Ad imageAd image

“Ξετραχηλισμένο γύναιο”: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη θρυλική Στέλλα

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Σαν σήμερα ακούστηκε για πρώτη φορά η θρυλική ατάκα “Στέλλα φύγε, κρατάω μαχαίρι”. Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την ταινία-σταθμό του ελληνικού κινηματογράφου.

Σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια πρωτοακούστηκε η φράση που έχει γράψει ιστορία “Στέλλα φύγε, κρατάω χέρι”. Ήταν 21 Νοεμβρίου του 1955 όταν η ταινία-θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου πρωτοπροβλήθηκε, κάνοντας τη Μελίνα Μερκούρη σταρ διεθνούς βεληνεκούς. Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη “Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη.

-Advertisement-

1. Σε ποιες περιοχές γυρίστηκε

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν έγιναν σε τοποθεσίες του Πειραιά και της Αθήνας. Το τρίστρατο που φαίνεται στο φινάλε, αγνώριστο σήμερα, σχηματίζεται από τη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου, Πλαπούτα και Τσαμαδού στα Εξάρχεια. Υπάρχουν σκηνές όπου γυρίστηκαν στην Καστέλα και το Μικρολίμανο ωστόσο ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει πως ήταν τότε η μεταπολεμική Αθήνα. Η πλατεία Αβησσυνίας, η οδός Ηφαίστου, η πλατεία Μοναστηρακίου, η Πύλη της Ρωμαϊκής Αγοράς, η Βουκουρεστίου, η Πανεπιστημίου και η Χαριλάου Τρικούπη είναι κάποια από τα μέρη που εμφανίζονται στην ταινία.

2. “Το ξετραχηλισμένο αυτό γύναιο, η γυναίκα που δεν θέλει να παντρευτεί για να ‘χει το ελεύθερο να γλεντάει τη ζωή της, είναι ένας χαρακτήρας;”

Η κριτική όταν πρωτοπροβλήθηκε ήταν από αμήχανη έως ευνοϊκή για την ταινία. Εχθρική ήταν η στάση των εντύπων της Αριστεράς. «Το ξετραχηλισμένο αυτό γύναιο, η γυναίκα που δεν θέλει να παντρευτεί για να ‘χει το ελεύθερο να γλεντάει τη ζωή της, είναι ένας χαρακτήρας;» διερωτάται ο Αντώνης Μοσχοβάκης στην «Επιθεώρηση Τέχνης», ενώ ο Κώστας Σταματίου από τις στήλες της Αυγής χαρακτηρίζει την ταινία «ξεδιάντροπο μελόδραμα, που προβάλλει ό,τι χαμηλότερο, ό,τι πιο «λούμπεν», ό,τι πιο χυδαίο και καθυστερημένο στοιχείο υπάρχει στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα»

3.Τα κοστούμια του Τσαρούχη και η μουσική του Χατζιδάκι

Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Τσαρούχης και τη μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις με συνεργασία με τον Βασίλη Τσιτσάνη. Κλασική είναι η ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη στο τραγούδι «Αγάπη που έγινες δίκωπο μαχαίρι», ενώ στην ταινία ακούστηκαν για πρώτη φορά τα τραγούδια «Εφτά τραγούδια θα σου πω» και «Το Φεγγάρι είναι κόκκινο».

-Advertisement-

4. Όταν η ταινία προβλήθηκε στις Κάννες

Η «Στέλλα» πρωτοπροβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών του 1955 (26 Απριλίου – 10 Μαΐου) και δημιούργησε αίσθηση, αν και δεν κέρδισε κάποιο βραβείο. Από εκεί χρονολογείται και η γνωριμία του Ζιλ Ντασέν με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία έγινε η μούσα του στις κατοπινές του ταινίες, αλλά και σύζυγός του. Τον επόμενο χρόνο κέρδισε τη «Χρυσή Σφαίρα» καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ και προτάθηκε για το Όσκαρ ενδυματολογίας (Ντένη Βαχλιώτη).

5. Στοιχεία ιταλικού νεορεαλισμού και αρχαίας τραγωδίας

Ο Κακογιάννης στην εν λόγω ταινία συνδυάζει τον ιταλικό νεορεαλισμό με στοιχεία της αρχαίας τραγωδίας και του μελοδράματος. Η ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη είναι συγκλονιστική στο ρόλο της γυναίκας που θέλει να ζήσει ελεύθερη και ανεξάρτητη κι αποτέλεσε το διαβατήριό της για τη διεθνή καριέρα που ακολούθησε. Σπουδαίες ερμηνείες δίνουν και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της ταινίας, ανεξάρτητα από το μέγεθος του ρόλου τους: ο Γιώργος Φούντας, ο πρωτοεμφανιζόμενος Κώστας Κακκαβάς, η «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο (Μαρία), ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Μήτσος), η Βούλα Ζουμπουλάκη (Αννέτα), η Χριστίνα Καλογερίκου (μητέρα του Μίλτου) και η Τασσώ Καββαδία (αδελφή του Αλέκου).

 

news247

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *