Το 2008-09, και πάλι ως πρωταθλητής, οδήγησε και πάλι την ομάδα στη δεύτερη κατηγορία.
Στις 2 Ιουνίου 2010, ο Βιτόρια αντικατέστησε τον Ουλίσες Μοράις στο τιμόνι της Πάσος ντε Φερέιρα. Στην πρώτη του σεζόν στην κορυφαία κατηγορία, οδήγησε την ομάδα στην έβδομη θέση του πρωταθλήματος, κατακτώντας επίσης την δεύτερη θέση στο Κύπελλο, το οποίο κατέκτησε η Μπενφίκα. Στα τέλη Αυγούστου του 2011, αντικατέστησε τον απολυμένο Μανουέλ Ματσάδο (μετέπειτα προπονητής του Άρη) και ανέλαβε την Βιτόρια ντε Γκιμαράες. Στη δεύτερη χρονιά του, οδήγησε τον σύλλογο στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πορτογαλίας απέναντι στην Μπενφίκα (2-1), που αποτέλεσε το παρθενικό τρόπαιο της ομάδας.
H ημέρα που του άλλαξε την ζωή
«Στα 32 μου αποφάσισα να τελειώσω την καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής για να γίνω προπονητής. Οι γονείς μου πέθαναν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο μετά την απόφασή μου. Εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν μόνο το επάγγελμά μου που άλλαξε – άλλαξε και η ζωή μου.
Το να τα χάσω ήταν η πιο αρνητική στιγμή στην ιστορία μου. Πρέπει να υπάρχουν λίγα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή. Έχασα τον πατέρα και τη μητέρα μου την ίδια μέρα. Ήταν η μεγαλύτερη θλίψη που έχω βιώσει – αλλά με βοήθησε να αναπτύξω μια εξαιρετικά ισχυρή συναισθηματική δομή. Όταν έχω πρόβλημα με έναν παίκτη, όταν παθαίνω μια μεγάλη ήττα, όλα μπαίνουν σε προοπτική. Ό,τι κι αν συμβεί, έχω περάσει χειρότερες στιγμές.
Είναι παράδοξο, αλλά είναι η αλήθεια: ο θάνατος των γονιών μου ήταν η ενδυνάμωσή μου. Δεν θα έλεγα ότι είμαι νέος άνθρωπος από τότε. Δεν έχω αλλάξει προσωπικότητα. Αλλά είμαι προετοιμασμένος για ό,τι μου έρθει. Δεν είμαι ήρωας. Έχω πλήρη επίγνωση του τι είναι ζωή. Απλώς νιώθω ότι η τραγική μου απώλεια μου έδωσε μεγάλη ψυχική δύναμη».
Η πορεία του στην Μπενφίκα με το τρεμπλ, τα ταλέντα και τον διασυρμό
Στις 15 Ιουνίου 2015, η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας Μπενφίκα ανακοίνωσε ότι ο Βιτόρια υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον σύλλογο. Ξεκίνησε τη σεζόν με ήττα στο Σούπερ Καπ από την Σπόρτινγκ στη Λισαβόνα. Παρά το προβληματικό ξεκίνημα, η Μπενφίκα εξασφάλισε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της Primeira Liga και 35ο συνολικά με τη νίκη της με 4-1 επί της Νασιονάλ στο Estádio da Luz την τελευταία αγωνιστική, δημιουργώντας ρεκόρ πορτογαλικού πρωταθλήματος με 88 βαθμούς σε 34 αγώνες. Επίσης, με τη νίκη 1-0 στο πρωτάθλημα στην έδρα της Μποαβίστα, ο Βιτόρια κατέγραψε ρεκόρ με 11 διαδοχικές νίκες εκτός έδρας σε όλες τις διοργανώσεις. Επιπλέον, οδήγησε την ομάδα στα προημιτελικά του Champions League. Αργότερα την ίδια σεζόν, έλαβε το βραβείο του καλύτερου προπονητή στην Πορτογαλία.
