Το Reuters κάνει λόγο για σαφή πρόοδο προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία που θα διασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που απαιτούνται από την Αθήνα- 1,8 δισ. έως το 2018 και 1,8 δισ. για τη συνέχεια- που είχε μεταδώσει το Reuters πριν από τη συνάντηση επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, το πρακτορείο τα χαρακτηρίζει ως πιθανό «δόλωμα» για το ΔΝΤ.
Τα μέτρα θα επικεντρωθούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και σε περικοπές συντάξεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στόχος των επιπλέον μεταρρυθμίσεων είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά και θα το διατηρήσει για τα χρόνια που έρθουν. Το πόσα χρόνια δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη, αναφέρει ακόμη το Reuters.
Μία τέτοια προσέγγιση, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι πιθανό να βοηθήσει να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο αμφέβαλλε το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει και να διατηρήσει τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα με τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί έως τώρα.
Ομως, σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι της ευρωζώνης είναι επιφυλακτικοί για το αν η αποστολή στην Αθήνα θα μπορέσει να κλείσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και να καταλήξει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εγκαίρως προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών να εγκρίνουν τη σχετική αναφορά στις 20 Φεβρουαρίου.
Αυτό προκύπτει γιατί η Ελλάδα ακόμη πρέπει να ολοκληρώσει τα 3/4 των προαπαιτούμενων προκειμένου να έχει πρόσβαση στην επόμενη δόση των 6,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.
Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, υπενθυμίζει το Reuters, γιατί στην Ολλανδία θα γίνουν εκλογές τον Μάρτιο και αν καθυστερήσει η συμφωνία με την Ελλάδα, μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες για την εξασφάλιση της απαραίτητης έγκρισης, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας του ολλανδικού κοινοβουλίου στις 23 Φεβρουαρίου.