Τις κινήσεις τους ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος, σύμφωνα και με τη σχετική οδηγία από το Υπουργείο Εσωτερικών, σχεδιάζουν οι Δήμοι ανά την Ελλάδα ενόψει του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται αλλά και με το βλέμμα στα επόμενα χρόνια, για τα οποία υπάρχει η εκτίμηση πως θα είναι αντιστοίχως επιβαρυμένα. Στον σχεδιασμό των Δήμων υπάρχουν τόσο άμεσα μέτρα όσο και μακροπρόθεσμα που ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι, χρειάζονται χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Κεντρικός άξονας είναι η μείωση κατανάλωσης ενέργειας, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα δημοτικά κτήρια και τις εγκαταστάσεις, αλλά και στους δρόμους όπου αναμένεται να μειωθεί ο φωτισμός είτε με τον χρονικό περιορισμό, είτε με το άναμμα λιγότερων λαμπών. Σύμφωνα με τους Δήμους η σχετική κυβερνητική οδηγία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προβλέπει σβήσιμο φωτιστικών σε δρόμους, πλατείες και Παιδικές Χαρές και συγκεκριμένα το «σβήσιμο μιας λάμπας στις δέκα».
Ανάμεσα στις δράσεις που έχουν αναλάβει οι Δήμοι ή προτίθεται να εφαρμόσουν είναι:
- air condition στα δημοτικά κτήρια στους 27 βαθμούς
- μείωση του διακοσμητικού φωτισμού όπως στα σιντριβάνια ή σε συγκεκριμένα κτήρια
- μείωση του οδοφωτισμού ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ως και 10%
- αλλαγές σε αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες
- μείωση ωρών φωτισμού σε πλατείες και παιδικές χαρές
«Το καλοκαίρι είναι πιο λίγες οι καταναλώσεις καθώς είναι κλειστά τα σχολεία και οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Οπότε τώρα μπαίνουμε σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, όλοι οι Δήμοι έχουν φυσικό αέριο του οποίου η τιμή έχει 10πλασιαστεί» παρατήρησε ο δήμαρχος Αιγάλεω, Ιωάννης Γκίκας, στην ΕΡΤ.
Λάμπες led και πάνελ στα σχολεία
Ανάμεσα στις αλλαγές που έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα αρκετοί Δήμοι είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων στους δρόμους με led κάτι που μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη. Οπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη: «Ο δήμος έχει ήδη αντικαταστήσει 2.500 φωτιστικά σώματα τα οποία λειτουργούν με λάμπες LED νέας τεχνολογίας. Η μελέτη που συντάσσεται προβλέπει την αντικατάσταση όλων των υπολοίπων 8.500 με νέα σύγχρονης τεχνολογίας φωτιστικά και λαμπτήρες LED. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, ο δήμος θα είναι σε θέση να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε ποσοστό 40-50%. Η εξοικονόμηση είναι πολύ μεγάλη, εάν ληφθεί υπόψη ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος για τον Φωτισμό Οδών και Πλατειών (Φ.Ο.Π.) ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ευρώ».
Την ίδια στιγμή, στο κόστος των Δήμων είναι τα σχολεία. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά συστήματα με τα συγκεκριμένα πάνελ να συμβάλλουν κι αυτά στη μείωσε του ενεργειακού κόστους. «Σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας, το 2018 η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά έφθασε στα 65.454 KWH, ενώ κατά 64.734,40 Kgr μειώθηκαν και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι του διοξειδίου του άνθρακα (CO2)» αναφέρει ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών για την εγκατάσταση πάνελ σε επτά σχολεία.
Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων
Σε πολλές περιπτώσεις οι δημοτικές εγκαταστάσεις όπως για παράδειγμα αθλητικά κέντρα, είναι ιδιαίτερα παλιά, τριάντα ή και παραπάνω χρόνων. Η ενεργειακή τους αναβάθμιση αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Αιγάλεω, πολλά από τα κτήρια που αναβαθμίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια άλλαξαν σε φυσικό αέριο η τιμή του οποίου πλέον έχει εκτοξευθεί.
«Υπάρχει ανάγκη για το πρόγραμμα Ηλέκτρα. Για την αναβάθμιση των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων. Εχουν γίνει αναβαθμίσεις με led ωστόσο υπάρχουν παλιές εγκαταστάσεις. Αυτά βέβαια δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε μία ή δύο ημέρες αλλά πρέπει να ξεκινήσουν. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να είναι σωστά εκπαιδευμένοι οι ενεργειακοί υπεύθυνοι» υποστήριξε ο γγ του ΙΕΝΕ, Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος.
«Προσεκτική διαχείριση» από τους Δήμους
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε πως η πολιτεία δεν επιθυμεί μέτρα όπως κλείσιμο των δημοτικών πισινών αλλά και το κλείσιμο των φώτων σε ορισμένες γειτονιές και το μόνο που ζητά από τους δημόσιους φορείς είναι να τηρούν μία καλύτερη και προσεκτικότερη διαχείριση στην ενέργεια που καταναλώνουν. «Οι φορείς το δημοσίου το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, είναι να μπουν και να δηλώσουν στην πλατφόρμα ορισμένα στοιχεία που αφορούν την κατανάλωσή τους και εν συνεχεία να πιάσουμε το στόχο της μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε βάλει» εξήγησε μιλώντας στο MEGA. Αποκάλυψε στη συνέχεια πως θα αλλάξει το υπουργείο την εν λόγω υπουργική απόφαση δίνοντας πλέον πέρα από τα κίνητρα και κυρώσεις, εάν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης κατανάλωσης. «Δεν θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις, δεν θα τους δίνω προσωπικό» ανέφερε.
reader.gr