Την επόμενη σεζόν κατέκτησε το πρώτο του πορτογαλικό Σούπερ Καπ, με νίκη 3-0 επί της Μπράγκα. Έτσι, κατάφερε να κατακτήσει και τα τέσσερα μεγάλα τρόπαια στην Πορτογαλία (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Σούπερ Καπ, Λιγκ Καπ). Στις 7 Απριλίου 2017, ανανέωσε το συμβόλαιό του για άλλες δύο σεζόν πριν κλείσει τη χρονιά με νίκες στην Primeira Liga, το Λιγκ Καπ και το Σούπερ Κα, κατακτώντας έτσι το δεύτερο τρεμπλ της Μπενφίκα στην ιστορία της μετά από το 1980-81.
Η χρονιά 2017-18 ξεκίνησε θετικά με την κατάκτηση του εγχώριου Σούπερ Καπ, αλλά η Μπενφίκα βγήκε δεύτερη στο πρωτάθλημα και έκανε την χειρότερη σεζόν της στο Champions League. Μια ήττα – ρεκόρ στη διοργάνωση με 5-0 από τη Βασιλεία, τον «στοίχεωσε». Στις 4 Ιανουαρίου 2019, μετά από μια σειρά κακών αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018-19 και την πρώτη ήττα της Μπενφίκα από την Πορτιμονένσε στην ιστορία, το συμβόλαιο του Βιτόρια λύθηκε από τον σύλλογο.
Ως προπονητής της Μπενφίκα αντιμετωπίσε τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League τη σεζόν 2018-19 (1-1 και 1-4) ενώ αργότερα την ίδια χρονιά αντιμετώπισε την ΑΕΚ στους ομίλους (1-0 και 2-3).
Το μοντέλο της πορτογαλικής ομάδας ήταν να αναπτύσσει και να πουλάει νεαρούς παίκτες με μεγάλες δυνατότητες για μεγάλα κέρδη. «Αφού αυτό είναι το πρότζεκτ, αυτοί οι παίκτες πρέπει να παίζουν», είχε δηλώσει ο Βιτόρια. Ο νέος προπονητής του Παναθηναίκού έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη παικτών που είχαν επιτυχία στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Ρούμπεν Ντίας, Έντερσον, Ρενάτο Σάντσες, Ζοάο Φέλιξ και αρκετών ακόμα.
«Οι παίκτες είναι ένας παγκόσμιος χάρτης», λέει ο Βιτόρια. «Αν ο παίκτης είναι πολύ δυνατός μόνο στο σωματικό και τακτικό κομμάτι δεν αρκεί. Δουλεύουμε για να είναι οι παίκτες δυνατοί σε όλες τις καταστάσεις: προσωπική, επαγγελματική, νοοτροπία και κοινωνική. Πρέπει να αγγίξεις το μυαλό των νεαρών παικτών για να δουλέψεις στη νοοτροπία της εκπαίδευσης, της προσαρμογής- τα απλά πράγματα. Όταν ο Ρούμπεν Ντίας έφτασε στη Μάντσεστερ Σίτι μπορούσε ήδη να μιλήσει αγγλικά. Η νοοτροπία και η προσωπικότητα μπορεί να είναι το κλειδί για την ανάπτυξη άλλων τομέων».
Οι Έλληνες που… αγάπησε ο Βιτόρια
Ένας από τους παίκτες που λάτρευε ο Ρούι Βιτόρια ήταν ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Κώστας Μήτρογλου που υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου τεχνικού αγωνίστηκε σε 88 αγώνες, έβαλε 52 γκολ και έφτασε πολύ ψηλά στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Κατά κύριο λόγο, τον χρησιμοποιούσε ως δίδυμο με τον Γιόνας στην κορυφή της επίθεσης. Από τα 88 ματς με προπονητή τον Βιτόρια, ο Μήτρογλου ήταν βασικός στα 73! Και στα 58 εξ αυτών αγωνίστηκε και στα 90λεπτά.
