Τις συγκεκριμένες εικόνες μας απέστειλε πριν λίγη ώρα από την θαλάσσια περιοχή των Ραχών αναγνώστης του Lamianow.gr.
Αναμφίβολα πρόκειται για εποχικό φαινόμενο των θαλασσών και η περιοχή των Ραχών δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Όπως βλέπετε και στην εικόνα κολυμβητής με μια απόχη προσπαθεί να απομακρύνει όσες περισσότερες σαλούφες μπορεί ώστε οι λούομενοι να κάνουν το μπάνιο τους ανενόχλητοι.
Παρόμοιο φαινόμενο είχαμε τις προηγούμενες μέρες και στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.
Οι μέδουσες (επιστημονικώς rhizostoma pulmo,σαλούφες, ή τσούχτρες, κατά τη λαϊκή ονομασία) είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (Κνιδόζωα) της τάξης των Σκυφόζωων.Πρόκειται για πλαγκτονικούς οργανισμούς, οι οποίοι απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Αντιπροσωπεύουν το κυρίαρχο στάδιο του βιολογικού κύκλου των κοιλεντερωτών, υδρόζωων (υδρομέδουσες, που έχουν ένα κράσπεδο, που περιβάλλει την κοιλότητα που σχηματίζεται κάτω από την «ομπρέλα» τους) και σκυφόζωων (που δεν έχουν κράσπεδο)[1] (σκυφομέδουσες).
Ζουν σε ομάδες και το τσίμπημά τους προκαλεί κνησμό και παράλυση της λείας τους. Τρέφονται με μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους.
Την κοινή μέδουσα, η οποία ζει στο Αιγαίο και στο Κρητικό πέλαγος, ο Ελληνικός λαός την ονομάζει τσούχτρα, επειδή μόλις ακουμπήσει το ανθρώπινο σώμα, εκκρίνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί τσούξιμο και κνησμό.