Ράλι κάνει η τουρκική λίρα μετά τη νίκη Ερντογάν

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Ράλι καταγράφουν σήμερα οι τουρκικές αγορές, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές θα φέρει πολιτική σταθερότητα, παραμερίζοντας τις όποιες ανησυχίες για την κατεύθυνση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

-Advertisement-

Ο Ερντογάν βγήκε θριαμβευτής χθες βράδυ από τη μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση που αντιμετώπισε εδώ και 15 χρόνια, εξασφαλίζοντας τις ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες που εδώ και καιρό επεδίωκε.

Στις 10:31 ώρα Ελλάδας, η λίρα ενισχύθηκε κατά 1,5% στις 4,5920 λίρες ανά δολάριο από το κλείσιμο της Παρασκευής στις 4,6625. Νωρίτερα είχε διαμορφωθεί έως τις 4,5375 λίρες.

«Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές ίσως θεωρήσουν καθησυχαστικό το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η περίοδος πολιτικής αστάθειας», δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics.

- Advertisement -

«Αλλά το όποιο ράλι μπορεί γρήγορα να αντιστραφεί εάν ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη θέση του για να επιδιώξει πιο χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολική, όπως φοβόμαστε ότι είναι πιθανόν».

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 κατέγραψε άλμα 2,2% στις 97.964 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3,5% στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου υποχώρησε στο 16,07% από το 16,29% της Παρασκευής, ενώ η απόδοση του διετούς τίτλου υποχώρησε στο 18,84% από το 19,18%.

Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην προοπτική μια σταθερής, αποτελεσματικής σχέσης μεταξύ του προέδρου και του νέου κοινοβουλίου, αν και παραμένουν οι ανησυχίες για τις δεσμεύσεις του Ερντογάν σε επίπεδο πολιτικής.

Η λίρα έχει σημείωσε απώλειες 17% έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας εν όψει της αυξημένης επιρροής του Ερντογάν, που θέλει χαμηλότερα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *