Η Ρωσία αρνείται ότι σκότωσε 22 μαθητές στη Συρία

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
4 Min Read

Εν μέσω εντάσεων με τους Δυτικούς, η Ρωσία αρνήθηκε ότι είναι ο δράστης της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε 22 μαθητές στη Συρία και απέρριψε την έκθεση του ΟΗΕ που κατηγορεί τη Δαμασκό ότι εξαπέλυσε χημικές επιθέσεις εναντίον του ίδιου του πληθυσμού της.

-Advertisement-

Η Ρωσία δεν έχει «καμιά σχέση» με τα πλήγματα εναντίον ενός σχολείου της επαρχίας Ιντλίμπ που προκάλεσαν την Τετάρτη τον θάνατο 22 παιδιών και έξι εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.

Ορισμένα αραβικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης «κατηγόρησαν αμέσως τη Ρωσία γι’ αυτή την τραγωδία», κατήγγειλε η Μαρία Ζαχάροβα. Όμως «είναι ψέμα», επέμεινε αναφερόμενη σ’ αυτούς τους βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ, προπύργιο του Τζάις αλ-Φάταχ (ο στρατός της κατάκτησης), ενός συνασπισμού στον οποίο μετέχουν ισλαμιστές αντάρτες και τζιχαντιστές του Φάτεχ αλ-Σαμ, που ονομαζόταν Μέτωπο αλ-Νόσρα μέχρι που διέρρηξε τις σχέσεις του με την αλ-Κάιντα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, καμιά από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήχτηκαν από ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο δεν δείχνει κρατήρα που να μπορεί να αποδοθεί σε βόμβες οι οποίες ρίχτηκαν από αεροπλάνο.

- Advertisement -

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, η Ρωσία χρησιμοποιεί την Πολεμική Αεροπορία της για να υποστηρίξει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και υποστηρίζει πως πλήττει «τρομοκρατικούς στόχους». Όμως οι ρώσοι πιλότοι έχουν ήδη κατηγορηθεί πως στοχοθετούν τους μετριοπαθείς αντάρτες και διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου» εναντίον των αμάχων.

«Ποιος είναι υπεύθυνος; Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η αντιπολίτευση, διότι για να βομβαρδίσεις χρειάζονται αεροπλάνα», δήλωσε στο Παρίσι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό: «Είναι είτε το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ είτε οι Ρώσοι».

Το Ισλαμικό Κράτος κατηγορείται για «γενοκτονία»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε να πραγματοποιηθεί «αμέσως μια αμερόληπτη έρευνα», ωστόσο ο εκπρόσωπός του διευκρίνισε πως υπάρχουν «κι άλλες δυνατές επιλογές», όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας ή η προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το πρόβλημα είναι πως το τελευταίο, στο οποίο δεν συμμετέχει η Συρία, δεν μπορεί να ερευνήσει αυτό το επεισόδιο παρά μόνο εφόσον κληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Όμως ένα τέτοιο σενάριο δεν έχει πιθανότητες να πραγματοποιηθεί διότι η Ρωσία αναμένεται ότι θα ασκήσει βέτο.

Χθες την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησαν τόσο ο Γκόρντον Μπράουν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, για «έγκλημα πολέμου» μετά την επίθεση στο σχολείο στην Ιντλίμπ, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη «γενοκτονία» που διαπράττεται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι τα παιδιά συνεχίζουν να είναι τα θύματα αυτού του πολέμου στη συρία, που από τον Μάρτιο του 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους ενώ έχει επιφέρει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων.

Τουλάχιστον έξι παιδιά σκοτώθηκαν χθες από πυρά ρουκετών εναντίον δύο συνοικιών στο Χαλέπι που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο και ιδιαίτερα εναντίον ενός σχολείου, μετέδωσαν επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης.

Αναφερόμενος σ’ αυτή την επίθεση εναντίον ενός σχολείου του Χαλεπιού, ο Κονασένκοφ κατήγγειλε χθες από τη Μόσχα τους Δυτικούς για διγλωσσία: «Σήμερα ένα σχολείο επλήγη από μια οβίδα και ένα αερόστατο που εβλήθησαν από το Ανατολικό Χαλέπι, που ελέγχεται από τους τρομοκράτες. Τρία παιδιά σκοτώθηκαν επιτόπου. (…) Γιατί η UNICEF και ορισμένα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιμένουν να μην το παρατηρούν αυτό;»

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *