Την ανταλλαγή 20 μικρών ομολόγων με τέσσερις ή πέντε νέες εκδόσεις εξετάζει η Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, καθώς προετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης και να επιστρέψεις στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικό αξιωματούχο, που επικαλείται το Reuters, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι», έως 14 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το διάστημα μετά τη λήξη του μνημονίου το καλοκαίρι του 2018.
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να βγει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 32 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο.
«Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε κάποιες ασκήσεις διαχείρισης χρέους… για να βελτιώσουμε τη ρευστότητα», είπε χαρακτηριστικά ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.
Πάντως οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σχέδιο βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πότε ακριβώς θα εφαρμοστεί. Σημειώνεται ότι τα 20 ομόλογα είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI, στο πλαίσιο «κουρέματος» των ιδιωτών ομολογιούχων.
«Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους 12-14 δισ. ευρώ για τους 9-12 μήνες μετά τη λήξη του μνημονίου» δήλωσε παράλληλα ένας από τους αξιωματούχους. «Αυτό θα δείξει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της έως τα μέσα του 2019, στη χειρότερη περίπτωση» πρόσθεσε.
Η Αθήνα θέλει να προχωρήσει στην έκδοση τουλάχιστον δύο νέων ομολόγων μέχρι το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, δήλωσε ο αξιωματούχος χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκδόσεις.
«Το σχέδιο μας είναι για δύο ή τρεις νέες εκδόσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, αυτό μπορεί να έλθει νωρίτερα» είπε.
«Το σχέδιο της Αθήνας είναι πιο μετριοπαθές αυτή τη φορά αλλά αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προς την επιστροφή της χώρας στις μεγαλύτερες ομολογιακές εκδόσεις» σχολιάζει το Reuters.