Ο επόμενος ήταν ο Ανδρέας Σάμαρης. Ο 35χρονος διεθνής μέσος και πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, πήγε στους «Αετούς της Λισσαβόνας» επίσης το καλοκαίρι του 2015. Μαζί με τον Βιτόρια. Ο Σάμαρης με τον Πορτογάλο στον πάγκο κατέγραψε 101 συμμετοχές, 3 γκολ και 4 ασίστ. Ήταν βασικός στα 61 από τα 101 παιχνίδια.
Ο τρίτος της παρέας δεν είναι άλλος από τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Ο 30χρονος γκολκίπερ παραχωρήθηκε από τον Παναθηναϊκό στη Μπενφίκα το καλοκαίρι του 2018, αν και η πώλησή του είχε κλείσει αρκετούς μήνες νωρίτερα. Στον πάγκο ήταν ο Βιτόρια. Ο Πορτογάλος τεχνικός στην πρώτη κιόλας σεζόν του Βλαχοδήμου, του έδειξε εμπιστοσύνη. Έπειτα από το διάστημα προσαρμογής, του έδωσε φανέλα βασικού και στη Μπενφίκα ο νυν βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας είχε 25 παιχνίδια με προπονητή τον Βιτόρια.
Η Σαουδική Αραβία και η κόντρα στην Ρωσία
Μέσα σε μια εβδομάδα από την αποχώρησή του από την Μπενφίκα, ο Βιτόρια προσελήφθη με 18μηνο συμβόλαιο στην ομάδα της Σαουδικής Αραβίας Αλ Νασρ, η οποία ηταν δεύτερη τότε στο πρωτάθλημα . Ο σύλλογος από το Ριάντ ολοκλήρωσε τη σεζόν ως πρωταθλητής, ενώ ο Πορτογάλος προπονητής οδήγησε την ομάδα στα ημιτελικά του AFC Champions League 2020, όπου έχασε στα πέναλτι από την Περσέπολις. Στις 27 Δεκεμβρίου 2020, ο Βιτόρια αποχώρησε από τον σύλλογο με κοινή συναίνεση αφήνοντας την ομάδα στην 15η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 8 βαθμούς σε 10 αγώνες.
Μερικούς μήνες αργότερα, τον Μάιο του Μαΐου 2021, ο Βιτόρια υπέγραψε διετές συμβόλαιο στην ομάδα της ρωσικής Premier League, Σπάρτακ Μόσχας. Τότε μάλιστα δημιουργήθηκε μεγάλος ντόρος στον σύλλογο καθώς η Ζαρέμα Σαλίχοβα, σύζυγος του τότε συνιδιοκτήτη Λεονίντ Φεντούν, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο επειδή διαφωνούσε με την πρόσληψή του.
Ο απολογισμός του Βιτόρια στον σύλλογο είχε σκαμπανεβάσματα. Είχε κάνει φοβερή πορεία στον όμιλο του Europa League καθώς τερμάτισε μπροστά από τη Λέστερ και τη Νάπολι, για το οποίο κέρδισε δημοτικότητα μεταξύ των οπαδών. Μάλιστα, η Σπαρτάκ κέρδισε τη Νάπολι τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας περίπου την εποχή που η Νάπολι ήταν πρώτη στη Serie A. Ωστόσο, η ομάδα της Μόσχας ήταν 9η στο πρωτάθλημα, βιώνοντας τον απόλυτο διασυρμό με την ήττα με 7-1 από την Ζενίς Αγίας Πετρούπολης. Το συμβόλαιο της Βιτόρια με τη Σπαρτάκ λύθηκε κοινή συναινέσει στις 15 Δεκεμβρίου 2021.
Το πρότζεκτ της Αιγύπτου που δεν τελεσφόρησε
Στις 12 Ιουλίου 2022, ο Βιτόρια έγινε προπονητής της εθνικής ομάδας της Αιγύπτου, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο, αλλά στις 4 Φεβρουαρίου 2024, απολύθηκε από τη θέση του μετά τον αποκλεισμό από τη φάση των 16 του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2023, χωρίς να σημειώσει κάποια νίκη κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Όταν είχε αναλάβει είχε μιλήσει για ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, όπως άλλωστε έβλεπε τις περισσότερες ομάδες που αναλάμβανε.
protothema.gr