“Υγρός” τάφος οι θάλασσες της Φθιώτιδας / Εφτά άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους-Μάστιγα οι πνιγμοί!

Πάνος Κατσώνης
By Πάνος Κατσώνης Tags: 2 Comments
2 Min Read

Περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες από την αρχή του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα. Από την 1η Ιουνίου έχουν πεθάνει 142 Έλληνες και 40 αλλοδαποί σε όλη την επικράτεια μάλιστα δεν είναι λίγοι οι πνιγμοί και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και την Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με την ως τώρα ενημέρωση 7 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους -από την αρχή του καλοκαιρού- σε θαλάσσιες περιοχές της Φθιώτιδας από πνιγμό. Οι έξι εξ αυτών άνδρες και η μια γυναίκα (οι περισσότεροι άνω των 70 ετών). Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (16/08) στην θαλάσσια περιοχή της Κουβέλας όπου ένας 83χρονος από την Λαμία εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια μάστιγα που ολοένα και… εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια διότι -κυρίως- άτομα ηλικιωμένα υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους. 

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

- Advertisement -

Συν τις άλλοις 0ι αιτίες σχετίζονται με το ότι, αν και «ναυτικός λαός», οι Ελληνες και ειδικά τα παιδιά δεν γνωρίζουν επαρκώς κολύμπι, ενώ αγνοούν τους βασικούς κανόνες για ασφαλή κολύμβηση (π.χ. το λιγότερο τρεις ώρες μετά το φαγητό). Ενας ακόμη παράγοντας είναι τα θαλάσσια σπορ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη χρήση τζετ-σκι, δεν έχει προηγηθεί εκπαίδευση του αθλούμενου, η οποία ας σημειωθεί ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτική και φτάνει τις είκοσι ώρες. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω κρίσης έχουν μειωθεί οι ακτές όπου υπάρχουν ναυαγοσώστες.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση δέκα μέτρων από την ακτή, ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι οι μεσημεριανές, προφανώς λόγω φαγητού και αλκοόλ. Πιο επιρρεπείς στα θαλάσσια ατυχήματα –που μπορούν να αποβούν μοιραία– είναι οι άνδρες, καθώς η αναλογία τους με τις γυναίκες που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3 προς 1. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα νήπια, από 0 έως 5 ετών και οι ηλικιωμένοι.

283 νεκροί από πνιγμό στη θάλασσα σημειώθηκαν το 2017.

Share This Article
2 Comments
  • Δυστυχώς κ.Ταξιάρχη έτσι είναι όπως τα γράφετε.Δυστυχώς δεν είμαστε καθόλου πολιτισμένη χώρα με οι πολίτες της ανοχύρωτοι απέναντι σε κάθε κίνδυνο.Εμείς φταίμε που ανεχόμαστε να μας πατάνε στον σβέρκο!Δυστυχώς δεν συγκινείται κανείς!
    Όλα είναι σε επίπεδο είδησης.1-2 όσο διαρκεί η είδηση και μετά πάλι τα ίδια!
    Η κοινωνία απούσα!
    Θα ήταν τόσο δύσκολο να κάνει μια ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος, ή το Υπουργείο και να ενημερωθούν αυτές οι «ευπαθείς» ομάδες?

  • Τραγικό!
    Οι επίσημοι φορείς αποχαρακτηρίζουν πολυσύχναστες παραλίες για να μην προσλαμβάνουν Ναυαγοσώστες και οι ιδιώτες επιχειρηματίες στις ίδιες παραλίες ανοίγουν μαγαζιά γιατί… έχει πολύ κόσμο! Οξύμωρο? Ελληνικότακο! σε γνωστή και επικίνδυνη παραλία της δυτικής Φθιώτιδας…
    Από την αναγραφή κινητού τηλεφώνου σε περίπτωση ανάγκης στον μή επανδρωμένο ναυαγοσωστικό πύργο θα περάσουμε στην υπογραφή Υπεύθυνης Δήλωσης από τους λουόμενους ότι κολυμπάνε με δική τους ευθύνη!!! Δε φταίει για όλα η οικονομική κρίση που περνάμε ως χώρα αλλά η ηθική ως λαός. Σε καμία πολιτισμένη χώρα του εξωτερικού δεν θα δέχονταν λουόμενος να κάνει μπάνιο σε παραλία χωρίς ναυαγοσώστη. Θα υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον οικείο Δήμο και Λιμεναρχείο. Με την ανοχή μας γίνονται όλα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *