Η συμφωνία είναι συμφωνία και δεν αλλάζει. Μιλώντας σε αυτό το πνεύμα στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο Κλάους Ρέγκλινγκ έβαλε φρένο στις προσδοκίες τόσο για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 όσο και για την έγκαιρη εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του χρέους.
«Δεν βλέπω καμία διάθεση να εγκαταλείψουμε αυτή τη συμφωνία» λέει για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και προσθέτει:«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μεσοπρόθεμα συμφωνήθηκε από τον Πρωθυπουργό τον περασμένο Ιούλιο. Ηταν ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας. Το κείμενο είναι πολύ σαφές, αναφέρεται σε 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Είναι γεγονός ότι ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας δεν προσδιορίζεται σαφώς, αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι σημαίνει περισσότερο από έναν χρόνο. Επίσης, δεν σημαίνει για πάντα».
Ως διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έχει στα χέρια του το μισό ελληνικό χρέος, ο Ρέγκλινγκ παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Ετσι, γνωρίζει για τις αμφισβητήσεις από κάποιους υπουργούς του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τις χαρακτηρίζει ενοχλητικές, αν και σπεύδει να σχολιάσει με νόημα ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχουν κάνει ανάλογα σχόλια. Επίσης, εκφράζει απόλυτη συμφωνία με τη θέση της Κομισιόν για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.
Οσο για το χρέος, ο επικεφαλής του ESM παραπέμπει στο τέλος του προγράμματος το 2018 για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα.
Περιγράφοντας τον δρόμο της Ελλάδας από τώρα και στο εξής, ο Ρέγκλινγκ βλέπει έξοδο στις αγορές το 2017 και τέλος του προγράμματος και της χρηματοδότησης από τον ESM στα μέσα του 2018. Υπό την προϋπόθεση πλήρους εφαρμογής του υφιστάμενου προγράμματος, επισημαίνει, δεν θα χρειαστεί νέο.
cnn.gr