Ραγδαία αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
7 Min Read
Πρόγευση για νέα έκρηξη στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες από τον Μάρτιο και μετά δίνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου τα οποία δείχνουν ότι το Δημόσιο αποπλήρωσε ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο 47, 2 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του χρόνου έναντι ενός συνολικού υπολοίπου ύψους 3,8 δισ. ευρώ . αυξημένου κατά 200 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.
Από την δόσεις ύψους συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ που πήρε το δημόσιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων ενταλματοποιήθηκαν 3.467 εκατ. ευρώ και αποδόθηκαν στους δικαιούχους περίπου 3,1 δισ. ευρώ ενώ περίπου 360 εκατ. ευρώ έμειναν ως ταμειακά διαθέσιμα.
Από τα χρήματα που δόθηκαν τα 3,06 δισ. ευρώ δόθηκαν σε προμηθευτές οι οποίοι έχουν λαμβάνειν άλλα 3,8 δισ. ευρώ και 405 εκατ. ευρώ για τις επιστροφές φόρων με το υπόλοιπο να φτάνει τα 1,255 δισ. ευρώ.
Την τελευταία δόση ύψους 1,7 δισ. ευρώ την πήρε το υπουργείο οικονομικών την πήρε τον Νοέμβριο. Έκτοτε λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης δεν πήρε χρήματα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.
Με δεδομένο ότι ληξιπρόθεσμη καθίσταται μια οφειλή μετά από καθυστέρηση 90 ημερών και το πρόγραμμα αποπληρωμής έχει πρακτικά παγώσει – ελλείψει χρημάτων από τον περασμένο Δεκέμβριο σημαίνει ότι τον Μάρτιο θα πρέπει να αναμένουμε μια μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου.
Οι προβληματικοί τομείς που όπως φαίνεται γεννούν συνεχώς νέα χρέη βρίσκονται στο τομέα της υγείας και της ασφάλισης.
Τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στην πρώτη θέση και πάλι με ληξιπρόθεσμες οι οποίες αυξήθηκαν από τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 στα 2,36 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά και άλλα 1,5 δις ευρώ που αφορούν συντάξεις που εκκρεμούν
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΠΥ αυξήθηκαν και αυτές από τα 1,136 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου στα 1,34 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου
Το χρέος των νοσοκομείων αυξήθηκε από τα 449,3 εκατ. ευρώ στα 573,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου .
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ έμειναν πρακτικά ίδιες στα 300 εκατ. ευρώ από το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.
Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου διατήρησαν επίσης σταθερές τις οφειλές στους κοντά στα 380 εκ ευρώ από το τέλος Δεκεμβρίου μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου.
Σχεδόν σταθερό έμεινε και το υπόλοιπο των καθυστερούμενων φόρων το οποίο από τα 1,225 δις ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου καταγράφεται οριακά αυξημένο στα 1,255 δις ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου.
Τούτο βέβαια χωρίς να υπολογίζεται και ένα ποσό παρακρατούμενων φόρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που βρίσκεται ακόμη στις εφορίες όλης της χώρας και περιμένει να ελεγχθεί και να εγκριθεί πριν αποδοθεί στους δικαιούχους τους.
Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν φόβους πως παρότι «η Αθήνα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της», οι πιστωτές της χώρας ίσως δεν μπορέσουν να καταλήξουν μέσα στο περίγραμμα των μέτρων ελάφρυνσης που αναμένει η Αθήνα. Τυχόν παράταση της αβεβαιότητος μπορεί να οδηγήσει σε νέο γύρο ασφυξίας της οικονομίας και πολιτικών τριγμών μετά τις αργίες του Πάσχα.
Για το λόγο αυτό στην κυβέρνηση κρατούν στάση αναμονής και λένε πως «τα μέτρα λιτότητας δεν θα εφαρμοστούν αν δεν εγκριθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».
Το νέο ορόσημο των διαπραγματεύσεων αποτελεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 21 και 22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, όπου η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει διαβούλευση και μια «προκαταρκτική συμφωνία» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να καθοριστούν τα προαπαιτούμενα και να κλείσει η τεχνική συμφωνία. Στόχος της είναι να ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας ταυτόχρονα με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να εγκριθούν από το επόμενο Eurogroup, το οποίο μπορεί να είναι είτε της 22ης Μαΐου είτε νωρίτερα, σε ένα έκτακτο Eurogroup.
Τα πράγματα περιπλέκει όμως η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλέονασμα 3,5% από το 2016 ήδη, δίνοντας το μήνυμα πως η Ελλάδα τα καταφέρνει και χωρίς επιπλέον ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα άλλωστε με τις αποφάσεις του Eurogroup τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα είναι «όσα χρειάζονται», αλλά η νέα εξέλιξη φέρνει σε δύσκολη θέση το ΔΝΤ που αμφισβητούσε την επίτευξη των υψηλών πλεονασμάτων και πίεζε τους Ευρωπαίους δανειστές να πάρουν άμεσα γενναίες αποφάσεις.
Επιπλέον, όταν θα γίνονται οι ανακοινώσει από τη Eurostat για το ελληνικό χρέος, η Γαλλία θα στήνει κάλπες για εκλογές, από τις οποίες δεν αποκλείονται και απρόοπτες εξελίξεις. Αναλόγως του αποτελέσματος και αν χρειαστεί τελικά να διεξαχθεί και β΄γύρος στις αρχές Σεπτεμβρίου, μπορεί η διαπραγμάτευση για χρέος, πλεονάσματα και συμμετοχή του ΔΝΤ να «σέρνεται» για καιρό ακόμα, ίσως και μέχρι τον Ιούνιο ακόμα όπου όμως θα πρέπει να πληρωθούν πάση θυσία τα ομόλογα που λήγουν στην ΕΚΤ –και για το ενδεχόμενο αυτό η κυβέρνηση προετοιμάζεται «στραγγίζοντας» κάθε πηγή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.​
Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι στους δύο πρώτους μήνες του 2017 η κυβέρνηση πλήρωσε μόλις 78 εκατ. ευρώ για τα απλήρωτα χρέη 5 δισ. που έχει σε ιδιώτες το δημόσιο, ενώ ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται και να στείλει και επιστολή στον ESM ζητώντας και άλλα 2 δισ. επιπλέον (από το δάνειο των 6 δισ. που πήρε πέρυσι το Κράτος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) για να πληρώσει -υποτίθεται- τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους.
-Advertisement-
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *